Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα δύσκολα πέρασαν, έρχονται τα... χειρότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

tags :
Τα δύσκολα πέρασαν, έρχονται τα... χειρότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εμφανίσει δεύτερο γύρο λουκέτων και επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος
Οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν βγάζουν κέρδη και μόλις οι δύο στις δέκα δηλώνουν ότι έχουν κερδοφορία.
Ο σκοπός πλέον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η επιβίωση τους ενώ οι έξι στις δέκα δηλώνουν ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν φέτος την εφορία και τυχόν άλλες υποχρεώσεις.
Πρόκειται για ένα μέρος στοιχείων που ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Marc Α.Ε του Θωμά Γεράκη.
Το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον όπως και το μέλλον των Μμε καταγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα καθώς στο προσκήνιο ανοίγει ένας δεύτερος κύκλος οικονομικής επιδείνωσης για τις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το λουκέτο για την επιχείρηση τους είναι πολύ κοντά και συνολικά αναμένεται να κλείσουν 21.000 επιχειρήσεις.
Την ίδια εκτιμάται ότι θα χαθούν έως 45.000 θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς κατά την παρουσίαση της έρευνας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών ο οποίος θα ανοίξει με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στην προσπάθεια του να αναζητηθεί ένα εθνικό σχέδιο το οποίο θα βγάλει από το αδιέξοδο την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Καββαθάς αναλύοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της νέας φορολογίας που έρχεται είπε ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και πολύ ελεύθεροι επαγγελματίες θα προσφέρουν κατ οίκον υπηρεσίες έχοντας μόνο μία βαλίτσα όπως είναι οι ηλεκτρολόγοι υδραυλικοί οι μαραγκοί οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης κοκ.

Η φορολογία «σκοτώνει» τις επιχειρήσεις
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη.
Οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ακόμη οι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις εισφορές στον Ασφαλιστικό τους Οργανισμό.
Το 61,2% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων.

Νέα πτώση της ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες
Μία στις δύο επιχειρήσεις και συγκεκριμένα σε ποσοστό 56% προβλέπει ότι η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.
Η απαισιοδοξία ανεβαίνει στο 59,6% όταν τίθεται το ερώτημα με το ενδεχόμενο αύξησης των παραγγελιών τους επόμενους μήνες.
Σε ποσοστό 58% των επιχειρηματιών αναμένουν πτώση του τζίρου τους επόμενους μήνες.
Να σημειωθεί ότι οι αρνητικές προσδοκίες τους επέστρεψαν στον Φεβρουάριο του 2010.
Το 62,9% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι είχε πτώση του κύκλου εργασιών στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ενώ μόλις το 12,9 δήλωσε ότι είχε αύξηση.
Ο τζίρος μειώθηκε κατά μέσο όρο 20,6% το 2015 σε σχέση με το 2014.
Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στις αρχές του 2016, το 61,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει e-banking, ενώ τερματικό POS διαθέτει το 39,9% των επιχειρήσεων.
Τα ποσοστά αν και αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (48,5% και 28,1% αντίστοιχα), υποδηλώνουν τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, την έλλειψη πλαισίου κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας/ φορολογικών αρχών και τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, που εκτείνονται από την αγορά, τη συντήρηση και τη χρησιμοποίηση των τερματικών συσκευών.
Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 37% των επιχειρήσεων επιβαρύνονται με προμήθεια 1,5% και άνω επί του τζίρου, αυξάνει το κόστος ανά επιχείρηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης