Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άνοιγμα της αγοράς με την Ελλάδα στο πορτοκαλί – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα μεγάλα αγκάθια

Άνοιγμα της αγοράς με την Ελλάδα στο πορτοκαλί – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα μεγάλα αγκάθια
Τα αγκάθια που έχει η κυβέρνηση για το ομαλό άνοιγμα της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για το καθεστώς των μετακινήσεων το Πάσχα.
Τις τελικές αποφάσεις θα ανακοινώσει είτε ο πρωθυπουργός με τηλεοπτική του δήλωση, είτε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Η κυβέρνηση μετά από την εισήγηση της πλειοψηφίας των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων της επιτροπής, δεν θα επιτρέψει την μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό για λόγους δημόσιας υγείας καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας δεν το επιτρέπει.
Παράλληλα, θα εξηγήσει όλα τα βήματα αποσυμπίεσης από το lockdown τα οποία θα προχωρήσουν μετά το Πάσχα ενώ θα εξαγγείλει και ένα μεγάλο σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

2 Μαΐου: Μέρα του Πάσχα να επιτραπεί η μάζωξη συγγενών εώς 9 άτομα με τη χρήση self test
3 Μαΐου: Τη Δευτέρα του Πάσχα θα έχουμε το τέλος των μηνυμάτων στο 5ψήφιο νούμερο του 13032 για το λιανεμπόριο
4-8 Μαΐου: Θα έχουμε το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους και η συγκεκριμένη μέρα ανοίγματος θα ανακοινωθεί αργότερα
10 Μαΐου: Το άνοιγμα των σχολείων και των φροντιστηρίων με την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε αύξηση των θετικών self test
14 Μαΐου: Επανεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων και άνοιγμα του τουρισμού για τουρίστες που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν νοσήσει παλαιότερα είτε έχουν αρνητικό μοριακό test

Τα αγκάθια που έχει η κυβέρνηση για το ομαλό άνοιγμα της οικονομίας είναι τα εξής:

  1. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα υψηλό. Τα λύματα δείχνουν ξανά αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική. Το πιθανότερο είναι να έχουμε άνοιγμα του τουρισμού και η χώρα να είναι στην διαβάθμιση πορτοκαλί στο χάρτη του ECDC.
  2. Oι ειδικοί ανησυχούν ότι ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται πολύ στο χαρτί του εμβολιασμού, να υπάρχουν κύματα αρνήσεων των εμβολιασμών με τα εμβόλια J&J και Astra Zeneca. Θα φανεί στις 24 Απρίλη και μετά που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με το J&J η έκταση του φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός είναι να γίνουν πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμοί τον Μάιο.
  3. Υπάρχει, επίσης, ένα επιστημονικό παράδοξο. Παρόλο που στο Ισραήλ με τον εμβολιασμό του 5% του πληθυσμού μειώθηκε η καμπύλη των κρουσμάτων και θανάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, εδώ ακόμα δεν συμβαίνει απόλυτα. Το οποίο σημαίνει αρκετός κόσμος ηλικιωμένων δεν έχουν εμβολιαστεί.
  4. Η επανάσταση των νέων στις πλατείες και η εργαλειοποίησή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση προβληματίζει την κυβέρνηση. Όχι μόνο για το πολιτικό κόστος αλλά γιατί οι συνωστισμοί αυτοί προσφέρουν στην μεγαλύτερη διασπορά του ιού και στην αύξηση των ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Mία λύση που εξετάστηκε σοβαρά είναι το άνοιγμα της εστίασης και η επέκταση του επιτρεπόμενου ωραρίου εξόδου τα Σαββατοκύριακα μέχρι τι 23.00. Μέχρι τώρα η ελληνική αστυνομία προβαίνει σε κατάληψη των πλατειών προκειμένου να αποσοβήσει τους συνωστισμούς.
  5. Η κατάσταση στα σχολεία επιδεινώνεται. Και την Πέμπτη, μέρα του δεύτερου εβδομαδιαίου τεστ θα έχουμε νέα αύξηση θετικών μαθητών. Τι θα γίνει με τις άλλες τάξεις οι οποίες θα μπουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου. Ένα μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση, πάντως, είναι το πρόστιμο σε εκπαιδευτικούς εάν δεν κάνουν το self test.
  6. Κάποιοι φοβούνται το εξής: Στις λειτουργίες της εκκλησίας την Μεγάλη Εβδομάδα να δούμε σκηνές συνωστισμού τόσο στον Επιτάφιο όσο και στην Ανάσταση. Με αποτέλεσμα, να λειτουργήσει ως σημάδι νομιμοποίησης των συνωστισμών και για τους «επαναστάτες» της πλατείας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης