Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυστοπικό σενάριο από Fukuyama (Stanford): Δύσκολη μια συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι θα κρίνει τον πόλεμο

Δυστοπικό σενάριο από Fukuyama (Stanford): Δύσκολη μια συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι θα κρίνει τον πόλεμο
Πιο κοντά στη νίκη οι Ουκρανοί, ξέρουν γιατί πολεμούν, έχουν υψηλότερο ηθικό αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Stanford, Francis Fukuyama
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως είναι δύσκολο να βρεθεί μια διπλωματική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας, εκτός και εάν αλλάξει η κατάσταση στο έδαφος, δηλαδή στο στρατιωτικό σκέλος, διατύπωσε ο Francis Fukuyama, ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford των ΗΠΑ.
«Και οι δύο πλευρές έχουν χάσει τόσα πολλά που οι παραχωρήσεις που απαιτούνται για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, δεν είναι πολιτικά αποδεκτές» αναφέρει μιλώντας στο CNBC ο Fukuyama.
«Για την Ουκρανία είναι δύσκολο να δεχθεί κάτι άλλο πέρα από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα πριν την έναρξη του πολέμου.
Εάν οι Ρώσοι δεν αποσυρθούν στις θέσεις που είχαν στις 23 Φεβρουαρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν την εισβολή, δεν βλέπω πως ένας Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά από αυτό.
Διότι πολύ απλά, παραχωρεί ουκρανικό έδαφος στη ρωσική επιθετικότητα» επισημαίνει ο Fukuyama.

Πλήρες αδιέξοδο

«Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει να αφήσει όποια εδαφική κέρδη αποκόμισε από την έναρξη του πολέμου.
Αυτό θα σήμαινε πως ο πρόεδρος Putin εξαπέλυσε αυτόν τον τεράστιο πόλεμο, με τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες που είχε και που προκάλεσε, για το τίποτα» υποστηρίζει ο Fykuyama, τονίζοντας ότι «η λύση θα πρέπει να έρθει από τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών».
Υπενθυμίζεται πως από τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις, και πέρα από το ακανθώδες ζήτημα του εδαφικού, η Ρωσία έχει ζητήσει από την Ουκρανία να υπογράψει μια συμφωνία περί ουδετερότητας, κάτι που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει πει ότι είναι έτοιμος να το πράξει.
Επίσης, ο Zelensky έχει πει ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί με τη Ρωσία για το Donbass.

Αδύνατη η πρόβλεψη

Ο Fukuyama λέει ότι δεν μπορεί να προβλέψει πως μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αν και σημειώνει πως η Ρωσία ήδη ηττήθηκε στην περιοχή βόρεια του Κιέβου.
«Λένε ότι ανασυντάσσονται, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το ένα τέταρτο με το ένα τρίτο αυτής της τεράστιας δύναμης που είχαν συγκεντρώσει οι Ρώσοι» είπε ο Fukuyama.

Υψηλότερο το ηθικό των Ουκρανών, μπορεί να κερδίσουν

Μάλιστα αναφέρει πως είναι «πιο αισιόδοξος» για τις πιθανότητες να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο, καθώς όπως λέει, το ηθικό των Ουκρανών είναι υψηλότερο.
««Οι Ρώσοι έχουν αποθαρρυνθεί, έχουν εγκαταλείψει τα οχήματά τους.
Δεν ξέρουν γιατί πολεμούν» αναφέρει ο Fukuyama, υποστηρίζοντας πως την ίδια στιγμή, «δεκάδες χιλιάδες» Ουκρανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους για να πολεμήσουν για λογαριασμό της χώρας τους.
«Έχουν παρακινηθεί από μια βαθιά αίσθηση πατριωτισμού και εθνικής ταυτότητας.
Νομίζω ότι αυτοί είναι παράγοντες που παίζουν πραγματικά τεράστιο ρόλο στον καθορισμό της έκβασης της στρατιωτικής σύγκρουσης» τονίζει ο Fukuyama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης