Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta CX4 Storm

tags :
Beretta CX4 Storm
Στη μακρόχρονη ιστορία της η ιταλική Beretta Armi έχει παρουσιάσει πρωτοποριακά σχέδια που τάραξαν τα νερά και έγιναν μεγάλες επιτυχίες
Στη μακρόχρονη ιστορία της η ιταλική Beretta Armi έχει παρουσιάσει πρωτοποριακά σχέδια που τάραξαν τα νερά και έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Όταν το 2003 έφερε στη διεθνή αγορά το ημιαυτόματο τουφέκι CX4 (γνωστό και ως Καταιγίδα: Storm), όλοι ανέμεναν μια τεράστια επιτυχία.
Που δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ.

Διαμέτρημα και μηχανισμός

Η βασική ιδέα πίσω από το ελαφρό τουφέκι ήταν η χρήση όμοιων φυσιγγίων και γεμιστήρων με τα πιστόλια της εταιρείας, μια κατά κάποιο τρόπο τυποποίηση υλικών. Έτσι σχεδιάστηκε από την αρχή για τα διαμετρήματα 9X19mm, .40SW και .45ACP. Τροφοδοτεί από τους γεμιστήρες των μοντέλων 92/96 και Cougar αντιστοίχως. Με την επιτυχία των όπλων αυτών στην παγκόσμια αστυνομική και στρατιωτική αγορά, υπάρχουνν τεράστιες ποσότητες φθηνών γεμιστήρων. Έτσι ένας κάτοχος πιστολιού Beretta μπορεί να έχει ένα επωμιζόμενο όπλο που εκτείνει το δραστικό βεληνεκές του στα 100+ μέτρα, χωρίς να επενδύσει έξτρα χρήμα.
Η χρήση κάνης 42cm επιβλήθηκε από την αμερικανική νομοθεσία, αφού η Beretta στόχευε κυρίως σε εκείνη την αγορά. Το μεγάλο μήκος κάνης και η έλλειψη φλογοκρύπτη ή τουλάχιστον αντίστοιχου σπειρώματος στο στόμιο, είναι δύο στοιχεία που οι υπόλοιπες αγορές βλέπουν ως μειονεκτήματα.
Η χειρολαβή είναι ταυτόχρονα και φρεάτιο τροφοδοσίας, μια φυσικότερη θέση σε σχέση με τις ξεχωριστές υποδοχές (όπως πχ. στο ΜΡ-5 ή το Μ4/9). Ο μοχλός ασφάλειας και το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα βρίσκονται στη χειρολαβή, στο ίδιο σημείο που θα τα έβρισκε κανείς και στα πιστόλια της εταιρείας.
Για τη λειτουργία επιλέχτηκε το σύστημα “απλής οπισθοδρόμησης”, όπου ένα κλείστρο με μεγάλη μάζα κρατά τη θαλάμη σφραγισμένη κατά τη βολή. Η πίεση της εκπυρσοκρότησης το σπρώχνει προς τα πίσω κόντρα στη δύναμη του επανατατικού ελατηρίου. Η όπλιση γίνεται μέσω ενός μοχλού στα πλάγια του κορμού, ο οποίος μπορεί να αντιστραφεί (από τη δεξιά στην αριστερή πλευρά) για να καλύψει τους αριστερόχειρες.
Ο πυροδοτικός μηχανισμός οπλίζεται κάθε φορά που το κλείστρο οπισθοδρομεί και είναι σχεδιασμένος για ημιαυτόματη βολή. Για ένα σύντομο διάστημα, η Beretta προωθούσε -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- σε στρατούς ένα αυτόματο “παράγωγο” με τον κωδικό MX4. Αυτή η έκδοση είχε τη δυνατότητα ριπών και κάνη μήκους 31cm.
2_83.jpg
Εξωτικό σχήμα και ποιότητα

Το “καραμπινάκι” μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας και έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που το αποδεικνύουν. Ο κορμός και το κοντάκιο είναι ένα εννιαίο κέλυφος από πολυμερές. Περικλείουν το μηχανισμό και την κάνη. Το κοντάκιο ενώνεται με τη χειρολαβή μέσω μιας “γέφυρας” που ορίζει την αισθητική του όπλου. Δεν εξυπηρετεί κάποιο λειτουργικό σκοπό, δημιουργεί όμως ένα ιδιαίτερο σχήμα. Η χρήση πλαστικού κρατά το βάρος χαμηλά στα 2,6 κιλά.
Λόγω του ότι η κάνη βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το μάγουλο του σκοπευτή, δύο “πυραμίδες” εξέχουν στο επάνω μέρος του κορμού. Πρόκειται για τις βάσεις που προστατεύουν τα σιδηρά σκοπευτικά του όπλου και ταυτόχρονα τα φέρνουν στο κατάλληλο ύψος. Είναι ρυθμιζόμενα, με την ακίδα να μετακινείται κατά το ύψος και το κλισιοσκόπιο κατά διεύθυνση. Το τελευταίο διαθέτει δύο διαφορετικά οφθαλμίδια διαφορετικής διαμέτρου, ένα για κοντινές βολές και ένα μικρότερο για ακρίβεια.
Η Beretta εκμεταλλεύτηκε το χώρο μεταξύ των πυραμίδων για να προσαρμόσει μια αλουμινένια ράγα Mil 1913 (picatinny) για προσαρμογή ηλεκτροοπτικών. Δύο ακόμη μικρότερες αναρτώνται δεξιά και αριστερά του κορμού, πάνω από τον χειροφυλακτήρα. Στο άκρο του χειροφυλακτήρα κρύβεται μια ακόμη “έκπληξη”: πιέζοντας τον εμπρόσθιο αορτηριούχο, μια μικρή βάση ανάρτησης φακού ανασύρεται από το εσωτερικό. Είναι αυτές οι λεπτομέρειες που δείχνουν τη μελέτη που έκαναν οι Ιταλοί σχεδιάζοντας το CX4 Storm.
3_60.jpg
Γιατί δεν πέτυχε

Δυστυχώς η χρονική συγκυρία συνέπεσε με την αύξηση δημοφιλίας του AR15. Μια νεώτερη γενιά οπλοκατόχων, συχνά με εμπειρία στις στρατιωτικές αραβίδες 5,56mm, ένιωθαν πιο εξοικειωμένοι με αυτά. Εφόσον θα αγόραζαν ένα τυφέκιο, προτιμούσαν να διαθέτει δύναμη και βεληνεκές “μεγάλου όπλου”. Η αραβίδα σε διαμέτρημα πιστολιού έμοιαζε με άχρηστο συμβιβασμό τη στιγμή που σκοπευτικές εκδοσεις του Colt M4 πρόσφεραν παρόμοιες διαστάσεις και πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Βρήκε κοινό μόνο μεταξύ κάποιων αθλητών που ρίχνουν πρακτική σκοποβολή PCC (Pistol Caliber Carbine) και αυτή παραμένει ακόμη η κύρια αγορά του.
Τελικά αποδείχτηκε λόγω φουτουριστικού σχήματος πολύ δημοφιλέστερο σε τηλεοπτικές σειρές (όπως το Battlestar Galactica) και βιντεοπαιχνίδια, παρά στην πραγματικότητα.
4_51.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης