Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στο ναδίρ το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2021, με απόδοση -7,4%

tags :
Deutsche Bank: Στο ναδίρ το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2021, με απόδοση -7,4%
Tο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε μακράν τη χειρότερη απόδοση (-7,4%)
Σχετικά Άρθρα

Με την ελληνική οικονομία ασθμαίνουσα λόγω της πανδημικής κρίσης, δεν είναι να απορεί κανείς που το Χρηματιστήριο Αξιών στην Αθήνα αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο του 2021 με μία από τις χειρότερες αποδόσεις στον κόσμο (-7,4%), σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική Deutsche Bank.
Ειδικότερα, παρά το άγριο ράλι στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, γενικά ο Ιανουάριος ήταν μήνας σταθερότητας για τις χρηματιστηριακές αξίες, με μόνον τρία από τα 43 assets που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα να παρουσιάζουν μεταβλητότητα της τάξεως του + ή -5%.

Υπόθεση GameStop

Ωστόσο, όπως γράφει η Deutsche Bank, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.
Αρκετές μετοχές εταιρειών, όπως η GameStop, κατέγραψαν θεαματική άνοδο, ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των traders του φόρουμ Reddit WallStreetBets.
H GameStop, λέει η γερμανική τράπεζα, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού παρουσίασε αύξηση +1.625% μόνο τον Ιανουάριο.
Άλλες μετοχές που αξίζουν την προσοχή των επενδυτών είναι της Blackberry (+ 113%), της AMC Entertainment Holdings (+ 525%) και της Express (+ 559%).
Η δε τιμή του Bitcoin αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (+ 19,5% τον Ιανουάριο).
Επίσης, το αργό τύπου Brent (+7,9%) και το αμερικανικό αργό WTI (+7,6%) σημείωσαν τεράστια κέρδη, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2020, λόγω της απόφαση για περιστολή στην παραγωγική δραστηριότητα εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021.
Σημειώνεται πως η ισχυρή απόδοση του πετρελαίου έρχεται μετά από ένα έτος στη διάρκεια του οποίου ο μαύρος χρυσός είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις το 2020, οπότε τόσο το WTI όσο και το Brent σημείωσαν πτώση περισσότερο από -20%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, και ειδικότερα στη Νότια Ευρώπη, τον Ιανουάριο του 2021, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε μακράν τη χειρότερη απόδοση (-7,4%), με τον δεύτερο χειρότερο σε απόδοση δείκτη να αναδεικνύεται ο ισπανικός IBEX 35 (-3,6%).
Στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκεται, σύμφωνα με την Deutsche Bank το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη FTSE MIB να σημειώνει αρνητική απόδοση -2,6%.
Στον αντίποδα, θετικά ανταποκρίθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια:
Hang Seng (+3,9%), the Nikkei (+0,8%) and the Shanghai Comp (+0,3%).
Στις ΗΠΑ, τις εντυπώσεις κερδίζει ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης NASDAQ (+1,4%).
total_perfomance_Jan_2021.jpg
Ομόλογα

Μια άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που υπέφεραν τον Ιανουάριο του 2021 ήταν κρατικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων σε πολλές χώρες υποχώρησε – ειδικά μετά το «σκούπισμα» των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, με τη νίκη τους στη Γερουσία, που άνοιξε τον δρόμο για άλλο ένα κολοσσιαίο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς μειώθηκε -1,1%, του βρετανικού gilts -1,7%, του γερμανικού bund -0,5% και του ιταλικού -0,7%.

Αγορά συναλλάγματος

Στη αγορά συναλλάγματος, το γεν είχε έναν από τους χειρότερους μήνες, από απόψεως απόδοσης (-1,3% έναντι του δολαρίου).
Από την άλλη, η αξία των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε ως εξής:
ρεάλ Βραζιλίας (-4,9%), πέσο Αργεντινής (-3,4%), το ρούβλι (-2,4%) και το ραντ Νότιας Αφρικής (-3,1).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης