Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Γερμανική «βόμβα» 200 δισ. στα θεμέλια της Ε.Ε. - «Όχι» στην πρόταση ΕΕ για κοινό δανεισμό

Ενεργειακή κρίση: Γερμανική «βόμβα» 200 δισ. στα θεμέλια της Ε.Ε. - «Όχι» στην πρόταση ΕΕ για κοινό δανεισμό
Οι ευρωπαίοι επίτροποι προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα
«Βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει για ακόμη μία φορά η Γερμανία, αυτή τη φορά με τη στάση που τηρεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Paolo Gentiloni και Thierry Breton προτείνουν την έκδοση κοινού χρέους από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και απευθύνουν έκκληση για αλληλεγγύη,  την ώρα που το κολοσσιαίο πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία για την στήριξη των νοικοκυριών προκαλεί ανησυχίες στις κυβερνήσεις της ΕΕ που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταγωνισθούν το Βερολίνο με αντίστοιχου μεγέθους μέτρα στήριξης, για τον δίκαιο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.
Αρνητικός στην πρόταση για έκδοση κοινού χρέους εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη δεν έχουν ξοδευτεί τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης από την πανδημία. .

Η πρόταση για έκδοση κοινού χρέους - Έκκληση για αλληλεγγύη

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι επίτροποι Οικονομικών και Εσωτερικής Αγοράς, Gentiloni και Breton αναφέρουν ότι η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των 27 για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση.

Σε κοινό άρθρο τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία της Covid-19 για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.
«Η ενεργειακή κρίση και η κλιμάκωση της κοινωνικής οργής σε μία συγκυρία πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και αστρονομικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μας έχουν φέρει σε ένα ακόμη σταυροδρόμι», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροπο στον άρθρο που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως οι Irish Times, Corriere Della Sera και Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Είναι μία ευκαιρία για την επαναδιατύπωση - μέσω αποφασιστικής δράσης - των αρχών της αλληλεγγύης και της από κοινού δράσης».
«Είναι σημαντικότερο από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς με το στήσιμο μια κούρσας επιδοτήσεων και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας σχεδίου», γράφουν οι δύο επίτροποι.
«Απέναντι στις κολοσσιαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, μία είναι η δυνατή απάντηση: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για να ξεπεράσουμε τα ρήγματα που έχουν προκαλέσει τα διαφορετικά περιθώρια κινήσεων των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε για την αμοιβαιοποίηση των εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Η άντληση έμπνευσης από τον μηχανισμό SURE για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και βιομηχανικών οικοσυστημάτων στην παρούσα κρίση μπορεί να είναι μία βραχυπρόθεσμη λύση...Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για ένα πρώτο βήμα προς την παροχή "ευρωπαϊκών δημοσίων αγαθών" στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, που είναι ο μόνος τρόπος για την διαμόρφωση μίας συστημικής απάντησης στην κρίση», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι.

Οργή στην Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι, βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ.
«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς και στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Arianna Pondesta, όταν ρωτήθηκε για το γερμανικό πακέτο, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο. 
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές», τόνισε η εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή για παρόμοια θέματα και με άλλες εθνικές αρχές.
Η ίδια εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Επιτροπή αποφασίζει για το εάν οι κρατικές ενισχύσεις είναι νόμιμες ή όχι, αφού ειδοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για τα σχέδιά τους. Στη συνέχεια ακολουθεί διάλογος και είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο.

Πυρά κατά Lindner στο Eurogroup

Το θέμα αυτό κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου τέθηκαν δύσκολες ερωτήσεις στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιδότηση αυτή για την ίδια την ενιαία αγορά.
Η Ιταλία και άλλες χώρες θεωρούν ότι μονομερείς ενέργειες τόσο μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, δεδομένου ότι δεν έχουν όλες οι χώρες δημοσιονομικά τη δυνατότητα να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά. Μάλιστα, η γερμανική απόφαση συνδέεται και με την στάση που έχει κρατήσει το Βερολίνο τον τελευταίο καιρό, εμποδίζοντας την επιβολή πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανώτατη τιμή φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και η Γερμανία να προμηθεύεται ευκολότερα από την αγορά.
Σύμφωνα με τη Deutshe Wellle, o Γερμανός υπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τους ομολόγους του.
Έκανε λόγο για παρεξήγηση, δεδομένου ότι το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αφορά το 2022, αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια.
Συνεπώς, όπως είπε, το ποσό δεν είναι μεγάλο λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία η διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης