Όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο ενώ επισήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εφόσον υλοποιηθούν οι όροι που είχε διατυπώσει το καλοκαίρι του 2024, υπογραμμίζοντας πως είναι τελείως λανθασμένο ότι η Ρωσία απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump.
Έως τότε, όπως είπε, ο ρωσικός στρατός, o οποίος έχει την πρωτοβουλία σε όλες τις γραμμές του μετώπου, θα συνεχίσει το έργο του... ενώ προέβλεψε νέες νίκες για τη Ρωσία έως τα τέλη του 2025...
Αναφερόμενος στα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια και στο σενάριο αφαίρεσης τους, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν πρόκειται για κλοπή, αλλά για ληστεία, προειδοποιώντας ότι αυτή η ληστεία μπορεί να έχει θεμελιώδεις συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη...
Στο πλαίσιο αυτό έριξε και ... μια βόμβα λέγοντας ότι υπό αυτά τα δεδομένα η Ευρώπη στο μέλλον μπορεί να προσπαθήσει να κατάσχει τα ενεργητικά μουσουλμανικών χωρών λόγω των νόμων τους για την προστασία των παραδοσιακών αξιών.
Δεν απορρίπτουμε το σχέδιο ειρήνης του Trump - Συμφώνησα στους συμβιβασμούς που μου προτάθηκαν
Όπως είπε ο Putin, είναι τελείως λανθασμένο να υποστηρίζει πως η Ρωσία απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump.
Μάλιστα υποστήριξε πως στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Trump στο Anchorage της Αλάσκας συμφώνησε με τους προτεινόμενους συμβιβασμούς, παρότι αυτό δεν ήταν εύκολο.
«Στις προκαταρκτικές συναντήσεις στη Μόσχα μας έγιναν προτάσεις και μας ζητήθηκε να προχωρήσουμε σε ορισμένους συμβιβασμούς.
Φτάνοντας στο Anchorage, είπα ότι για εμάς αυτές θα ήταν δύσκολες αποφάσεις, αλλά συμφωνούμε με τους προτεινόμενους συμβιβασμούς» είπε ο Ρώσος ηγέτης.
«Η Ρωσία πραγματικά θέλει το 2026 να υπάρξει ειρήνη και να μην υπάρχουν στρατιωτικές συγκρούσεις» τόνισε ο Ρώσος ηγέτης, υπογραμμίζοντας πάντως πως η Ρωσία πρέπει να επιτύχει την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ώστε να μη συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο.
Όπως είπε η Ρωσία επιμένει στην τήρηση των υποσχέσεων για την ασφάλεια που έχει δώσει η Δύση, υποστηρίζοντας ότι «η μετακίνηση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας προκάλεσε και προκαλεί τη νόμιμη ανησυχία μας»
Θέλουμε το τέλος του πολέμου
Ωστόσο, τόνισε ότι το Κίεβο στην ουσία αρνείται να ολοκληρώσει τη σύγκρουση με ειρηνικά μέσα, αναφέροντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη και θέλει να ολοκληρώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εφόσον εξαλειφθούν τα αίτια της κρίσης και εφόσον ληφθούν υπόψη οι θέσεις που είχε διατυπώσει το καλοκαίρι του 2024 στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας (σ.σ. τότε είχε θέσει ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός την πλήρη αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia).
«Και εμείς πάντα το λέγαμε, είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την σύγκρουση με ειρηνικά μέσα, βασισμένα στις αρχές που παρουσίασα τον Ιούνιο του περασμένου έτους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και με την εξάλειψη των αιτίων που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.
«Η Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν βλέπει από την πλευρά του Κιέβου καμία ετοιμότητα να συζητήσει το ζήτημα των εδαφών.
Προς το παρόν, πραγματικά δεν βλέπουμε τέτοια ετοιμότητα», είπε ο Putin σχολιάζοντας τη δήλωση του Vladimir Zelensky στο Βερολίνο ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα των εδαφών.

Όλα άρχισαν με το πραξικόπημα του 2014
Ο Putin υπενθύμισε ότι όλα άρχισαν με το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 και με την εξαπάτηση σχετικά με τη δυνατότητα επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα μέσω των Συμφωνιών του Μινσκ.
«Το 2022, όταν φτάσαμε στο όριο, όταν το καθεστώς του Κιέβου άνοιξε τον πόλεμο στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τους είπαμε απλώς: ακούστε, θα αναγκαστούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, και είναι καλύτερα αν απλώς αφήσετε τον κόσμο να ζήσει ήρεμα όπως θέλουν, χωρίς τα πραξικοπήματά σας, χωρίς την ρωσοφοβία και ούτω καθεξής, απλώς αποσύρετε τα στρατεύματά σας και όλα θα τελειώσουν.
Αλλά και τότε δεν το ήθελαν», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο αρχικά συμφώνησε με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη το 2022 και σχεδόν τα υπέγραψε.
«Και μετά αρνήθηκαν, πέταξαν στο καλάθι όλα αυτά τα συμφωνηθέντα. Και τώρα, στην ουσία, αρνούνται να ολοκληρώσουν αυτή τη σύγκρουση με ειρηνικά μέσα», κατέληξε ο Putin.
Μας ανάγκασαν...
Η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά της για να τερματίσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία, είπε ο Vladimir Putin.
«Μετά την εξαπάτησή μας και την αθέτηση των συμφωνιών των Μινσκ, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για να τερματίσουμε εκείνον τον πόλεμο, που ξεκίνησε το καθεστώς του Κιέβου με την υποστήριξη των δυτικών χωρών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως η ευθύνη για την επίλυση του ζητήματος στην Ουκρανία βρίσκεται στην πλευρά των δυτικών αντιπάλων της Ρωσίας, κυρίως στους ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου και στους δυτικούς χορηγούς τους.
«Η «μπάλα» στο ζήτημα της επίλυσης στην Ουκρανία, βρίσκεται πλήρως στην πλευρά των δυτικών αντιπάλων μας, ας το πούμε έτσι, κυρίως στους ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου και, σε αυτή την περίπτωση κυρίως, στους ευρωπαϊκούς χορηγούς τους», είπε ο Putin.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις από το στρατιωτικό μέτωπο ο Putin είπε ότι οι μάχες συνεχίζονται στην Konstantinovka, με πάνω από το 50% της πόλης να βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει πάνω από το 50% της Hyliapole ενώ σημείωσε ότι το συντομότερο δυνατό θα απελευθερωθεί και το Krasny Lyman.
Επιπλέον, είπε ότι μετά την απελευθέρωση του Seversk ανοίγει ο δρόμος για το Slovyansk ενώ υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει τη στρατηγική πρωτοβουλία σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν ανεπιτυχώς να ανακαταλάβουν μέρος του Pokrovsk, επισήμανε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δημιουργούν ζώνες ασφαλείας στην κατεύθυνση του Sumy και υποστήριξε πως η πόλη Dimitrov (σ.σ. Myrnohrad) είναι πλήρως περικυκλωμένη.
«Η πόλη Dimitrov, ένας σημαντικός οικισμός, μια σημαντική γέφυρα, είναι πλήρως περικυκλωμένη.
Τα στρατεύματά μας, πιστεύω, αυτή τη στιγμή έχουν ελέγξει το 50% της πόλης» επισήμανε ο Putin.

Καμία ελπίδα στο Kupyansk
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μάχες στο Kupyansk όπου όπως είπε, μια ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αποτελούμενη από 15 τάγματα, είναι περικυκλωμένη στην περιοχή του Kupyansk και δεν έχουν λάβει εντολή να παραδώσουν τα όπλα, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας.
«Η ομάδα που είναι περικυκλωμένη σε αυτό το σημείο είναι σημαντική - πρόκειται για 15 τάγματα, όπως έχω ήδη αναφέρει, με 3.500 στρατιωτικό προσωπικό.
Δεν έχουν λάβει εντολή να παραδώσουν τα όπλα.
Οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές.
Βρίσκονται σε στενό κλοιό από τις δυνάμεις μας» υποστήριξε ο Putin, τονίζοντας ότι ο ουρανός πάνω από το Kupyansk είναι γεμάτος drones και δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς.
Νέες νίκες έως τα τέλη του 2025
Ο Putin εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του έτους ο ρωσικός στρατός θα επιτύχει νέες νίκες στη γραμμή του μετώπου.
«Είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα είμαστε μάρτυρες νέων επιτυχιών των ένοπλων δυνάμεών μας, των στρατιωτών μας στη γραμμή της μάχης», δήλωσε ο Putin.
Κατακτούμε διαρκώς εδάφη στη Zaporizhia
Η ρωσική ομάδα δυνάμεων «Vostok» απελευθερώνει τον έναν πληθυσμιακό πυρήνα μετά τον άλλον στην περιοχή Zaporizhia, προχωρώντας με γρήγορους ρυθμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Η ομάδα μας, η ομάδα Vostok, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στην περιοχή Zaporizhia και απελευθερώνει έναν πληθυσμιακό πυρήνα μετά τον άλλον.
Τώρα οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη Hulyaipole», σημείωσε ο επικεφαλής του κράτους.
«Η πόλη είναι χωρισμένη από τον ποταμό σε δύο μέρη, με το κύριο μέρος να βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού.
Τα παιδιά μας πέρασαν τον ποταμό, ξεπέρασαν αυτό το υδάτινο εμπόδιο, μπήκαν στην πόλη, και το 50% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας.
Ωστόσο, όλη η ομάδα δεν έχει επικεντρωθεί σε μάχες για αυτήν την πόλη, ένα σημαντικό τμήμα της ομάδας συνεχίζει την προέλαση από ανατολή προς δύση».

Υπερτερούμε σε drones
Επιπλέον υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός υπερτερεί των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε drones σε όλα τα τμήματα του μετώπου, υπογράμμισε ότι «η ροή των εθελοντών για τις θέσεις χειριστών drones στη στρατιωτική επιχείρηση είναι τόσο μεγάλη, που το Υπουργείο Άμυνας αναγκάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό».ενώ επισήμανε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Andrei Belousov «ασχολείται προσωπικά με το θέμα των drones, και χάρη σε εκείνον η κατάσταση με τα UAV στο μέτωπο έχει αλλάξει σημαντικά».
Σύμβαση με το στρατό πάνω από 400.000 Ρώσοι το 2025
Επιπλέον, σημείωσε ότι περισσότεροι από 400.000 Ρώσοι υπέγραψαν σύμβαση με το ρωσικό στρατό το 2025, ενώ ανέφερε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που πολεμούν εκεί» είπε ο Putin, τονίζοντας ότι δεν είναι όλοι τους πρόθυμοι να ακολουθήσουν μια καριέρα στην πολιτική ζωή μετά την ειδική επιχείρηση. «Καθόλου όλοι.
Αλλά εκείνοι που θέλουν, έχουν δυναμικό, εκπαίδευση, εμπειρία ή είναι έτοιμοι να την αποκτήσουν, το κράτος πρέπει να κάνει τα πάντα για να παρέχει τέτοιες ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα συμφέροντα της πατρίδας, χωρίς να λυπούνται τον εαυτό τους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δεν είναι κλοπή, είναι ληστεία
Όσον αφορά το θέμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι παγωμένα στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι προσπάθειες αφαίρεσης τους στην Ευρώπη δεν είναι κλοπή, αλλά ληστεία.
«Η κλοπή είναι μια ακατάλληλη έννοια.
Η κλοπή είναι η μυστική αρπαγή περιουσίας.
Ενώ εδώ προσπαθούν να το κάνουν ανοιχτά.
Αυτό είναι ληστεία» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Δεν είναι εύκολο να αφαιρεθούν τα ρωσικά ενεργητικά στο εξωτερικό» είπε ο Putin, o οποίος προειδοποίησε ότι «η ληστεία των ρωσικών ενεργητικών στην ΕΕ μπορεί να έχει θεμελιώδεις συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Η Ρωσία θα προστατεύει τα συμφέροντά της σχετικά με τα ενεργητικά, κυρίως μέσω των δικαστηρίων.
Ορισμένες χώρες ήδη αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ασφάλεια των ενεργητικών στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Putin, αναφέροντας ότι «η χορήγηση πιστώσεων στην Ουκρανία με εγγύηση τα ρωσικά ενεργητικά θα οδηγήσει σε αύξηση των υποχρεώσεων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα».
«Η κατάσχεση των ρωσικών ενεργητικών θα γίνει όχι μόνο πλήγμα για την εικόνα, αλλά και πλήγμα για την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή, θα πρέπει να επιστρέψει αυτά που θα κλέψει.

Βόμβα... για Μουσουλμάνους
Μάλιστα ο Putin εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη στο μέλλον μπορεί να προσπαθήσει να κατάσχει τα ενεργητικά μουσουλμανικών χωρών λόγω των νόμων τους για την προστασία των παραδοσιακών αξιών.
Τι εννοούσα με το ... γουρούνια Ευρωπαίοι
Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε και για τον όρο «ευρωπαϊκά γουρούνια» που χρησιμοποίησε σε πρόσφατη ομιλία του.
«Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό, μου ξέφυγε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με στρατιωτικό ακροατήριο.
Δεν εννοούσα κανέναν συγκεκριμένα.
Γενικά ποτέ δεν περνάω σε προσωπικές επιθέσεις ούτε επιτρέπω στον εαυτό μου τέτοια πράγματα.
Εννοούσα συνολικά μια ομάδα προσώπων, μια ασαφή ομάδα προσώπων, όπως λένε οι νομικοί», είπε ο Putin.
Μας ξεγέλασε το ΝΑΤΟ, αναγκαίο ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη
Όπως είπε, η Ρωσία ξεγελάστηκε από το ΝΑΤΟ ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα αξιόπιστο σύστημα ασφάλειας.
«Μας ξεγέλασαν, και θέλουμε να επιτύχουμε μια κατάσταση όπου θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη», τόνισε ο Putin αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες τίποτα το ασυνήθιστο και δεν καθορίζει ποια χώρα ή ποιο μέσο άμυνας να επιλέξει.
«Δεν απαιτούμε τίποτα το ασυνήθιστο.
Δεν λέμε ότι κάποια χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο της άμυνάς της.
Αλλά αυτός ο τρόπος πρέπει να είναι τέτοιος που να μην απειλεί κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και εμάς.
Δεν ζητάμε τίποτα που να μην έχει ακουστεί ποτέ πριν.
Απλώς επιμένουμε στην τήρηση των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι δυτικοί εταίροι», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Σχόλια αναγνωστών