Oι τελευταίες εκτιμήσεις στο Μαξίμου μιλάνε για ένα πολύπλευρό αγώνα της κυβέρνησης και στο μέτωπο της καθημερινότητας αλλά εσχάτως και στο ευρύτερο πολιτικό.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι πλέον η βάση της Νέας Δημοκρατίας έχει μετατοπιστεί προς το κέντρο και οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είναι βαρύνουσας σημασίας για τον Πρωθυπουργό.
Γιατί δεν θα ήθελε το Μαξίμου τον Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ
Οι ίδιες εκτιμήσεις θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός, χωρίς να θέλει να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, δεν προτιμάει στην ηγεσία του κόμματος τον Γιώργο Παπανδρέου για συγκεκριμένους λόγους:
Πρώτον γιατί δεν θα ήθελε να χάσει την εξουσία μέσα από το παραθυράκι της απλής αναλογικής που θα δώσει σε κεντροαριστερές δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 να κάνουν μία κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
Δεύτερον, διότι εκτιμάει ότι με Γιώργο Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ δεν θα μπορεί να συνεννοηθεί σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που χρειάζονται ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Τρίτον, διότι πιστεύει ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναγωνιστεί τον Αλέξη Τσίπρα σε μία αντιδεξιά επιχειρηματολογία, σε μία στείρα άρνηση με σκοπό να τραβήξει στο ΚΙΝΑΛ όλο το αντι-μητσοτακικό μέτωπο.
Το 4ο κύμα πανδημίας και οι δύο πιθανές «αντιπολιτεύσεις»
Μέσα σε μία τέτοια πραγματικότητα, πλέον, και εφόσον επικρατήσει η παπανδρεική αρχή στο ΚΙΝΑΛ θα έχει να αποκρούσει δύο πόλους στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Και είναι αλήθεια ότι στο καθημερινό του έργο έχει δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις που έχουν δημιουργήσει και πολιτικό κόστος και είναι ακόμα ανοικτές.
Μιλάμε για το ζήτημα της πανδημίας και των εμβολιασμών, όπου ήδη έχουμε έξαρση του 4ου κύματος με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και την ίδια ώρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει σχεδόν σταματήσει, με ένα ποσοστό γύρω στο 60% πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Η ενεργειακή κρίση και οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς (που δεν μπορούν να ισχύσουν τώρα)
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, το οποίο, μάλιστα, απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, είναι η ενεργειακή κρίση.
Η ελληνική πλευρά πήγε με μία ιδιαίτερη φιλόδοξη ατζέντα, στην οποία περιελάβανε την μαζική αγορά αερίου και ενέργειας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι ως κάθε χώρα ξεχωριστά.
Επίσης, η ελληνική πλευρά – η οποία καίγεται πιο πολύ από κάθε χώρα γιατί έχει την πιο ακριβή τιμή μεγαβατώρας σε όλη την Ευρώπη- πρόταξε την λύση α)της αγοράς ενέργειας μέσω της Αιγύπτου, είτε μέσω του Εast Μed, αγωγός που ακόμα δεν υπάρχει είτε μέσω καραβιών αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι για τέτοιες ποσότητες και β)την δημιουργία μεγάλου καλωδίου στην Μεσόγειο που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, επίσης έργου με μεγάλο κόστος και που θα αργήσει την ώρα που τώρα υπάρχει ανάγκη για φθηνή ενέργεια.
Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα θέτει αυτές τις λύσεις, διότι προϋποθέτουν ότι η Ευρώπη θα προστατέψει τα θαλάσσια όριά της και άρα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.
Πάντως, και τα 3 που πρότεινε η ελληνική πλευρά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα ενώ η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σοβούν την ελληνική κοινωνία, χωρίς ακόμα να έχει κρυώσει ο καιρός.
Επανέρχονται τα ελληνοτουρκικά με χρονικό σημείο αιχμής τον Νοέμβριο
Τέλος, στο προσκήνιο επανέρχεται το μεγάλο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τους διπλωμάτες να εκτιμούν ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τον Νοέμβριο όπου υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν νέες γεωτρήσεις σε κυπριακό οικόπεδο.
Οι παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ η Τουρκία εξακολουθεί και παραβλέπει εμφατικά τις παρεμβάσεις της Ε.Ε.
Δεν είναι και λίγοι αυτοί που βλέπουν ότι μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής και της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και το σκληρό κείμενο κατά της Τουρκίας από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η Άγκυρα αντί να μειώνει τις προκλήσεις, τις αυξάνει. Σε τέτοιο επίπεδο, που πολλοί δεν αποκλείουν ακόμα και θερμό επεισόδιο το επόμενο διάστημα.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Διπλή παγίδα στο Μαξίμου: Ο δεύτερος πόλος στην αντιπολίτευση και τα 3 οξυμμένα μέτωπα της κυβέρνησης
H βάση της Νέας Δημοκρατίας έχει μετατοπιστεί προς το κέντρο
Σχόλια αναγνωστών