Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεπέρασε τα 90 δολάρια το πετρέλαιο Brent εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Ξεπέρασε τα 90 δολάρια το πετρέλαιο Brent εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας
Ανοδικό σερί 5 ημερών
Σχετικά Άρθρα
Πάνω από τα 90 δολάρια έκλεισε το πετρέλαιο Brent, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς ο «μαύρους χρυσός» λάμπει εν μέσω τεράστιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει κίνδυνος για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, μετά και το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο, στη Δαμασκό. Χθες 3/4 διέρρευσε από δυτικά ΜΜΕ ότι η CIA φέρεται να ενημέρωσε το Ισραήλ ότι το Ιράν θα εξαπολύσει σαρωτική επίθεση στο εβραϊκό κράτος μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα σε Ουκρανία και Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανησυχούν για διατάραξη τόσο της παραγωγής, όσο και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα παραπάνω αντιστάθμισαν πλήρως την απροδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα -ωστόσο τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ΕΙΑ, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 451,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Μαρτίου.
Παράλληλα, θετικά για το πετρέλαιο λειτούργησε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική στην προσφορά αργού πετρελαίου για το α' εξάμηνο του έτους, κρατώντας στα ίδια επίπεδα τη μείωση της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει σε ισχύ η απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Ιουνίου κατέγραψε άνοδο 1,30 δολ. ή 1,45% και έκλεισε στα 90,65 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαΐου έκλεισε με κέρδη 1,16 δολ. ή 1,4%, στα 86,59 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν άνοδο 2,4% και 3,2%, αντίστοιχα -σε θετικό έδαφος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Πλέον, δεν φαντάζουν και τόσο παράλογα τα σενάρια που έκαναν λόγο για πετρέλαιο στα 100 δολάρια εντός του 2024...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης