Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια - Στο +0,20% ο Nikkei, στα 106 δολ. το Brent

Μεικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια - Στο +0,20% ο Nikkei, στα 106 δολ. το Brent
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές στον εφοδιασμό

Μεικτές τάσεις παρατηρούνται στα χρηματιστήρια της Ασίας - Ειρηνικού, μετά τη δημοσιοποίηση των πιο πρόσφατων στοιχείων για το εμπόριο και τον πληθωρισμό στην Κίνα.
Ο πληθωρισμός στην Κίνα παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας συνέχισε να αυξάνεται.
Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι συνακόλουθες διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου συνέχισαν να επηρεάζουν τη διάθεση των επενδυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 0,18% στις 67.898,50 μονάδες, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει οριακή άνοδο 0,04% στις 24.355,50 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κινήθηκε χωρίς μεταβολή, ενώ ο Shenzhen Composite υποχώρησε κατά 0,92%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,64%.

Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2022

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, αυξανόμενος κατά 5% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων αύξησαν το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από το 4,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters και σημαντικά υψηλότερη από το 3,8% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,9%, υπολειπόμενες οριακά της πρόβλεψης για 1%, αλλά παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 0,8% του προηγούμενου μήνα.
Τα υψηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται σε μια στιγμή που η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 4,3%, υπολειπόμενη των προσδοκιών.
Ενώ τα οικονομικά στοιχεία για τον Αύγουστο έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στη Σιγκαπούρη

Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη της Σιγκαπούρης επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2026, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να υποχωρεί στο 5,4%, αφού το προηγούμενο τρίμηνο είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα για το ΑΕΠ ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν ανάπτυξη 5%.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Σιγκαπούρη είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ετήσια οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι κλάδοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και οι εξαγωγές έδωσαν ώθηση στην οικονομία, οδηγώντας σε επιδόσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Η πρόβλεψη αυτή διατηρείται.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2026 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,5% και 5,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του κατώτατου ορίου της προηγούμενης πρόβλεψης (2%-4%).

Σε άνοδο η τιμή του πετρελαίου

Εξάλλου, ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές στον εφοδιασμό, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή με τις συγκρούσεις μεταξύ των Houthis -που υποστηρίζονται από το Ιράν- και της Σαουδικής Αραβίας.
Ειδικότερα, τα futures Δεκεμβρίου για το Brent ενισχύονται κατά 0,65% στα 106,38 δολ., ενώ τα futures Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνουν κέρδη 0,66% στα 94,76 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης