Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με τζίρο, ενθουσιασμό και αρκετούς πρωταγωνιστές πάνω από τις 660 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με τζίρο, ενθουσιασμό και αρκετούς πρωταγωνιστές πάνω από τις 660 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Ξέσπασε !! Η μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων έτυχε θερμής υποδοχής από τους επενδυτές. Και «κυνήγι» μετοχών και τζίρος στο ΧΑ. Θα λέγαμε πως έπρεπε να υπάρξει μία τέτοια αντίδραση, προκειμένου να μας δώσει και πάλι σημάδια ζωής το ΧΑ και να βελτιώσει την ψυχολογία μας. Με τόσα που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, φυσικά και δεν περιμέναμε τέτοιο ράλι.

Είχαμε πάνω από 2 μήνες να δούμε τέτοια άνοδο στο γενικό δείκτη. Και φυσικά έπρεπε να συμβάλουν και οι τράπεζες. Το έκαναν λοιπόν. Και είχαμε βέβαια και αρκετούς ακόμα πρωταγωνιστές. Ράλι από Ελλάκτωρ, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και αρκετές ακόμα. Στη σημερινή συνεδρίαση δεν είχαμε διάχυση προς μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Κάποιες κινήθηκαν αλλά οι περισσότερες χωρίς ιδιαίτερους όγκους.

Ο τζίρος των 67 εκατ. ευρώ και παρά τα πακέτα των 8,6 εκατ. ευρώ είναι μια χαρά δεδομένων των όσων έχουμε ζήσει το προηγούμενο διάστημα. Επίσης το +4% περίπου ήταν εξαιρετικό!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το γράφαμε και το ξαναγράφαμε έστω και αν δε μας αρέσουν οι τράπεζες. Σε κάποιους δεν άρεσε αλλά τι να κάνουμε; Δε γίνεται βρε παιδιά να μειώσει το ΧΑ τις απώλειες από την αρχή του έτους χωρίς τις τράπεζες. Οι περισσότερες του FTSE 25 έχουν καλύτερη απόδοση από αυτή της αγοράς και οι τράπεζες έχουν τις διπλάσιες και βάλε απώλειες. Γίνεται; Που να πάμε χωρίς τράπεζες; Επιτέλους αυτή τη φορά μπόρεσαν... 

Η στήλη δεν (παρ)ακολουθεί τράπεζες και δεν τις έχει στις επιλογές της. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε αυτή την άποψη. Μας αρέσουν περισσότερο άλλες μετοχές, θα έχετε πλέον καταλάβει ποιες. Όμως είναι εισηγμένες και τις κοιτάμε. Και θέλουμε να πάνε καλύτερα, για να πάει όλη η αγορά.

Σήμερα, έκαναν μία δυνατή αρχή. Θέλουμε οπωσδήποτε συνέχεια. Αν είναι από αύριο να επιστρέψουμε στα γνωστά, τσάμπα κόπος. Πιστεύουμε όμως τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι τι θα κάνουν με την Τουρκία να συνεχιστεί η μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Πάνω από 9% άνοδος για Εθνική και Eurobank και λίγο μικρότερη για Πειραιώς. Η Alpha Bank στο +6,4%.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Πολλές μετοχές παρά τη μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν σήμερα δεν έχουν ξεφύγει από τα όρια της συσσώρευσης. Η ανοδική κίνηση θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να γίνει η διάσπαση και να ξεφύγουν οι μετοχές από το εύρος διακύμανσης των τελευταίων μηνών.

Στα θετικά επίσης η καλή αντίδραση κάποιων μετοχών που είχαν απώλειες μεγαλύτερες από εκείνες της αγοράς και με απλά λόγια τα είχαν πάει χάλια και έχουν πολλούς εγκλωβισμένους. Αυτό λοιπόν που θέλουμε στις επόμενες συνεδριάσεις είναι να διασπάσουν κάποιες μετοχές τη συσσώρευση και κάποια διαγράμματα να σταματήσουν να γέρνουν.

ΕΧΑΕ: Το διάγραμμα έγερνε εδώ και εβδομάδες και μάλιστα λίγο ήθελε η μετοχή να πάει στα χαμηλά της. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν βγει μεγάλες πωλήσεις, αλλά την περασμένη Παρασκευή είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες για υψηλότερα. Σήμερα επιτέλους έβγαλε καλή αντίδραση και δίνει την πρώτη μικρή μάχη με τον εκθετικό των 50 ημερών.

Ενισχύθηκε και ο τζίρος και αυτό βοηθάει τη μετοχή. Πρέπει να αρχίσει το ΧΑ να κάνει υψηλότερους τζίρους προκειμένου να υπάρξει μία βελτίωση των προοπτικών της εισηγμένης. Στα 3,05 ευρώ και στο +7,39%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο +10% και σχεδόν έσβησε τη ζημιά που προκάλεσαν κάποια δημοσιεύματα για την οικονομική κατάσταση του ομίλου.

REDS: Αν και μειώθηκε ο τζίρος και τα μικτά αποτελέσματα, τα λειτουργικά έξοδα ήταν σημαντικά λιγότερα και μαζί με κάποια έσοδα από συμμετοχές κατάφερε να έχει κέρδη προ φόρων στο εξάμηνο 75 χιλ. ευρώ από ζημία 435 χιλ. ευρώ. Λόγω φόρου εισοδήματος έβγαλε ζημία 137 χιλ. ευρώ από 662 χιλ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στα 93,5 εκατ. ευρώ και το κονδύλι επενδύσεις σε ακίνητα λέει 125,6 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση αναμένει πως τα ετήσια αποτελέσματα θα είναι επηρεασμένα από τις συνέπειες της πανδημίας οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα αισθητές κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα έσοδα για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2020, θα είναι μειωμένα κατά 0,9 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση παράτασης του φαινομένου, η Διοίκηση θα χρειαστεί να αναπρογραμματίσει τον ταμειακό της σχεδιασμό έτσι ώστε να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες στο ελάχιστο δυνατό.

NEWSPHONE: Αυξημένος όγκος σήμερα στη μετοχή. Θα λέγαμε πως η κίνηση των επενδυτών είναι ορθή καθώς είχαν διαμορφωθεί αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες το προηγούμενο διάστημα και στις τελευταίες συνεδριάσεις κάποιες μετοχές άρχισαν κίνηση από χαμηλά. Επομένως η άντληση ρευστότητας από μία μετοχή που όπως όλα δείχνουν δε πρόκειται να πάει υψηλότερα είναι μία λογική κίνηση. Διακινήθηκε περίπου το 1%.

ΕΚΤΕΡ: Η συσσώρευση μεταξύ 0,70-0,90 ευρώ συνεχίζεται. Θα χρειαστεί να αυξηθούν οι αγοραστές για να γίνει η υπέρβαση. Στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι λιγοστοί και σε χαμηλές τιμές. Στα 0,82 ευρώ και στο +1,86% με 14 χιλ. τεμάχια όγκο.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Είναι από τις περιπτώσεις μετοχών όπου ένας πωλητής «ταλαιπωρεί» μία μετοχή. Αρκετά τα παραδείγματα το τελευταίο διάστημα και δε μπορεί κάποιος να πει ότι φταίνε οι εταιρείες, αλλά η απουσία επενδυτών.

Δεν έχουμε ακόμα εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση ώστε να δούμε την επίδραση της πανδημίας στα μεγέθη. Περιμένουμε βέβαια κάποια αξιόλογη επίδραση αφού οι επιχειρήσεις είχαν σημαντικό θέμα και μπορεί να επηρεάσει το τζίρο της εισηγμένες αφού απευθύνεται σε αυτές.

Στη χρήση 2019 είχε καθαρό δανεισμό μόλις 2,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA 2,6 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν λίγο πάνω από 80%. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν στο 1 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των 11 εκατ. ευρώ έχει μία ασφάλεια, αλλά η χαμηλή εμπορευσιμότητα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, αλλά αξία υπάρχει. Δε βάζουμε πολλά… Στα 1,77 ευρώ και στο -1,12% με όγκο 32 χιλ. τεμάχια. Τα 9 χιλ. κομμάτια στην πλευρά των πωλητών στο κλείσιμο μας δίνουν μία κατεύθυνση.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Πακέτο 550 χιλ. τεμαχίων στα 0,57 ευρώ. Σημαντικά υψηλότερα δηλαδή από την τιμή που είχε εκείνη την ώρα και αυτή η εξέλιξη βοήθησε τη μετοχή. Δεν εμπλέκονται οι βασικοί μέτοχοι στη συναλλαγή σύμφωνα με πληροφορίες. Σε επίπεδο θεσμικών εντοπίζουμε δύο που έχουν θέση μεγαλύτερη από αυτή του πακέτου.

AUTOHELLAS: Συνεχίστηκε η απομάκρυνση από τα χαμηλά και σήμερα πήγε μέχρι τα 4,06 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 4 ευρώ και στο +7,82% με όγκο 119 χιλ. τεμάχια. Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική και μειώνονται κάπως οι μεγάλες απώλειες από την αρχή του έτους.

JUMBO: Κλείσιμο στα 16 ευρώ. Λογική η κίνηση αφού στην πτώση των προηγούμενων ημερών κράτησαν κρίσιμα σημεία.

ΕΥΔΑΠ: Εξαιρετική και η δική της παρουσία σήμερα…

ΤΙΤΑΝ: Πάμε πάλι στο υψηλό μέρος της συσσώρευσης. Θα μπορέσει;

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ο αγοραστής είχε δύναμη και δεν είδαμε μεγάλες πωλήσεις. Όχι ότι δηλαδή είδαμε σε άλλες μετοχές. Σήμερα όλοι ήταν αγοραστές…

ΔΕΗ: Ασταμάτητη…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης