Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan (Τουρκία) προς Draghi (Iταλία): Κρίσιμη η στρατηγική σχέση των δύο κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο

tags :
Erdogan (Τουρκία) προς Draghi (Iταλία): Κρίσιμη η στρατηγική σχέση των δύο κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επισήμανε στον Ιταλό ομόλογό του Mario Dragh ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί η τρίτη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας - Ιταλίας το συντομότερο δυνατό.

Τη βελτίωση της διμερούς εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας συζήτησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Dragh την Τρίτη 23 μαρτίου, σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah το οποίο επικαλείται ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών δεσμών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με περιφερειακά ζητήματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ατζέντα του Erdogan

 Αναπτύσσοντας την ατζέντα του τόσο όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις όσο και περιφερειακά ζητήματα, ο Erdogan επισήμανε στον Draghi ότι η ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή και ότι η Άγκυρα θέλει να πραγματοποιήσει την τρίτη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας - Ιταλίας το συντομότερο δυνατό.
Επισήμανε, επίσης, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 30 διs. δολάρια.

Μεταναστευτικό - ΕΕ

Ο Erdogan σημείωσε επίσης ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και ότι πιστεύει ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτόν τον στόχο.
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία και η Ιταλία «δυστυχώς» εγκαταλείφθηκαν στην κρίση ττου μεταναστευτικού, και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δίκαιη κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων και η των σχετικών βαρών.
Πρόσθεσε ότι η ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης Τουρκίας-ΕΕ, μετά την πενταετή ισχύ του, πρέπει να επικαιροποιηθεί αναλόγως και ότι αποτελεί τη βάση για τις θετικές εξελίξεις όσον αφορά τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ.

Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υποστηρίζει λύση δύο κρατών στο Κυπριακό.
Η Τουρκία και η Ιταλία απολαμβάνουν θετικές διμερείς σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, επισημαίνεται.
Και οι δύο χώρες τάχθηκαν υπέρ της επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη και η Ιταλία επαίνεσε την Τουρκία για τη συμβολή της.
Ωστόσο, η Ιταλία έχει αντιταχθεί στη λύση δύο κρατών στο Κυπριακό  που προτιμά η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Τόσο τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ιταλία είναι δύο περιφερειακές δυνάμεις που έχουν κοινά συμφέροντα, ιστορία και αξίες στη λεκάνη της Μεσογείου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ιταλική ανακοίνωση

Στο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται η ιταλική ανησυχία για την κατάσταστη των ανθρωπιών δικαιωματων:
«Ο πρωθυπουργός Mario Draghi είχε αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan.
Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, όπως και στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας του G20.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις με πολυμερές επίπεδο και εκφράσθηκε ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης