Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Fast Track διαδικασίες για την απονομή 260.000 συντάξεων στο τέλος του 2021

Fast Track διαδικασίες για την απονομή 260.000 συντάξεων στο τέλος του 2021
Επισπεύδεται η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης για 70.000 νέες αιτήσεις οι οποίες δεν έχουν μπει σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς,
Σχετικά Άρθρα

Επισπεύδεται η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης για 70.000 νέες αιτήσεις οι οποίες δεν έχουν μπει σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ενώ αυξημένος είναι το Φεβρουάριο ο αριθμός οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης (21.105), γεγονός που επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία την εκτίμηση 260.000 συνταξιοδοτικών πράξεων μέχρι τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης Ηλιος τον Φεβρουάριο η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση ανήλθε σε 97,6 εκατ. ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 12,4 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 21.105 συντάξεων.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 34% των συντάξεων ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, με τη μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται να διαμορφώνεται σε 734,27 ευρώ και τη μέση επικουρική στα 194,39 ευρώ.
Στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμούν ότι ο παραπάνω αριθμός έκδοσης συντάξεων και άρα αποσυμφόρησης του συστήματος είναι εφικτός, με δεδομένο τις νέες προσλήψεις, αλλά και την ενεργοποίηση παλιών στελεχών του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σχέδιο πρότασης για ένα νέο σύστημα

Και μάλιστα χωρίς σε αυτή τη φάση τη συνδρομή της επιτροπής υπό τον Manager, η οποία έχει ως στόχο να σχεδιάσει και να προτείνει ένα νέο σύστημα.
Ταυτόχρονα μέσα εντός του Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί και η Εθνική Σύνταξη, με την προκαταβολή στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Το ποσό θα δίνεται έως το τέλος του μήνα έκδοσης της προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή, όπου δεν προβλέπεται, έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.
Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη, ούτε μειώνεται το ποσό που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος πριν από την έκδοση της οριστικής σύνταξής του.
Σύμφωνα με την υπό κατάθεση διάταξη, δύο θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θα ελέγχονται, προκειμένου να καταβληθεί είτε το ποσό των 384 ευρώ είτε ποσό της τάξης των 360 ευρώ.
Η ηλικία και τα έτη ασφάλισης.
Μάλιστα, στην τελική διάταξη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα υπάρχει διαβάθμιση του ποσού μεταξύ 15 και 20 ετών ασφάλισης.
Σε όσους είναι κάτω των 62 ή έχουν λιγότερα των 20 ετών ασφάλισης θα καταβάλλεται το ποσό των 360 ευρώ. Αντίστοιχα, σε αυτούς που είναι πάνω από 67 ετών ή έχουν κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης, το ποσό θα ανέρχεται στα 384 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης