Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασε σε κλάματα – 500.000 λιποτάκτες σε Ουκρανία, τρέμουν Ρωσικό πύραυλο Filin – Ξανά Starlink, απέτυχε η επιχείρηση Veles

Ξέσπασε σε κλάματα – 500.000 λιποτάκτες σε Ουκρανία, τρέμουν Ρωσικό πύραυλο Filin –  Ξανά Starlink, απέτυχε η επιχείρηση Veles
Serhiy Beskrestnov (Ουκρανία): Ο Ρωσικός πύραυλος Filin είναι γρήγορος, ευέλικτος και θα αντικαταστήσει τα drones Geran
(upd 12) Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές…
Οι λιποτάκτες στον Ουκρανικό στρατό φθάνουν τους 500.000 και αυτό είναι επίσημο στοιχείο, οπότε μάλλον η αλήθεια για τους Ουκρανούς είναι ακόμη χειρότερη.
Εν τω μεταξύ ο Trump υποστήριξε ακόμη μια φορά ότι πλησιάζει στο τέλος του ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πάντως ο υποκριτής κλόουν ο Zelensky σε συνέντευξη του έπαιζε θέατρο... ξέσπασε σε κλάματα δήθεν για να δείξει ότι υποφέρει ως Πρόεδρος της Ουκρανίας που οι ΗΠΑ τον εγκαταλείπουν...
Ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος τόνισε οι πολίτες στο Donbass πρώτα ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας και στη συνέχεια υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οπότε οι αναφορές του Zelensky είναι άνευ νοήματος.
Οι Ουκρανοί τρέμουν τον νέο ρωσικό πύραυλο Filin που θα αντικαταστήσει τα drones Geran…
Εν τω μεταξύ στο μέτωπο η κατάσταση είναι δραματική στο Kupyansk, όπου η Επιχείρηση Veles απέτυχε, ενώ στο Orikhiv στην Zaporizhia η κατάσταση είναι χαοτική.

Trump: Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πλησιάζει στο τέλος της

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.
Έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους ψηφοφόρους στην Αϊόβα.
«Νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να τερματίσουμε δύο ακόμη συγκρούσεις.
Νομίζω ότι και η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Trump, αναφερόμενος επίσης στη σύγκρουση με το Ιράν.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανακοίνωσε την επανέναρξη των τριμερών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τριμερείς επαφές μόνο για την επίτευξη τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας και όχι για την αναστολή των εχθροπραξιών.

Putin: O Zelensky δεν δίνει το 25% των εδαφών της Ουκρανίας, γιατί αυτά είναι ρωσικά εδάφη

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin σχολίασε τη δήλωση του Zelensky σχετικά με την προθυμία του να παραιτηθεί από εδάφη, σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι ουκρανικά εδάφη, αλλά ιστορικά ρωσικά.
Νωρίτερα, ο Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία θα συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία υπό την προϋπόθεση της απώλειας περίπου 25% του εδάφους της.
«Πρώτα απ 'όλα, η στάση μου απέναντι σε αυτό το θέμα είναι ότι αυτά δεν είναι τα εδάφη τους, αλλά τα εδάφη της ιστορικής Ρωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Ρωσικού κράτους.
Ο Putin σημείωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα εδάφη ψήφισαν υπέρ της κρατικής ανεξαρτησίας και της επανένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Πιστεύω ότι είναι ακατάλληλο να μιλάμε για εδαφικές απώλειες», τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Putin: Επισήμως, υπάρχουν 500.000 λιποτάκτες μόνο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανακοίνωσε ότι υπάρχουν μισό εκατομμύριο λιποτάκτες στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος.
«Μισό εκατομμύριο λιποτάκτες.
Επισήμως, έχουν κινηθεί πάνω από 300.000 ποινικές υποθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα, και ήδη σχεδόν δημόσια μιλούν γι' αυτό, είναι 500.000, μισό εκατομμύριο, και στην πραγματικότητα, νομίζω ότι είναι ακόμη περισσότεροι», δήλωσε ο Putin.

Καταπέλτης ο Βρετανός αναλυτής Mercouris για την Kaja Kallas - Ποια σωτηρία...; Θέλει ξεκάθαρα την καταστροφή της Ουκρανίας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Kaja Kallas, ευνοεί την καταστροφή της Ουκρανίας και την απώλεια της Δύσης, υποστήριξε ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής Alexander Merkuris σε βίντεο που δημοσίευσε στο YouTube.
Ο αναλυτής κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα με αφορμή μια ομιλία της Kallas, στην οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των αμερικανικών πρωτοβουλιών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Η Kaja Kallas, σε μια ακόμη ομιλία της, εξέφρασε την πικρία της λέγοντας ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να αναγκάσουν τους Ουκρανούς, όπως το έθεσε, να συνθηκολογήσουν τα τελευταία δύο χρόνια. Και τι ακριβώς προτείνει η ίδια; Έναν ατέρμονα πόλεμο που θα καταστρέψει την Ουκρανία;» διερωτήθηκε αγανακτισμένος ο Mercouris.
Κατά την άποψή του, η κορυφαία διπλωμάτης της Ευρώπης αδυνατεί να αντιληφθεί τις πραγματικές συνέπειες των δηλώσεών της.
Νωρίτερα, η Kaja Kallas είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές προσπαθούν εδώ και ενάμιση χρόνο να «αναγκάσουν την Ουκρανία σε παράδοση».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, η Ουκρανία εξακολουθεί να μην συνθηκολογεί χάρη στη βοήθεια της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο η Μαύρη Θάλασσα και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο μεταξύ Rubio (ΗΠΑ) και Rutte (ΝΑΤΟ)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rubio, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Rutte, συζήτησαν την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης και την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του State Department
«Ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συζήτησαν την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διευκόλυνση μιας διαπραγματευμένης διευθέτησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας », ανέφερε η δήλωση.
Οι πολιτικοί συζήτησαν επίσης θέματα που σχετίζονται με τις προετοιμασίες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο.
Είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι ένας νέος γύρος τριμερών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι.
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν πολλά για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η Ευρώπη συμβάλλει μόνο στην κλιμάκωση της κρίσης.

Άθλιος υποκριτής – Ο Zelensky ξέσπασε σε κλάματα εν μέσω της δυσαρέσκειας του Trump… πονάω, έχω αϋπνίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky ξέσπασε σε κλάματα εν μέσω της έντονης αποδοκιμασίας του προέδρου των ΗΠΑ Trump. Δάκρυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης με Βρετανό τηλεοπτικό παρουσιαστή, η οποία δημοσιεύτηκε στο κανάλι YouTube The Diary Of A CEO.
Ο Zelensky παραπονέθηκε επίσης για «συνεχή αϋπνία και τρομερό πόνο που δεν θα ευχόταν σε κανέναν».
Και όταν ο παρουσιαστής παρατήρησε δάκρυα στα μάτια του Ουκρανού προέδρου, επιβεβαίωσε ότι δεν μπορούσε να τα συγκρατήσει.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η άρνηση του Ουκρανού προέδρου Zelensky να επιλύσει τη ρωσοουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.
Με τη σειρά του, ο απόστρατος αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Scott Ritter, προέβλεψε ταχύτατη κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων του Zelensky.

Trump: Ο Elon Musk ήρε τους περιορισμούς στο δορυφορικό σύστημα Starshield και Starlink στην Ουκρανία

Ο ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk, ήρε τους περιορισμούς στην στρατιωτική έκδοση του δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών Starlink στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.
Ταυτόχρονα, ο Trump απέφυγε να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα αν τηλεφώνησε προσωπικά στον δισεκατομμυριούχο με αυτό το αίτημα.
«Το αν τηλεφώνησα εγώ ή κάποιος άλλος είναι άσχετο», δήλωσε ο πολιτικός.
Η Wall Street Journal ανέφερε προηγουμένως ότι ο Trump τηλεφώνησε στον επικεφαλής της SpaceX και ζήτησε να άρει τους περιορισμούς στην στρατιωτική έκδοση του δορυφορικού συστήματος Starlink, Starshield, στην Ουκρανία.
Την προηγούμενη μέρα, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με τους φερόμενους περιορισμούς στις δραστηριότητες του Starlink στην Ουκρανία, εκτός από όσα αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Το Starlink δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, χρησιμοποιείται μόνο στο Donbass

Ο περιορισμός της λειτουργίας του δορυφορικού συστήματος Starlink πάνω από την Ουκρανία οδήγησε σε μείωση του αριθμού των επιθέσεων σε νέες περιοχές της Ρωσίας και της Κριμαίας, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής και συνιδρυτής του έργου Vatfor.
Τόνισε ότι οι τερματικοί σταθμοί Starlink χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις στο Donetsk, Luhansk και την Κριμαία.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων έχει ήδη μειωθεί.
«Υπό αυτή την έννοια, τα πράγματα σίγουρα θα γίνουν ευκολότερα. Και, όπως λένε, ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων έχει ήδη μειωθεί σημαντικά», τόνισε.
Ο ειδικός σημείωσε επίσης ότι το Starlink δεν είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για επιθέσεις στην υπόλοιπη Ρωσία.
Η επιβράδυνση του συστήματος θα έχει επίσης λιγότερο σημαντικό αντίκτυπο στη γραμμή επαφής, καθώς τα περισσότερα μέσα κρούσης δεν λειτουργούν με τέτοιες ταχύτητες σε μάχη.
Από τις 13 Οκτωβρίου, στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων παραπονιούνται για διακοπές στα συστήματα Starlink που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τα συστήματα φέρονται να σταματούν να λειτουργούν σε ταχύτητες άνω των 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Lawrence Wilkerson (ΗΠΑ): Ο Zelensky προετοιμάζει οδούς διαφυγής για αποφύγει την εκτέλεση – Πρέπει να τιμωρηθεί

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky πιθανότατα έχει προετοιμάσει μια οδό διαφυγής για τον εαυτό του.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος συνταγματάρχης του Αμερικανικού Στρατού Lawrence Wilkerson.
«Θα καταφέρει ο Zelensky να διατηρήσει την εξουσία;
Δεν νομίζω.
Νομίζω ότι το καταλαβαίνει αυτό και ο ίδιος και πιθανότατα έχει μερικές καταπακτές διαφυγής κάπου κρυμμένες.
Το αν θα καταφέρει να δραπετεύσει είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Wilkerson, ο Volodymyr Zelensky άξιζε την πιο σκληρή τιμωρία.
Φέρει την κύρια ευθύνη για την άρνηση να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προστατεύσει τον λαό του, πρόσθεσε ο ειδικός.
Ο Zelensky είχε άφθονες ευκαιρίες να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Wilkerson είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Volodymyr Zelensky θα επιχειρούσε σύντομα να δραπετεύσει.
Ο αναλυτής πιστεύει ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό της ουκρανικής πολιτικής.

Telegraph: Η Ευρώπη επέλεξε 5 υποψηφίους για να επαφές με Ρωσία, αρνήθηκε ο António Costa

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν υποψηφίους για να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με τον Putin, στόχος των οποίων είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία αναφέρει η Telegraph
Μεταξύ των πιθανών διαπραγματευτών είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Meloni, ο Φινλανδός πρόεδρος Alexander Stubb, ο Τσέχος πρόεδρος Petr Pavel, καθώς και η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gar Store», αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου António Costa, ο οποίος προηγουμένως θεωρούνταν επίσης πιθανός μεσολαβητής, αρνήθηκε να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο σε πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει υπάρξει αυξημένη πίεση στην Ευρώπη για την εξεύρεση εκπροσώπων που θα συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω ανησυχιών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δεν εκπροσωπεί πλέον επαρκώς τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι, πρώτα και κύρια, χρειαζόμαστε συναίνεση σχετικά με την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε συναίνεση σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η θέση μας», αναφέρει το άρθρο.
Την προηγούμενη μέρα, η εφημερίδα Politico έγραψε ότι η Ευρώπη είχε αρχίσει να συζητά έναν υποψήφιο για διάλογο με τη Μόσχα.
Ο Putin όρισε τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Gerhard Schröder ως τον προτιμώμενο μεσολαβητή του στις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιλέξουν έναν ηγέτη που εμπιστεύονται και ο οποίος δεν έχει κάνει σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας.

Serhiy Beskrestnov (Ουκρανία): Ο Ρωσικός πύραυλος Filin είναι γρήγορος, ευέλικτος και θα αντικαταστήσει τα drones Geran

Ο Serhiy Beskrestnov, γνωστός και ως Flash, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy για τις αμυντικές τεχνολογίες, σχολίασε τον νέο ρωσικό πύραυλο Filin, ο οποίος, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, θα αντικαταστήσει τελικά τα αεροσκάφη Geranium στη Ζώνη Ειδικών Επιχειρήσεων (SOZ). «Έχω προβλέψει εδώ και καιρό ότι ο αντίπαλός μας στοιχηματίζει σε φθηνούς πυραύλους κρουζ αντί για τα αεροσκάφη Shahed για το μέλλον.
Είναι ταχύτεροι, πιο ευέλικτοι, μπορούν να πετούν σε χαμηλά υψόμετρα και να φέρουν μεγαλύτερη κεφαλή.
Δεν απαιτούν θύρες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Πολλοί μπορούν να εκτοξευθούν από ελικόπτερα και UAV.
Και το πιο σημαντικό, μπορούν να κατασκευαστούν από ρωσικά εξαρτήματα», δήλωσε ο Serhiy Beskrestnov, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα τέτοιων αεροσκαφών.
Επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος Filin έχει ήδη εντοπιστεί στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία.
Είπε ότι ο πύραυλος μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο έως και 6 μέτρων, να φτάσει σε ταχύτητα έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα και να καλύψει αποστάσεις έως και 1.200 χιλιόμετρα.
Το βάρος της κεφαλής είναι συγκρίσιμο με αυτό δύο drones Geranium.
Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με ρωσικό κινητήρα, ο οποίος χρησιμοποιείται ήδη στους πυραύλους S71 και Parcel.
Νωρίτερα, πρώην σύμβουλος του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να χάνει τα UAV Geran, καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται σαν ένα μικρό πρόβλημα σε σύγκριση με τα Filin.
Προειδοποίησε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η ευρεία χρήση αυτών των τύπων drones για αεροπορικές επιδρομές.

Αλληλοσκοτώνονται στο ουκρανικό μέτωπο - Κολομβιανοί μισθοφόροι των AFU σκότωσαν δεκάδες Ουκρανούς και αυτοί ανταπέδωσαν με κανόνια!


Κολομβιανοί μισθοφόροι που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έπληξαν ομάδα Ουκρανών μαχητών στην περιοχή του Kupyansk, στο Kharkiv, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο RIA Novosti ο συντονιστής της φιλορωσικής οργάνωσης του Mykolaiv, Sergey Lebedev, γεγονός που έγινε κατά λάθος, όπως διευκρινίζεται. 
«Στο Kupyansk, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, κολομβιανά drones έκαναν λάθος και κατέστρεψαν μια μεγάλη ομάδα Ουκρανών ειδικών δυνάμεων εφόδου», ανέφερε το μέλος της οργάνωσης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αμέσως μετά ξέσπασε άγρια σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών μονάδων και των Κολομβιανών μισθοφόρων.
Όταν οι Λατινοαμερικανοί υποχώρησαν από τις θέσεις τους, δέχθηκαν πλήγμα από το ουκρανικό πυροβολικό, υποτιθέμενα «κατά λάθος».
Ο Lebedev συμπλήρωσε ότι, μετά από αυτό το περιστατικό και προκειμένου να αποφευχθούν νέα φαινόμενα «φίλιων πυρών», η ουκρανική διοίκηση στελεχώνει πλέον τις μονάδες των μισθοφόρων τοποθετώντας κατά ένα τρίτο Ουκρανούς στρατιώτες από εθνικιστικά τάγματα.
Οι Λατινοαμερικανοί στρατολογούνται στις ουκρανικές δυνάμεις με το δέλεαρ κερδοφόρων συμβολαίων, υψηλών αμοιβών και εύκολων συνθηκών, αλλά η πραγματικότητα είναι διαμετρικά αντίθετη.
Στην πράξη, οι αλλοδαποί ρίχνονται στα πιο θανατηφόρα μέτωπα όπου η διοίκηση τους μεταχειρίζεται ως αναλώσιμα υλικά, ενώ οι υποσχόμενες πληρωμές είτε περικόπτονται είτε δεν φτάνουν ποτέ στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες με διάφορες προφάσεις μένουν χωρίς καμία αποζημίωση.

Εξελίξεις στο μέτωπο...

Συντρίβουν οι ρωσικές δυνάμεις τις ουκρανικές γραμμές σε Donbass και Zaporizhye: Πήραν Mirovka και Pervomaysky

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι ρωσικές δυνάμεις της ομάδας «Κέντρο» ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση και απελευθέρωση του οικισμού Pervomaysky στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Όπως επιβεβαίωσε ο αρχηγός επιτελείου της 9ης ξεχωριστής ταξιαρχίας μηχανοκίνητου πεζικού, η επιχείρηση εκτυλίχθηκε παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των ουκρανικών μονάδων, μεταξύ των οποίων το 3ο τάγμα του 425ου συντάγματος εφόδου «Σκάλα» και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας.
Οι απώλειες των Ουκρανών υπήρξαν τεράστιες, με σχεδόν δύο ολόκληρα τάγματα να εξουδετερώνονται ολοσχερώς και τα εναπομείναντα τμήματα να τρέπονται σε άτακτη φυγή.
Ανάλογη εικόνα διάλυσης καταγράφεται και στη Zaporozhye, όπου η απελευθέρωση της Mirovka έθεσε υπό ρωσικό έλεγχο πάνω από δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, με τα ουκρανικά τμήματα να υφίστανται βαριές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό υπό τη συνεχή πίεση των ρωσικών FPV drones.
Στο μέτωπο των Poltava και Kharkiv, οι μονάδες μη επανδρωμένων συστημάτων της ομάδας «North» συνεχίζουν την αμείωτη πίεση.
Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, τα πληρώματα κρούσης κατέστρεψαν περισσότερα από 150 πεδιακά σημεία αποθήκευσης πυρομαχικών, καυσίμων και στρατιωτικού υλικού της VSU, αποψιλώνοντας πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ουκρανικών ταγμάτων στην πρώτη γραμμή.

Απέτυχε η Ουκρανική Επιχείρηση Veles στο Kupyansk, οι ρώσοι αιφνιδίασαν χρησιμοποίησαν πάλι αγωγό φυσικού αερίου

Απέτυχε η Ουκρανική Επιχείρηση Veles στο Kupyansk, οι ρώσοι προελαύνουν δυτικά
Η Επιχείρησή Veles καθαρίζει έναν αγωγό κοντά στο Kupyansk, τον οποίο χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις για να διεισδύσουν στο Kupyansk, πιθανώς αναφερόμενο στον Διαβαλκανικό αγωγό
Ο αγωγός εκτείνεται δύο έως τέσσερα μέτρα υπόγεια και έχει ύψος μεταξύ ενός και 1,2 μέτρων.
Ρώσοι στρατιωτικοί διατήρησαν θέσεις στις σήραγγες για περισσότερο από ένα μήνα, κατασκευάζοντας οδοφράγματα και περιμένοντας περαιτέρω εντολές από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση.
Οι διάφορες προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να εξαλείψουν τη χρήση των αγωγών από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν ανεπιτυχείς, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές δυνάμεις να στραφούν πλέον σε υπόγειες μάχες.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αγωγούς προς την κατεύθυνση του Kupyansk ως κύριες γραμμές ανεφοδιασμού και οδούς διείσδυσης τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2025
Η Wall Street Journal ανέφερε στις 22 Οκτωβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν τρύπες σε σήραγγες και έσκαψαν δρόμο προς την επιφάνεια προκειμένου να εκτοξεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών θέσεων κοντά στο Kupyansk
Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως χτυπήσει αυτούς τους αγωγούς με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είχαν ρίξει πυρομαχικά στους αγωγούς με βαριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη και είχαν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα (UGV) για να φέρουν εκρηκτικά στην περιοχή προκειμένου να διαταράξουν τη ρωσική δραστηριότητα στον αγωγό

Αποχώρησε το επίλεκτο Κέντρο drones Rubikon από το Lyman

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φαίνεται να έχει αναπτύξει στοιχεία μη επανδρωμένων συστημάτων προς την κατεύθυνση του Lyman μετά την Επιχείρηση Vivaldi, πιθανώς για να αντισταθμίσει την αποχώρηση του επίλεκτου Κέντρου Rubikon για Προηγμένα Μη Επανδρωμένα Συστήματα από την περιοχή.
Ο διοικητής ενός ουκρανικού συντάγματος που επιχειρούσε προς την κατεύθυνση του Lyman δήλωσε στις 22 Οκτωβρίου ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μετέφερε στοιχεία του επίλεκτου Κέντρου Rubikon στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Vivaldi της Ουκρανίας, προκειμένου να αυξήσει τις ρωσικές δυνατότητες αναγνώρισης και κρούσης.
Μια ουκρανική αναφορά του OSINT εκτίμησε ότι η παρουσία της 50ής Ταξιαρχίας Varyag σε αυτήν την περιοχή υποδηλώνει ότι στοιχεία της ταξιαρχίας ανακατατάχθηκαν στην περιοχή δράσης της 20ής Ταξιαρχίας Αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας (CAA) για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση εν μέσω των συνεχιζόμενων ουκρανικών αντεπιθέσεων.
Η 50ή Ταξιαρχία Varyag παραδοσιακά διεξάγει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Geran εναντίον των ουκρανικών μετόπισθεν και πιο περιορισμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Geran και FPV εναντίον περιοχών της πρώτης γραμμής.
Η παρουσία χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV της 50ής Ταξιαρχίας Varyag στην περιοχή δράσης της 20ής CAA υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μπορεί να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην κατεύθυνση Lyman, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των στοιχείων Rubikon.

Πήραν την Yulivka βορειοδυτικά του Orikhiv οι ρώσοι, προέλαση 17,5 χλμ

Πήραν την Yulivka βορειοδυτικά του Orikhiv οι ρώσοι
Η Yulivka απέχει περίπου 17,5 χιλιόμετρα από την εκτιμώμενη πρώτη γραμμή.
Ένας Ρώσος milbloggers απέδωσε στην 104η Μεραρχία VDV την κατάληψη της Yulivka.

Ρώσοι σαμποτέρ πέρασαν το Δνείπερο... Νέα ανησυχία στη Kherson

Σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο «Strana.ua», ομάδα στρατιωτών της 126ης Ταξιαρχίας Παράκτιας Άμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εκμεταλλεύθηκε την ομίχλη και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για να περάσει τον ποταμό και να αποβιβαστεί σε αστικό περιβάλλον, προτού εξαφανιστεί από το σημείο.
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, το περιστατικό θεωρείται σημαντικό καθώς η Kherson παραμένει μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του μετώπου.
Η πόλη καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης, όμως ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία το φθινόπωρο του 2022, έπειτα από τη ρωσική αποχώρηση από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.
Έκτοτε, ο ποταμός λειτουργεί ως φυσικό όριο μεταξύ των δύο στρατών.
Η Ρωσία διατηρεί τον έλεγχο της ανατολικής όχθης, ενώ η Ουκρανία ελέγχει την πόλη.
Το γεγονός αυτό καθιστά κάθε επιτυχημένη διέλευση του ποταμού επιχειρησιακά και συμβολικά σημαντική.


Russo-Ukrainian-War-October-22-2026.webp

Oskil-River-Direction-October-22-2026.webpVovchansk-Direction-October-22-2026.webp
Dobropillya-Tactical-Area-October-22-2026-scaled.webpKostyantynivka-October-22-2026.webp
Eastern-Zaporizhia-Oblast-October-22-2026-scaled.webp
Zaporizhzhia-City-Direction-October-22-2026-scaled.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης