Τελευταία Νέα
Gun Room

KNIGHT’S ARMAMENT L403A1: Βασιλικοί Πεζοναύτες και Rangers αποκτούν νέο τουφέκι

tags :
KNIGHT’S ARMAMENT L403A1: Βασιλικοί Πεζοναύτες και Rangers αποκτούν νέο τουφέκι
Τα όπλα συνοδεύονται από σιγαστήρες μικρού όγκου, οι οποίοι μειώνουν την ηχητική και οπτική “υπογραφή” του πυροβολισμού
Μετά από αξιολόγηση δύο σχεδόν ετών, το βρετανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την επιλογή της αραβίδας KS-1 από την Knight’s Armament Corporation για τις ειδικές μονάδες των Βασιλικών Πεζοναυτών (RM) και των Rangers (SFSG).
Οι σχηματισμοί αυτοί αποτελούνται από επίλεκτους επαγγελματίες και υποστηρίζουν τα βρετανικά συμφέροντα παγκοσμίως.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ως πρώτο βήμα για την αντικατάσταση του γηραιού και προβληματικού Enfield SA-80 από ένα αποτελεσματικότερο, σύγχρονο όπλο.
Τα όπλα συνοδεύονται από σιγαστήρες μικρού όγκου, οι οποίοι μειώνουν την ηχητική και οπτική “υπογραφή” του πυροβολισμού και ένα πακέτο οπτικών στοχάστρων για κοντινή και μεγαλύτερη απόσταση.

Κορυφαία ποιότητα

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος ηχηρά ονόματα όπως η Colt Canada, η Sig Inc. Και η Heckler & Koch, όλες εκ των οποίων είναι ήδη προμηθευτές παρόμοιων όπλων για τη Βρετανία και έχουν σημαντικά μεγαλύτερες ικανότητες παραγωγής.
Η επιλογή της συγκριτικά μικρής Knight’s Armament δείχνει ότι οι ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας δίνουν έμφαση στην πoιότητητα του εξοπλισμού και τη δυνατότητα συνεργασίας με μια μικρότερη σε μέγεθος εταιρεία. Τα L403A1 είναι αποτέλεσμα αρκετών τροποποιήσεων και προτάσεων που ζητήθηκαν από τον κατασκευαστή για να καλύψουν τις προδιαγραφές. Η εταιρεία έχει μια προϊστορία δημιουργίας εξειδικευμένων λύσεων που πηγαίνει πίσω 30 χρόνια. Ήταν οι δημιουργοί των συλλογών αναβάθμισης SOPMOD που επέτρεπαν στους στρατιώτες της Delta Force να τοποθετούν σιγαστήρες και διόπτρες σε Colt M4.
2_107.jpg
Τεχνικές βελτιώσεις

Σε βρετανική υπηρεσία τα τυφέκια κωδικοποιούνται ως L403A1.
Είναι εξελιγμένες εκδόσεις του SR-16, το οποίο βασίζεται στο Μ16 του Ευγένιου Στόνερ. Χρησιμοποιεί το απλοποιημένο σύστημα άμεσης έγχυσης αερίου στο μηχανισμό μέσω μίας οπής κοντά στο στόμιο της κάνης. Το κλειδί αερίων τύπου Mod.2 υποτίθεται πως διατηρεί το πλεονέκτημα του χαμηλού βάρους έναντι των συστημάτων με πιστόνι.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο αλουμινένιος χειροφυλακτήρας Μ-LOK που χρησιμοποιεί “αρνητικό χώρο” (προκαθορισμένες οπές), αντί των βαρύτερων ραγών Picatinny για την ανάρτηση παρελκομένων όπως είναι οι καταδείκτες και οι φακοί. Το βάρος με κενό γεμιστήρα είναι 3,1 κιλά.
Το μήκος της κάνης επιλέχτηκε στα 35cm, ως συμβιβασμός μεταξύ της ανάγκης για βαλλιστική απόδοση (που θα απαιτούσε 40-42cm) και ελιγμού εντός πλοίων ή κτηρίων, όπου τα 26-30cm θα ήταν ιδανικά.
Στο στόμιο βιδώνεται ένας φλογοκρύπτης με τρία ανοιχτά άκρα, που ταυτόχρονα είναι υποδοχή για το σιγαστήρα.
H KAC είναι γνωστή για την ποιότητα των χρωμιωμένων κανών της και οι αναφορές λένε ότι το L403A1 είναι ιδιαίτερα ακριβές για στρατιωτικό τουφέκι, εν μέρει χάρη στην ελεύθερη ταλάντωση της κάνης.
Οι κορμοί περιλαμβάνουν αμφιδέξιους μοχλούς για ασφάλειες και επιλογέα πυρός, ενώ η όπλιση γίνεται από έναν αμφιδέξιο μοχλό στο πίσω μέρος. Τα κοντάκια και οι χειρολαβές προέρχονται από τη Magpul. Οι σκανδάλες είναι δύο σταδίων και συναρμολογούνται με χαμηλές ανοχές γιά βελτιωμένη ευθυβολία. Το διαμέτρημα είναι το 5,56X45mm NATO, που παραμένει χρήσιμο ως και τα 250 μέτρα.
Το στάνταρ κοντάκιο χρησιμοποιεί το υπόδειγμα του Colt M4 και είναι πτυσσόμενο σε έξι θέσεις, καλύπτωντας διαφορετικούς σωματότυπους στρατιωτών.
Royal Marines using the new rifle and kit rolled out to the Commando Force
Πολλαπλασιαστές ισχύος

Η KAC είναι πρωτοπόρα στη σχεδίαση σιγαστήρων για τυφέκια πεζικού, έχοντας εξοπλίσει τις αμερικανικές δυνάμεις με χιλιάδες συλλογές SOPMOD επί δεκαετίες.
Σίγουρα αυτή η παράμετρος έπαιξε ρόλο στην επιλογή του KS-1, καθώς εξελίχθηκε να λειτουργεί αξιόπιστα με σιγαστήρες 556 QDC/MCQ-PRT (Quick Disconnect Coupling/Mini Close Quarters-Pressure Reduction Technology).
Αυτός ο σιδηρόδρομος λέξεων περιγράφει τον νέας τεχνολογίας μειωτήρα ήχου και λάμψης που θα εξοπλίζει κάθε όπλο των Βρετανών.
Προσθέτοντας μόλις 5 εκατοστά στο συνολικό μήκος, προστατεύει την ακοή των στρατιωτών και κάνει τον εντοπισμό της ακριβούς θέσης τους δυσκολότερο, γιατί διαχέει τον ήχο και κρύβει τη λάμψη.
Το άλλο προηγμένο στοιχείο είναι η υιοθέτηση του μίνι στόχαστρου red dot Aimpoint ACRO P2, σε συνδυασμό με τη διόπτρα Vortex Optics 1-10x LPVO.
Καθώς τα δύο συστήματα είναι παραλληλισμένα πάνω στον κορμό και μπορούν να ρυθμιστούν για διαφορετικές αποστάσεις, προσφέρουν ταχεία και ακριβή στόχευση μεταξύ 0 και 500 μέτρων, μέρα ή νύχτα.
Θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τις νέες συσκευές νυχτερινής όρασης της L3 Harris που θα αποκτηθούν στο άμεσο μέλλον, δίνοντας ικανότητα μάχης όλο το εικοσιτετράωρο.
4_72.jpg
Μόνο για τους λίγους

Το συμβόλαιο αφορά αρχικώς 10.000 όπλα, τα οποία έχουν αρχίσει να παραδίδονται ήδη στις “κρισιμότερες” μονάδες δηλαδή τους ανιχνευτές, τους κομμάντο και τα τάγματα που υποστηρίζουν τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων (SAS και SBS).
Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος δέκα ετών και το ύψος της σύμβασης ανακοινώθηκε πως φτάνει τα 90.000.000 λίρες.
Αυτό δείχνει την “στενότητα” του αμυντικού προϋπολογισμού, αφού μετά την αρχική παράδοση των 1,620 όπλων που γίνεται εντός του 2023, λιγότερα από 1000 θα αποκτούνται κάθε επόμενο έτος.
Φαίνεται πως οι λιγότερο “τυχεροί” θα διατηρήσουν τα παλιά SA-80 για αρκετό καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης