Όταν θα έχω την ευκαιρία, ξέρω τι θα κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ - Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ, φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεργάτες του
Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προσπαθεί αδιάκοπα να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που έδωσε στον στενό κύκλο των συνεργατών του πριν από μια δεκαετία, η οποία ήταν να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν είχε την ευκαιρία και να εδραιώσει τη δύναμή του, σύμφωνα με άρθρο του Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor.
Ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό των δηλώσεων του Προέδρου Erdogan δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του προκαλώντας προβλήματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε αρκετά θέματα.
Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο Bozkurt.
"Όταν θα έχω την ευκαιρία, ξέρω τι θα κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ.
Πρόκειται να γ... τις μανάδες τους.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ", φέρεται να είπε ο Erdogan, τότε πρωθυπουργός, σε έναν κύκλο πιστών βουλευτών του κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης.
Όπως συνεχίζει το Nordic Monitor, τα αδιανόητα σχόλια που διατύπωσε ο Erdogan ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία μιας νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτειας ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ ενάντια στο Ιράν.
Δεν άρεσαν στον Erdogan τα σχέδια του ΝΑΤΟ
Ο Erdogan σαφώς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να υποκύψει ενόψει της πίεσης των στρατιωτικών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών της Συμμαχίας που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για τον χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη Συμμαχία, αλλά και για την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.
Ο Hayrettin Çakmak, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής αξιωματούχος από την επαρχία της Προύσας και ύποπτος για την έρευνα του IRGC, ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην ιδιωτική συνάντηση με τον Erdogan.
Ο άλλος βουλευτής ήταν ο Seracettin Karayağız, αξιωματούχος από την επαρχία Μους και επίσης σκληροπυρηνικός ισλαμιστής.
Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο βουλευτές ανέφεραν τι τους είπε ο Erdogan για τη βάση ραντάρ στον Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, έναν καταδικασμένο κακοποιό που είχε εκτίσει χρόνια στη φυλακή για τρομοκρατικές ενέργειες σε σχέση με την IRGC στο παρελθόν.
Η μυστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο στην περιοχή Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, με θέα στον Βόσπορο.
Η αναφορά για τη μυστική συνάντηση
Ο Yazıcıoğlu συνέταξε αργότερα μια αναφορά σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνομιλίας και την παρέδωσε στον χειριστή του, Naser Ghafari.
Σύμφωνα με το Nordic Monitor, όταν η σύζυγος του Yazıcıoğlu θέλησε να τον εκθέσει στις αρχές, εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν στον γάμο τους, έδωσε όλα αυτά τα αρχεία στην αστυνομία.
Οι αστυνομικοί τότε θεώρησαν ότι πρόκειται για μια απλή περίπτωση ενδοοικογενειακής αντιδικίας.
Όταν εξέτασαν όμως τα αρχεία και είδαν τους εμπλεκόμενους, συνειδητοποίησαν τη σοβατότητα των δεδομένων και ενημέρωσαν τις αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα για την εμπλοκή των Ιρανών.
Σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση που έχει στη διάθεσή του το Nordic Monitor και φέρει τον τίτλο:
"FÜZE KALKANI GÖRÛŞLER.doc", (Απόψεις για την πυραυλική ασπίδα)
Η μετάφραση του εγγράφου έχει ως εξής:
"Τοποθεσία: Κωνσταντινούπολη, Λόφος Çamlıca
"Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου 2010
"Seracettin Karayağız, αναπληρωτής από την επαρχία Muş / Hayrettin Çakmak, αναπληρωτής από την Bursa (και επτά γνωστές)
"Ο Seracettin Bey λέει ότι η Τουρκία στο παρελθόν μετέτρεψε την ιρανική παραμεθόρια περιοχή της σε εμπροσθοφυλακή μάχης για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ.
Αλλά σήμερα η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε αυτήν την περιοχή να μπει στην πρώτη γραμμή και αντιστέκεται σε τέτοιες προσπάθειες.
Προχωρεί ακόμη πέρα από αυτό ενισχύοντας γρήγορα τους δεσμούς της με το Ιράν και άλλες γειτονικές χώρες, δημιουργώντας οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις και ενισχύοντάς τις.
"Προς το παρόν, η πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για μια πυραυλική ασπίδα δεν είναι σκόπιμη.
Στο πλαίσιο αυτού του αιτήματος που στοχεύει στον περιορισμό της Τουρκίας, βρίσκεται και μια προσπάθεια να σαμποτάρει τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας.
Όπως ήταν στο παρελθόν, θέλουν να θέσουν την Τουρκία σε μια σχέση μονομερούς εξάρτησης [με το ΝΑΤΟ / τη Δύση].
Αυτή η κατάσταση είναι μια παγίδα που θα καταστρέψει όλες τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Και ο Tayyip Bey το γνωρίζει αυτό, σκέφτεται το ίδιο και λέει τα ίδια πράγματα.
(Εδώ, ο κ. Hayrettin παρεμβαίνει στη συνομιλία και προσθέτει ότι ο Πρωθυπουργός [Erdogan] είπε: «Όταν έχω μια ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ.
Πρόκειται να γ... τις μανάδες τους.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ. ")
"Seracettin Bey: Δεν θέλουν μια Τουρκία που θα είναι αυτόνομη.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το να σταματήσουν το Ιράν είναι ένας σημαντικός στόχος για αυτούς και γι 'αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να είναι μαζί τους.
Επιπλέον, ο κ. Tayyip δεν θέλει να χάσει τίποτα από αυτό το σημείο κι έπειτα.
Θέλει να έχει επιρροή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Εάν κάνουμε ένα βήμα πίσω όπως θέλουν οι ΗΠΑ σε αυτήν την ασπίδα πυραύλων, θα αρνούμαστε αυτά που έχουμε πει και κάναμε μέχρι τώρα.
Ο Tayyip που γνωρίζω θα το χαλάσει αυτό [σ.σ. το σχέδιο ΝΑΤΟ].
Το 2014, όμως, ο Erdogan "σιώπησε" την έρευνα που διεξαγόταν για τους Ιρανούς στην Τουρκία, ενώ το 2016, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα, εκκαθάρισε όλους τους "επικίνδυνους" Τούρκους αξιωματούχους και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που τάσσονταν υπέρ του ΝΑΤΟ.
Από τότε, ο Erdogan φαίνεται ότι τήρησε την "υπόσχεσή" του προς το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ, καθώς, όπως υπενθυμίζει το Nordic Monitor, απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως το Ιράν είναι απειλή, συνήψε στενές συνεργασίες με την Τεχεράνη, αγόρασε από τη Ρωσία τους S-400, στράφηκε εναντίον του Ισραήλ, αλλά και φλερτάρει με την ιδέα να διώξει τους Αμερικανούς από τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών