Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οριακές μεταβολές στο πετρέλαιο – Στα 82 δολάρια έκλεισε το Brent

Οριακές μεταβολές στο πετρέλαιο – Στα 82 δολάρια έκλεισε το Brent
Μικτές οι αντιδράσεις για την απόφαση της Aramco
Σχετικά Άρθρα
Σχεδόν αμετάβλητες, μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς επενδυτές και αναλυτές προσπαθούν να διαμορφώσουν μία πιο σαφή εικόνα για την πορεία του «μαύρου χρυσού» το 2024.
Αντίκτυπο στις τιμές, πλέον, έχει η μεγάλη ανησυχία για την εφοδιαστική αλυσίδα εν μέσω γεωπολιτικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι προβλέψεις για τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, το αμερικανικό δολάριο και τα αποθέματα σε μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Σήμερα 12/2, η Σαουδική Αραβία επισημοποίησε την απόφασή της να σταματήσει τα σχέδια για επέκταση της Saudi Aramco λόγω της ενεργειακής μετάβασης, καθώς η χώρα έχει αρκετή εφεδρική δυνατότητα ως προστατευτικό μαξιλάρι για την πετρελαϊκή αγορά. Η σαουδαραβική κυβέρνηση διέταξε στις 30 Ιανουαρίου την κρατική πετρελαϊκή εταιρία να σταματήσει το σχέδιο πετρελαϊκής επέκτασής της και να θέσει ως στόχο ανώτατη συνεχή παραγωγική δυνατότητα τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ένα εκατομμύριο λιγότερα bpd από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020, με σκοπό αυτός να επιτευχθεί το 2027.
Βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Amin Nasser, αναμένει πως η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 104 εκατομμύρια bpd φέτος και στα 105 εκατομμύρια bpd το 2025, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες ότι θα κορυφωθεί σύντομα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, η ζήτηση για πετρέλαιο έφθασε σε ύψη-ρεκόρ πέρυσι ξεπερνώντας τα 102 εκατομμύρια bpd.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Απριλίου απώλεσε 19 cents και έκλεισε στα 82,00 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαρτίου κατέγραψε άνοδο 8 cents κλείνοντας στα 76,92 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν κέρδη 6% και 6,3% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης