Τελευταία Νέα
Gun Room

Sig P210 CARRY

tags :
Sig P210 CARRY
To Sig Sauer P210 ξεκίνησε την πορεία του το 1949 με τους στρατούς της Ελβετίας και της Δανίας

To Sig Sauer P210 είναι ένα όπλο που έχουμε παρουσιάσει ξανά από αυτή την ενότητα. Ξεκίνησε την πορεία του το 1949 με τους στρατούς της Ελβετίας και της Δανίας και έχει τη φήμη ακριβούς και… ακριβού! Αρκετοί το θεωρούν ως το καλύτερο πιστόλι 9 χιλιοστών που κατασκευάστηκε ποτέ.

Τεύτονας μετανάστης

Μέχρι το 2017 η παραγωγή  γινόταν στην Ελβετία και τη Γερμανία, στις εγκαταστάσεις της Sig Sauer GMBH. Μετά την “εκδίωξη” της εταιρείας από το γερμανικό έδαφος -ελέω της αυξανόμενης επιρροής των αριστερόστροφων σοσιαλιστών και οικολόγων στην πολιτική σκηνή- άρχιζαν να κατασκευάζονται από την αμερικανική πλέον Sig USA.
Το Ρ210 διαθέτει εμβληματική θέση για τη Sig. H μεταφορά της εταιρείας στις ΗΠΑ, έδωσε την ευκαιρία για μια σχεδιαστική αναβάθμιση του μοντέλου. Ταυτόχρονα, το χαμηλότερο κόστος εργασίας και η έλλειψη πλέον δασμών, κατέστησαν “προσιτότερο” (δώστε έμφαση στα εισαγωγικά) ένα μοντέλο που τιμώνταν μέχρι τότε τετραψήφια ποσά που ξεκινούσαν με τον αριθμό τρία. Μέχρι τώρα το εργοστάσιο στο New Hamshire  έφτιαχνε πιστά αντίγραφα του γερμανο-ελβετικού προτύπου, αψεγάδιαστα υποδείγματα της τεχνολογίας του 1940. Πριν λίγες εβδομάδες με την ευκαιρία του SHOT Show 2022, παρουσίασαν την πρώτη ουσιαστική επανασχεδίαση του μοντέλου σε 70 χρόνια.

gun2_3.JPG

Φτιαγμένο για οπλοφορία

Το νέο Ρ210 διαφέρει ριζικά. Οι Αμερικανοί το ονομάζουν “πιστόλι οπλοφορίας γιά τζέντλεμαν” στην καμπάνια που εγκαινίασε ο διευθυντής μάρκετινγκ της Sig USA κος. Tom Taylor (Τομ Τέηλορ). Διατηρώντας τη σιλουέτα και το σύστημα λειτουργίας, οι μηχανικοί “έκοψαν” μια ίντσα (2,5 εκατοστά) από το μήκος του κλείστρου και της κάνης. Το νέο μήκος των 10 εκατοστών βοηθά στην ευκολότερη απόκρυψη. Συνεχίζει να κινείται πάνω στο σκελετό μέσα σε εσωτερικές ράγες που διατρέχουν όλο το μήκος. Πάνω στο βραχύτερο κλείστρο έχουν κοπεί εμπρόσθιες και οπίσθιες χαρακιές για την όπλιση. Τα σκοπευτικά είναι σαφώς  προσανατολισμένα προς την αμυντική χρήση. Τετραγωνισμένα και ευκρινή, περιλαμβάνουν φυαλίδια τριτίου που φωσφορίζουν στο σκοτάδι.
Η μεγάλη αλλαγή όμως αφορά το σκελετό. Ακολουθεί το μοτίβο του μοντέλου P210 Target με μια υπερυψωμένη ουρά (beavertail).  Εμπνευσμένη από το CZ Shadow, τοποθετεί το πιστόλι χαμηλά μέσα στην παλάμη και βελτιώνει τον έλεγχο. Το αλουμίνιο είναι το υλικό που χρησιμοποιείται αντί ατσαλιού στην κατασκευή του, ρίχνοντας το βάρος του Ρ210 Carry  στα 820 κενά γραμμάρια. Παρεμπιπτόντως αυτό είναι το βάρος και του αλουμινένιου Colt Commander 1911, ενός πιστολιού ευθέως ανταγωνιστικού στο νέο Sig. Και τα δύο προορίζονται  για καλυμμένη οπλοφορία, χρησιμοποιούν σκανδάλες μονής ενέργειας και τροφοδοτούνται από γεμιστήρες μονής στήλης (8 φυσίγγια το Sig, 9 το Colt). Έχουν  παρόμοιες διαστάσεις και απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Υπό μια έννοια, το Ρ210 Carry είναι η απάντηση στο Colt Commander με 60 χρόνια καθυστέρηση! Με τιμή κοντά στα 1.500 δολλάρια (στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζεται), το Sig είναι ελαφρώς ακριβότερο.

gun3_3.JPG

Εργονομία και φινίρισμα

Ένα πράγμα για το οποίο είναι γνωστή η Sig παραμένει η ποιότητα φινιρίσματος. Οι μεταλλικές επιφάνειες καλύπτονται με  μαύρη  βαφή NITRON (έτσι ονομάζει η εταιρεία την αντιδιαβρωτική επεξεργασία με βάση τον άνθρακα). Η διαφορά υφής μεταξύ ατσάλινου κλείστρου και αλουμινένιου κορμού δημιουργεί μια καλαίσθητη διχρωμία. Οι λαβές είναι αντιολισθητικές από συνθετικό G10 της εταιρείας Hogue και προσφέρουν καλύτερο κράτημα σε σχέση με το παραδοσιακό  (και ακριβότερο) ξύλο. Σε αυτό βοηθά και η λεπτή, αντιολισθητική χάραξη στο εμπρός μέρος της λαβής.
Η σκανδάλη ενεργοποιεί τη σφύρα από μονή ενέργεια. Μία ασφάλεια στην αριστερή πλευρά επιτρέπει να μεταφέρεται οπλισμένο και με σφαίρα στη θαλάμη. Το σχήμα της ασφάλειας και του μοχλού αγκίστρωσης του κλείστρου είναι βολικά για χρήση χωρίς να εξέχουν υπερβολικά. Εξυπηρετούν όμως μόνο τους δεξιόχειρες.  Το Ρ210 είναι γνωστό για την αίσθηση σκανδάλης και την ακρίβεια του, και ευελπιστούμε η παράδοση να συνεχιστεί. Ακόμη και στην εποχή των πλαστικών πιστολιών, κάποιοι επιλέγουν μεταλλικά όπλα με εξωτερική σφύρα. Διότι προσφέρουν καλύτερη εργονομία και ποιότητα. Οι φυσικές γραμμές μιας λεπτής λαβής που χωρά μόνο 8 φυσίγγια (+ 1 στη θαλάμη) αντισταθμίζουν την  έλλειψη μεγαλύτερης αναχορηγίας. Για τον ένοπλο πολίτη αυτό δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα.

gun4_3.JPG

Εξαιρετική γενεαλογία και “upper class”

Η καταγωγή του μοντέλου Carry από το αρχικό Ρ210 δημιουργεί προσδοκίες. Εξάλλου, τα ελβετικά Sig έχουν εδραιώσει τη φήμη. Το μοντέλο στοχεύει σε ένα κοινό που αναζητά ξεχωριστά όπλα, υπό την έννοια ότι δεν είναι μόνο εργαλεία αυτοάμυνας αλλά και κοινωνική δήλωση. Λάθος ή σωστό, πολλοί κατέχουν αντικείμενα ως σύμβολα κοινωνικού στάτους. Ειδάλλως δε θα πωλούνταν ρολόγια Rolex και πιστόλια Sig. Και τα δύο αυτά ελβετικά δημιουργήματα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μηχανικής αρτιότητας, σε έναν κόσμο που με απόλυτα τεχνολογικά κριτήρια τα έχει ξεπεράσει. Το γεγονός ότι υπάρχει αμείωτη ζήτηση για αυτά μας αποδεικνύει ένα πράγμα: Για προσωπικά αντικείμενα, οι υποκειμενικοί παράγοντες  συχνά υπερτερούν της ψυχρής λογικής. Αυτού λεχθέντος, το Ρ210 παραμένει ένα ικανότατο πιστόλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης