Τελευταία Νέα
Gun Room

H Smith & Wesson αποκαλύπτει το πρώτο επαναληπτικό Model 1854

tags :
H Smith & Wesson αποκαλύπτει το πρώτο επαναληπτικό Model 1854
Τα μεγάλα ονόματα σήμερα είναι η Marlin (ανήκει πλέον στη Ruger), η Henry και η Βραζιλιάνικη Rossi (του ομίλου Taurus) που αποτελεί απευθύνεται στο οικονομικότερο κομμάτι της αγοράς - Αυτά μέχρι τώρα...
Το κυνηγετικό τουφέκι με μοχλό (γνωστό ως Lever Action) είναι αμερικανική υπόθεση.
Με εξαίρεση την ιταλική Chiappa που παράγει αντίγραφα (παλιότερων) σχεδίων της Winchester, όλα τα όπλα του είδους προέρχονται και πωλούνται εκεί.
Τα μεγάλα ονόματα σήμερα είναι η Marlin (ανήκει πλέον στη Ruger), η Henry και η Βραζιλιάνικη Rossi (του ομίλου Taurus) που αποτελεί απευθύνεται στο οικονομικότερο κομμάτι της αγοράς.
Αυτά μέχρι τώρα, διότι πριν μόλις τρείς ημέρες η “κραταιά” Smith & Wesson μπήκε στην αρένα με το Model 1854.
Το όνομα υποτίθεται πως παραπέμπει στο πρώτο όπλο της.

Ναι, αλλά όχι ακριβώς

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν υπήρξε κάποιο “Μοντέλο 1854” στην ιστορία της Smith & Wesson. Οι δύο ιδρυτές Οράτιος Σμιθ και Δανιήλ Γουέσσον, γύρω στο 1850 δούλευαν πάνω στο πρώτο επαναληπτικό όπλο με το όνομα VOLCANIC. Όπως περιγράψαμε σε πρόσφατο άρθρο (βλέπε HENRY model 1860), λειτουργούσε με μαύρη πυρίτιδα και ήταν ο πρόδρομος τόσο των τυφεκίων HENRY, όσο και των WINCHESTER. Αυτό συνέβη διότι παρόλο που το VOLCANIC ήταν μια αποτυχημένη ιδέα, ο Όλιβερ Γουιντσέστερ αγόρασε την πατέντα και την εταιρεία και προσέλαβε τον μηχανικό Μπέντζαμιν Χένρυ, μετέπειτα εφευρέτη του ομώνυμου επαναληπτικού. Οπότε κατά μία έννοια, το σημερινό όπλο της εταιρείας Smith & Wesson (που ιδρύθηκε αργότερα) δεν έλκει την καταγωγή του από κάποιο προϋπάρχον. Αντικατοπτρίζει όμως μια “κληρονομιά” στην οποία οι ιδρυτές της είχαν ρόλο.
1_100.jpg
Μοντέρνο Ρετρό

Το σημαντικό είναι ότι το Model 1854 ανταγωνίζεται άμεσα τα σύγχρονα Marlin και Henry με αξιώσεις.
Φέρνει νέα τεχνολογία σε ένα σχέδιο που κοντεύει τα 180 χρόνια.
Η αρχή γίνεται με το μέταλλο.
Ο κορμός και η κάνη φτιάχνονται από ανοξείδωτο ατσάλι σειράς 410 που αντέχει στις καιρικές συνθήκες.
Η κάνη έχει μήκος 48cm και στο στόμιο της διαθέτει σπείρωμα για την προσαρμογή σιγαστήρα.
Στην κορυφή της βρίσκονται τα “υπερπλήρη” σκοπευτικά τις XS Sights που περιλαμβάνουν μια χρυσή ακίδα εμπρός και ένα ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο τύπου “δακτυλίου” (ghost ring). Το τελευταίο εδράζει πάνω σe ράγα Picatinny, επιτρέποντας έτσι την εύκολη προσαρμογή διόπτρας.
Η όπλιση γίνεται από έναν ευμεγέθη μοχλό, ο οποίος διευκολύνει τη χρήση με γάντια.
Η σκανδάλη δεν έχει το συνηθισμένο κυρτό σχήμα, αλλα μιμείται την ίσια λεπίδα των σύγχρονων σκοπευτικών τουφεκιών. Υποτίθεται ότι δίνει μια ομοιόμορφη αίσθηση και δύναμη έλξης, ανεξάρτητα από το σημείο πίεσης. Μια ασφάλεια παρόμοια με εκείνη που βρίσκουμε στα λειόκανα κλειδώνει την κίνηση της σκανδάλης.
Η σφύρα εξοπλίζεται με μία σύγχρονη προστατευτική μπάρα, η οποία παρεμβάλεται μπροστά από τον επικρουστήρα. Εξασφαλίζει από τυχαία πυροδότηση.
Οι μοντέρνες πινελιές συνεχίζονται με μία συνθετική “πάπια” και το αντίστοιχο κοντάκι.
Το μαύρο χρώμα δημιουργεί αντίθεση με το θαμπό, ανοξείδωτο φινίρισμα του μετάλλλου. Ταυτόχρονα είναι απρόσβλητα από το κρύο ή την υγρασία και ανθεκτικά στη κακομεταχείριση. Εκτός από αορτηριούχους, η πάπια διαθέτει και τρείς υποδοχές M-Lok για τοποθέτηση δίποδα ή φακού.
Επίσης, με μια έξυπνη πατέντα η απογέμιση της κυλινδρικής αποθήκης μπορεί να γίνει εύκολα και χωρίς να απαιτείται χειρισμός του κλείστρου.
Αυτές οι λεπτομέρειες φέρνουν την κλασική σχεδίαση στον 21ο αιώνα και δημιουργούν ένα εύχρηστο και συμπαγές τουφέκι για θήρα οπληφόρων.
2_167.jpg
Καταξιωμένο Διαμέτρημα

Εκεί που το νέο Μ 1854 όντως αντιγράφει το πρώτο τουφέκι VOLCANIC, είναι το διαμέτρημα .44 ιντσών. Βέβαια το παλιό ήταν ένα πρωτόλειο γέμισμα μαύρης πυρίτιδας κλεισμένο σε μια κοίλη, μολυβένια βολίδα και το σημερινό είναι το πασίγνωστο .44 Remington Magnum. Αλλά σε κάθε περίπτωση, παραμένει “σαραντατέσσερα”. Εννέα από τα ισχυρά φυσίγγια χωρούν στην αποθήκη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλα διαμετρήματα, όμως η πρώτη επιλογή είναι εξαιρετική για το κυνήγι οπληφόρων. Παράγει πανω από 1.300 Joule ενέργειας και στη σωστή απόσταση καταβάλλει με ευκολία αγριόχοιρους και ελαφοειδή. Η μεγάλη διάμετρος (10,9mm) και βάρος (15-18 gram) βλήματος επιτυγχάνουν εξαιρετική διάτρηση οστών και ιστού, ταχεία μεταφορά ενέργειας στο θήραμα και ευθυτενή τροχιά μέχρι τα 150 μέτρα. Σε αντίθεση με τα περίστροφα, το .44 Magnum όταν βάλλεται μέσα από ένα τουφέκι βάρους 3 κιλών “μεταμορφώνεται” σε ένα ήπιο φυσίγγι με χαμηλό λάκτισμα.
4_134.jpg
Πρεμιέρα με μια συλλεκτική έκδοση

Το όπλο μόλις παρουσιάστηκε στο SHOT Show, τη μεγαλύτερη έκθεση κυνηγετικών ειδών στις ΗΠΑ, το οποίο γίνεται κάθε Ιανουάριο.
Για να γιορτάσει το γεγονός, η Smith & Wesson κατασκεύασε και 1.854 αριθμημένα αντίγραφα περιορισμένης παραγωγής.
Διαφέρουν γιατί η πάπια και το κοντάκι είναι από επιλεγμένα ξύλα καρυδιάς με έντονες διακυμάνσεις (“νερά”).
Το ανοξείδωτο μέταλλο έχει υποστεί επεξεργασία PVD
(Physical Vapor Deposition),αποκτώντας μια μαύρη, λαμπερή υφή που θυμίζει κλασική βαφή αλάτων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η (ήδη μεγάλη) αντοχή σε διάβρωση και τριβή. Το συλλεκτικό Μ 1854 τιμάται στα 3.499 δολλάρια, σχεδόν το διπλάσια από όσα το απλό μοντέλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης