Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τελικά αγοράζουμε το Ισραηλινό TAVOR; - Υποθηκεύουμε επικίνδυνα το μέλλον του Ελληνικού Στρατού

Τελικά αγοράζουμε το Ισραηλινό TAVOR; - Υποθηκεύουμε επικίνδυνα το μέλλον του Ελληνικού Στρατού
Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με το Ισραήλ για την εξαγορά του Ισραηλινού ΤAVOR; ... οπερέτα η διαδικασία
Σχετικά Άρθρα

Με έκπληξη ακούσαμε από έγκυρο τηλεοπτικό κανάλι που διατηρεί στενές σχέσεις (επιστήθιες θα μπορούσαμε να πούμε) με την κυβέρνηση, ότι μεταξύ άλλων οι ένοπλες δυνάμεις αγοράζουν το ισραηλινό τυφέκιο ΤΑVOR.
Η είδηση δημοσιεύτηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου συμφωνήθηκαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο αγορές οπλικών συστημάτων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από τη «στρατηγική σύμμαχο» χώρα Ισραήλ, όπως θωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, αεροπορική εκπαίδευση για τους Ικάρους της Πολεμικής Αεροπορίας και συντήρηση πτητικών μέσων.
Αυτή η ξαφνική ανακοίνωση δε ξενίζει πλέον πολλούς.
Έχουμε εθιστεί ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν και ανακοινώνουν συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα για δεκαετίες, φορτώνοντας τεράστια ποσά στον αμυντικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες επιχειρησιακές απαιτήσεις και προγράμματα.
Όμως θα σταθούμε στο ήσσονος θέμα του τυφεκίου (που συχνά και λανθασμένα τα μέσα αναφέρουν ως «Εθνικό»), για ένα απλό λόγο.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Εδώ και δεκαπέντε μήνες, η Διεύθυνση Πεζικού έχει κινήσει διαδικασίες έρευνας αγοράς και αξιολόγησης προτάσεων για την αντικατάσταση 180.000 τυφεκίων G 3 του Ελληνικού Στρατού.
Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα επηρεάσει και τα φορητά όπλα του Ναυτικού και της Αεροπορίας, στελέχη των οποίων παρατηρούν τη διαδικασία.
Έκτοτε έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σοβαρότατες υποψηφιότητες όπως η γερμανική Heckler & Koch, η κορυφαία βελγική Fabrique National (FN), η αρχαιότερη κατασκευάστρια πυροβόλων όπλων Beretta, η αμερικανικών συμφερόντων Sig Sauer, η τσεχική Ceska Zbrojovka (CZ) κ.α.
Όλοι οι παραπάνω, απέστειλαν το περασμένο καλοκαίρι αντιπροσωπείες, δείγματα τυφεκίων και πιστολιών, συμπληρωματικά υλικά όπως διόπτρες, βομβιδοβόλα, κλπ. προς αξιολόγηση από επιτροπή που περιλαμβάνει μέλη του πεζικού και των ειδικών δυνάμεων.
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν έχει ανακοινωθεί, παρά τις διαρροές του περασμένου έτους που επέμεναν ότι «στα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, ο Στρατός θα παρελάσει με νέο τουφέκι».
Φαίνεται πως λόγω κορωνοϊού, ακυρώθηκε η παρέλαση άρα και η «ανάγκη» για ταχείες διαδικασίες(;).
Αυτά για όσους ακόμη πιστεύουν ότι υπάρχει ίχνος σοβαρότητας στους σχεδιασμούς μας…

Με ποιους οικονομικούς όρους;

Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα – εφόσον αληθεύει η είδηση - με ποιούς οικονομικούς όρους και βάσει ποίας προσφοράς επιλέγεται το συγκεκριμένο τυφέκιο (ή και το πιστόλι της ίδιας εταιρείας);. Απόλυτα διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ότι η μοναδική υποψηφιότητα με κοστολογημένο πρόγραμμα συμπαραγωγής για το «Εθνικό Τυφέκιο» είναι αυτή της Ceska Zbrojovka (CZ) με το BREN2.
Οι Τσέχοι είχαν εκπονήσει επενδυτικό σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την κρατική τους τράπεζα επενδύσεων για συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Και με νόημα συμπληρώνουν ότι, η διπλωματική αποστολή της Τσεχίας προσπάθησε να παρουσιάσει την πρόταση αρμοδίως στο ΥΠΕΘΑ, αλλά «έφαγε πόρτα».
Αν λοιπόν το κυβερνητικό κανάλι ειδήσεων ανακοινώνει την απόκτηση συγκεκριμένου τυφεκίου, (το οποίο οι κακιές γλώσσες λένε πως είχε προεπιλεγεί και αποσταλεί στη χώρα πριν την εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας), τι νόημα είχε η «καλοκαιρινή οπερέτα» της αξιολόγησης;
Όχι τίποτε άλλο, αλλά κρίμα στα στελέχη που προσπαθούσαν να κάνουν το καθήκον τους, ξεροσταλιάζοντας κάτω από τον ήλιο στο πεδίο βολής του Αυλώνα.
Tavor.jpg

Χριστόφορος Ζηριάδης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης