Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδη στο πετρέλαιο – Ανοδικό σερί 7 ημερών για το WTI, στα 82,77 δολάρια το Brent

Κέρδη στο πετρέλαιο – Ανοδικό σερί 7 ημερών για το WTI, στα 82,77 δολάρια το Brent
Σταθερά ανοδικά οι τιμές πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Με άνοδο έκλεισαν σήμερα 13/2 οι τιμές πετρελαίου, σε συνέχεια των ισχυρών κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, εξαιτίας της ανησυχίας για την εφοδιαστική αλυσίδα εν μέσω γεωπολιτικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και των αισιόδοξων προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση στην αγορά.
Βέβαια, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Fatih Birol, εκτιμά πως η προσφορά από τις ΗΠΑ θα είναι υπεραρκετή για να καλύψει την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024. Ο ΙΕΑ βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να εξασθενεί σημαντικά το 2024, ενώ η πρόβλεψη είναι πως η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 1,3 εκατομμύρια bpd φέτος. Για τον κ. Birol, η πρόβλεψη για ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης, σχετίζεται με τις εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων και της Κίνας, αλλά και με τις εκτιμήσεις ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της ηλεκτροκίνησης. Ελλείψει μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών ή σημαντικών ακραίων καιρικών φαινομένων, ο ΙΕΑ αναμένει μια άνετη αγορά πετρελαίου και μια μέτρια εξέλιξη των τιμών, πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham al-Ghais,αναμένει ισχυρή μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο, κόντρα στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας. H Saudi Aramco σχεδιάζει να περιορίσει τον στόχο για μέγιστη παραγωγική ικανότητα στα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), λιγότερα κατά 1 εκατ. bpd, από τον στόχο που είχε θέσει προς επίτευξη το 2027. «Επιμένουμε σε αυτό που αναφέρεται στις τελευταίες προβλέψεις μας και πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ισχυρή (η ζήτηση)», δήλωσε ο Haitham al-Ghais από το Ντουμπάι, στο περιθώριο του World Governments Summit. Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025 -προβλέψειςαμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η «θετική τάση» για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επεκταθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αύξησε κατά 0,1% τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2,9% αντίστοιχα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 77 cents ή 0,94% και έκλεισε στα 82,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαρτίου κατέγραψε άνοδο 95 cents ή 1,25% κλείνοντας στα 77,87 δολάρια το βαρέλι -ανοδικά για 7η συνεχόμενη συνεδρίαση.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν κέρδη 6% και 6,3% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης