Αύριο Τρίτη 4/1 ή το αργότερο την Τετάρτη 5/1 οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία - Νέα σύσκεψη Μητσοτάκη με Κεραμέως, Πλεύρη
(Συνεχές Upd) Αν και η Omicron εξακολουθεί να καλπάζει και να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλώντας καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα – να προχωρήσει κανονικά στο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, θέση με την οποία συναινούν και πολλοί ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πουθενά στον κόσμο δεν έμειναν κλειστά τα σχολεία λόγω της Omicron.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι είτε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10/1 είτε να υπάρξει μια παράταση (μιας ή και δύο εβδομάδων) στο άνοιγμα των σχολείων και τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γενικότερα για τους γονείς και για την εργασία τους.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τους ειδικούς είτε αύριο Τρίτη 4/1 ή το αργότερο την Τετάρτη 5/1, με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη να υποστηρίζει πως το βασικό σενάριο θέλει τα σχολεία να ανοίγουν κανονικά, ενδεχομένως με αυξημένο testing.
Πάντως, από σήμερα 3/1 λειτουργούν κανονικά παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και τα φροντιστήρια.
Νέα σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας εξέτασαν κατά τη σημερινή τους σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, οι οποίοι είχαν τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσουν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει κανονικά η εκπαίδευση στις 10 Ιανουαρίου, αν και επισημαίνεται πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυναμικό φαινόμενο που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση, με τις οριστικές αποφάσεις από τους αρμόδιους να αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός θα έχει νέα σύσκεψη σήμερα το απόγευμα με τους υπουργούς Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Υγείας, Θ. Πλεύρη με κύριο αντικείμενο το θέμα των σχολείων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα θέματα, στα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν οι επιστήμονες, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη 4 Ιανουαρίου.
Θεοδωρίδου για Omicron: Η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή σε νοσοκομείο
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Omicron είναι ανεπαρκής με 2 δόσεις εμβολίου, η χορήγηση ωστόσο και τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση η κα Θεοδωρίδου πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η προστασία.
H ταχεία επικράτηση της Όμικρον προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως, ανέφερε προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος του ΠΟΥ δηλώνει αισιόδοξος πως το 2022 όχι μόνο θα έχει τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας αλλά θα έχει δρομολογηθεί και η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.
Όπως εξήγησε, η πορεία της παραλλαγής Omicron έχει καταστήσει απαραίτητη την μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής, δηλαδή της μη εξουδετέρωσης του ιού από αντισώματα που παράγονται είτε με τον εμβολιασμό είτε με την νόσηση.
"Το αντικείμενο αυτό της επιστημονικής έρευνας είναι πολύπλοκο κυρίως λόγω της διαφορετικής ανοσιακής κατάστασης του υπό μελέτη πληθυσμού αλλά και λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας και ορισμών, τα διάφορα εμβολιαστικά σχήματα" είπε.
Παρά τις διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, συνόψισε η κα Θεοδωρίδου προσθέτοντας εν συνεχεία πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Omicron είναι ανεπαρκής με 2 δόσεις εμβολίου, η χορήγηση ωστόσο και τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη για πόσο διαρκεί αυτή η προστασία.
Κάνοντας μάλιστα αναφορά σε στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα με την μελέτη και η διακύμανση είναι ευρεία ( Από 33% σε μελέτες της Νότιας Αφρικής έως 55 ή και 80% σε μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο πάντως, σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Omicron η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Στους 20.910 οι νεκροί
Τα νέα 3/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741, εκ των οποίων 50,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμα συναγερμού εκπέμπει η θετικότητα.
Εγιναν συνολικά 146.476 τεστ εκ των οποίων τα 20.823 μοριακά και τα 125.653 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώνεται στο 24,75% έναντι 22,41% χθες με μόνο 78 χιλιάδες τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν δυο ακόμα απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (χθες 626).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9,25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς.
Τα σχέδια για τα σχολεία
Κυβέρνηση και ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη Omicron για το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής: αναστολή των σχολικών εκδρομών, εκτεταμένο testing σε όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν στα θρανία με rapid test ή ακόμα και με μοριακό τεστ, αύξηση των εβδομαδιαίων self tests που κάνουν οι μαθητές από 2 σε τουλάχιστον 3, αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων και κυρίως το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τα κρούσματα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα πρέπει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι στο 50%+1 για να αναστείλει ένα τμήμα τη δια ζώσης λειτουργία και η διδασκαλία να γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ φαίνεται ότι το ποσοστό θα τροποποιηθεί προς τα κάτω, όπως π.χ. στο 40%+1.
Παγώνη: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου
Τη θέση πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας πως ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα σπίτια, ότι θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.
«Πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Omicron» υπογράμμισε η κα.Παγώνη.
Κορύφωση στις 12 με 15 Ιανουαρίου
Η κα.Παγώνη είπε πως αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση αναμένεται γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου.
Όπως ανέφερε η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91% ωστόσο οι ασθενείς αυτοί νοσούν με την μετάλλαξη Delta και όχι με την Omicron.
Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ανέφερε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».
Παυλάκης: Έρχεται τσουνάμι κρουσμάτων - Αναγκαία νέα μέτρα και … κλειστά σχολεία
Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθώς και να μείνουν κλειστά τα σχολεία επεσήμανε ο καθηγητής γιατρός Γ. Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε για τσουνάμι κρουσμάτων.
«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Παυλάκης, απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Omicron μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.
«Δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά.
Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, καθώς όλοι μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% του πληθυσμού αθωράκιστο.
«Είναι προφανές για μένα ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, το έχω πει εδώ και καιρό, πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο… χθες.
Ο λόγος που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας να μολύνονται, αλλά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο, είναι το εμβόλιο και πρέπει να δοξάζουμε την δύναμη που μας τα έδωσε» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.
Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία
«Με τόσο μεγάλο ιικό φορτίο, είναι αδύνατον το εμβόλιο να δείξει την δύναμη του.
Αν είχαμε 1000-1500 κρούσματα την ημέρα μετά από ένα lockdown θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, τάχθηκε κατά του ανοίγματος τους στις 10 Ιανουαρίου, λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας».
«Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά.
Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα.
Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» είπε ο κ.Παυλάκης.
Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Πιθανόν και 80.000 κρούσματα ημερησίως – Κορύφωση 19 με 22 Ιανουαρίου
Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε ακόμα και τα 80.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τοποθέτησε την κορύφωση του κύματος της Omicron στις 19 με 22 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως τα μοντέλα του δείχνουν κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο, αν και τόνισε ότι μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν ημερησίως ακόμα και τα 80.000.
«Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κάθετη πτώση τους» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.
Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στην εστίαση είναι στο μικροσκόπιο ως ένα εναλλακτικό σχέδιο που τεθεί σε εφαρμογή εάν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη χώρα, που ήδη κυριαρχεί.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, αλλά και πως στόχος είναι να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ανοιχτή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα διαδοχικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, μπήκαν σε εφαρμογή νωρίτερα – αρχικά είχε ανακοινωθεί για τις 3/1, αλλά ισχύουν από 30/12/2021- μέτρα, όπως η απαγόρευση μουσικής και κλείσιμο της εστίασης τα μεσάνυχτα.
Όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να γίνουν και νέες παρεμβάσεις σε εστίαση και διασκέδαση εάν χρειαστεί, όπως το να κλείνουν στις 22:00 ή 23:00 (από μεσάνυχτα που ισχύει πλέον βάσει των πρόσφατων μέτρων), να μειωθεί περαιτέρω η χωρητικότητά τους σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα, να απαγορευτεί και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης η είσοδος στους ανεμβολίαστους (σήμερα επιτρέπεται).
Οι ειδικοί θα εξετάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείεται, εφόσν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις.
Επίσης, κάποιοι επιστήμονες θέτουν στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο, ζητώντας να υπάρχει όριο πελατών στους εσωτερικούς χώρους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, με το μοντέλο του μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά και με κάποιους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 16/1 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών