Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook του ΟΠΑΠ - Στο B+ η αξιολόγηση

S&P: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook του ΟΠΑΠ - Στο B+ η αξιολόγηση
Αναβαθμίζει τις προοπτικές του ΟΠΑΠ η S&P Global Ratings

Σε σταθερές -από αρνητικές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) για τον ΟΠΑΠ η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε «Β+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, προβλέπονται σημαντικά χαμηλότερα κέρδη και ταμειακές ροές για τον ΟΠΑΠ το 2020, λόγω του προσωρινού κλεισίματος ορισμένων φυσικών καταστημάτων του για παρατεταμένη περίοδο.
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του εκτεταμένου δικτύου λιανικής του ΟΠΑΠ, σε δύο περιπτώσεις - 14 Μαρτίου 2020 έως 7 Ιουνίου 2020 και από τις 7 Νοεμβρίου 2020, με περιορισμούς που ισχύουν ακόμη.
Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναμένει το EBITDA του ΟΠΑΠ το 2020 να μειωθεί κατά περισσότερο από 35% σε σχέση με το 2019, και το χρέος προσαρμοσμένο στο EBITDA θα αυξηθεί σε λίγο κάτω από 4x από 2,7x το 2019.
Υπολογίζεται απώλεια EBITDA περίπου 70 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των οφελών της φορολογικής συμφωνίας GGR, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ) και μηνιαία μετρητά «κάψιμο» περίπου 25 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο οίκος.
«Τα φορολογικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία GGR θα υποστηρίξουν την απόδοση του ΟΠΑΠ στον ορίζοντα των προβλέψεων.
Αναμένουμε ότι ο όμιλος θα αναφέρει σημαντικά υψηλότερες λειτουργικές ταμειακές ροές.
Η εξαγορά της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ θα υποστηρίξει τη μετάβαση σε διαδικτυακά παιχνίδια.
Το 2020, ο ΟΠΑΠ αύξησε το μερίδιό του στις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες της εταιρείας διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών Stoiximan στην πλειοψηφία και κατέχει πλέον το 84,48%.
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι οι ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες της Stoiximan θα ενοποιηθούν πλήρως στους λογαριασμούς του ΟΠΑΠ στο μέλλον.
Αυτή η εξαγορά θα βελτιώσει το μερίδιο του ΟΠΑΠ στην αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, η οποία έχει δείξει κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, στο 50%.
Αυτό θα πρέπει να υποστηρίζει τη μετάβαση του ΟΠΑΠ προς τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, η οποία έχει επιταχυνθεί ως απάντηση στους περιορισμούς COVID-19.
Αναμένουμε μια ανάκαμψη στην απόδοση του ΟΠΑΠ το 2021, με γνώμονα ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Ως αποτέλεσμα των αναμενόμενων φορολογικών πλεονεκτημάτων και της εξαγοράς της Stoiximan, αναμένουμε ότι το EBITDA 2021 του ΟΠΑΠ θα διπλασιάσει σχεδόν τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας τα 550 εκατ. - 600 εκατ. ευρώ.
Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει επίσης ότι οι περιορισμοί COVID-19 θα καταργηθούν σταδιακά καθώς προχωρά η διαδικασία εμβολιασμού και υποστηρίζεται από τα πιθανά νέα προϊόντα της εταιρείας.
Κατά συνέπεια, μέχρι το τέλος του έτους 2021, προβλέπουμε ότι η προσαρμοσμένη μόχλευση θα μειωθεί κάτω από 2x φορές, από σχεδόν 4x φορές το 2020, και αμφότερα τα κεφάλαια από λειτουργίες (FFO) και οι ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές (FOCF) στο χρέος θα προσεγγίσουν το 40%, από περίπου 20% το 2020.
Προβλέπουμε:

  • Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μετρητών περίπου 420 εκατ. €
  • FFO 450 εκατ. - 500 εκατ. ευρώ τους επόμενους 12 μήνες


Υπολογίζουμε ότι οι κύριες χρήσεις ρευστότητας του ομίλου κατά την ίδια περίοδο θα περιλαμβάνουν:

  • Capex περίπου 20 εκατ. ευρώ.
  • 75 εκατ. ευρώ - 80 εκατ. εκροή σε σχέση με συμβατικό κέρδος στο Stoiximan
  • 400 εκατ. ευρώ σε διανομή μερισμάτων», αναφέρει ο οίκος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης