Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ελβετική εισαγγελία ερευνά το deal της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS - Στο μικροσκόπιο για ποινικές ευθύνες

H ελβετική εισαγγελία ερευνά το deal της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS - Στο μικροσκόπιο για ποινικές ευθύνες
H έρευνα θα εξετάσει πιθανές παραβιάσεις του ποινικού δικαίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και τραπεζικά στελέχη
Σχετικά Άρθρα
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας ξεκίνησε έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ανταγωνιστική της τράπεζα UBS με τη διαμεσολάβηση του ελβετικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 2 Απριλίου 2023.
Ο εισαγγελέας με έδρα τη Βέρνη εξετάζει πιθανές παραβιάσεις του ελβετικού ποινικού δικαίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών, που συμφώνησαν σε έκτακτη συγχώνευση τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια ενός αγωνιώδους Σαββατοκύριακου, προκειμένου να αποφευχθεί μια δυνητικά καταστροφική οικονομική κρίση η οποία θα ξεκινήσει απο τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επιθυμώντας να τηρήσει προληπτικά την αποστολή και να επιτελέσει το καθηκον της να συνεισφέρει στη δημιουργίας ενός διαφανούς στη λειτουργία του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει δημιουργήσει ομάδα παρακολούθησης της εν λόγω διαδικασίας, προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα σε οποιαδήποτε κατάσταση η οποία εμπίπτει στο πεδίο δραστηριότητάς της», δήλωσε η αρχή στους Financial Times.
Υπήρχαν «πολλές πτυχές γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που δικαιολογούσαν την έρευνα, επισημανε, οι οποίες έπρεπε να αναλυθούν για να «εντοπιστούν τυχόν εγκληματικές ενέργειες που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του [εισαγγελέα]»

Ανακρίσεις και εξεταστική επιτροπή

Ο εισαγγελέας, Stefan Blättler, έχει εκδώσει μια σειρά από «ανακριτικές εντολές» όσον αφορά κυβερνητικά όργανα.
Το γραφείο του ήταν επίσης σε επαφή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρχές του καντονίου και είναι πιθανό να επιδιώξει να ανακρίνει από βασικούς αξιωματούχους όσον αφορά την εξαγορά.
Ο αναγκαστικός «γάμος» των δύο τραπεζών έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Ελβετία: τα πολιτικά κόμματα ζήτησαν ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα κατά την οποία μια επίσημη εξεταστική επιτροπή είναι πιθανό να ψηφιστεί για την εξουσία.

Η αντίθεση εκ μέρους της κοινής γνώμης

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των Ελβετών πολιτών αντιτίθενται στην εξαγορά των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα δημιουργήσει ένα χρηματοοικονομικό μεγαθήριο με ισολογισμό άνω των 5,5 τρισ. δολ.
Η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τη νομοθεσία για τη διάσπαση της τράπεζας ή ακόμη και μέτρα για την ανάκτηση των bonus  από τα ανώτερα στελέχη, τα οποία λένε ότι πρέπει να θεωρηθούν νομικα υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.
Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα αμφισβήτησαν επίσης τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση - το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των επτά ατόμων - για την επέκταση των οικονομικών εγγυήσεων που υποστηρίζονται από τους φορολογούμενους στην UBS και για να φιμώσει την πιθανή αντίθεση των μετόχων.

Η διαδικασία του bail in και τα ομόλογα AT1

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο τη Ελβετίας εξέδωσε νομοθετική πράξη για τη διαγραφή περισσότερων από 16 δισ. ελβετικών φραγκων των λεγόμενων υβριδικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ή πρόσθετης κατηγορίας 1 AT1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse προκειμένου να εξομαλύνει την εξαγορά, ενώ επιλέγει να διατηρήσει κάποια αξία για τους κατόχους μετοχών.
Το μέτρο εξόργισε ορισμένους μεγάλους διεθνείς επενδυτές σταθερού εισοδήματος και προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των διεθνών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον αντίκτυπό του στη συνεχιζόμενη ικανότητα άντλησης κεφαλαίων άλλων τραπεζών.
Ορισμένοι από τους επενδυτές που επηρεάστηκαν έχουν δεσμευτεί να οδηγήσουν την ελβετική κυβέρνηση και την οικονομική ρυθμιστική αρχή στα δικαστήρια για την απόφαση.
Συμφωνία για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για πάνω από 2 δισ.  δολάρια χωρίς το ελβετικό κράτος
Η πρόσβαση στη ρευστότητα

Η Βέρνη επέμεινε ότι ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης τον περασμένο μήνα της άφησε με λίγες επιλογές.
Η Credit Suisse παρουσίασε δραματική επιδείνωση στην ικανότητά της να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα τις ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διάσωσης, στις 19 Μαρτίου, δήλωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Karin Keller-Sutter, μια κρατική εξαγορά της Credit Suisse ή η τακτική διάσπασή της σε μια διαδικασία γνωστή ως «εξυγίανση» δεν ήταν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην εξαγορά λόγω των απαράδεκτων οικονομικών κινδύνων για τους φορολογούμενους που θα είχαν υποστεί.
Οι μέτοχοι τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse – που αρνήθηκαν να δηλώσουν από την κυβέρνηση – θα έχουν την επόμενη εβδομάδα την ευκαιρία να εκφράσουν τις ενστάσεις τους στις ετήσιες συνελεύσεις των δύο τραπεζών.
Συμφωνία για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για πάνω από 2 δισ.  δολάρια χωρίς το ελβετικό κράτος
Ποιοι… κάηκαν από τις διαγραφές των ομολόγων ΑΤ1

Πριν από περίπου έξι μήνες η Saudi National Bank πλήρωσε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για το 9,9% στην Credit Suisse... και στις 20 Μαρτίου 2023 έχανε πάνω από το 70% από αυτήν την επένδυση.
Αυτό το μερίδιο αξίζει τώρα περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια, αφού η UBS απέκτησε την ελβετική τράπεζα για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και ενώ οι Σαουδάραβες σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τη σωρεία των σκανδάλων και των λαθών που έκανε η Credit Suisse, εντούτοις επιτάχυναν την κατάρρευσή της.
Ο πρόεδρος της Saudi National Bank, Ammar Al Khudiary, βγήκε στην τηλεόραση του Bloomberg και ρωτήθηκε αν θα αυξήσει τη συμμετοχή του.
«Η απάντηση είναι… απολύτως όχι, για πολλούς λόγους εκτός του απλούστερου λόγου, ο οποίος είναι εποπτικός και καταστατικός», είπε.
Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν, οδηγώντας τις μετοχές της Credit Suisse με πτώση 24%, παρόλο που τα σχόλιά του ήταν αρκετά συνεπή με αυτά που είχε πει η τράπεζα τον Οκτώβριο.
Τότε, είχε δηλώσει ότι δεν είχε σχέδια να προχωρήσει πέρα από το 9,9% των μετοχών, αν και είχε πει ότι "κάθε μελλοντική επένδυση θα αξιολογείται ξεχωριστά τη δεδομένη στιγμή, εξετάζοντας προσεκτικά τα πλεονεκτήματα της επένδυσης αυτής με βάση τις οικονομικές επιπτώσεις, την αντιμετώπιση του κεφαλαίου και τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους μετόχους".
Η Saudi National Bank ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται να επεκταθεί διεθνώς, οπότε η επένδυση της Credit Suisse ήταν μια "οικονομική ευκαιρία" με πιθανά οφέλη στην εξυπηρέτηση των δικών της πλούσιων πελατών με προϊόντα και υπηρεσίες της Credit Suisse.
Οι Σαουδάραβες δεν είναι ο μόνος επενδυτής από τη Μέση Ανατολή που έχει βαριές απώλειες.
Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ κατέχει μερίδιο 6,8% στην Credit Suisse, την έκτη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιό της.
Ο όμιλος Olayan , ο οποίος έχει την έδρα του στο Λιχτενστάιν αλλά ο ιδρυτής του οποίου ήταν σημαντικός Σαουδάραβας επιχειρηματίας, είναι ο τρίτος μέτοχος.
Ένας άλλος σημαντικός μέτοχος είναι η Norges Bank Investment Management, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.
Συμφωνία για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για πάνω από 2 δισ.  δολάρια χωρίς το ελβετικό κράτος
Οργή και στους ομολογιούχους

Σε μηδενισμό των επενδύσεων τους θα υποχρεωθούν οι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων, μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει τεράστιους τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους.
Στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών, η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή Finma διέταξε να μηδενιστούν 16 δισ. στερλίνες από τα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) της Credit Suisse, μια σχετικά επικίνδυνη κατηγορία τραπεζικού χρέους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει περί τα 4 με 4,5 δισ. ευρώ ομόλογα AT1
Η Credit Suisse δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής καθώς επεξεργαζόταν τις τελικές λεπτομέρειες της εξαγοράς της από την UBS ύψους 3 δισ. στερλινών, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής 19/3 μετά από πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις.
έκτακτη κυβερνητική στήριξη θα προκαλέσει πλήρη απομείωση της ονομαστικής αξίας όλων των μετοχών AT1 της Credit Suisse ύψους περίπου 16 δισ. στερλινών και συνεπώς αύξηση του βασικού κεφαλαίου", δήλωσε η Finma.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η Pacific Investment Management Co., η Invesco και η BlueBay Funds Management ήταν μεταξύ των πολλών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν ομόλογα AT1 της Credit Suisse, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι συμμετοχές τους ενδέχεται να έχουν αλλάξει ή να έχουν πωληθεί εξ ολοκλήρου από τις τελευταίες κανονιστικές καταθέσεις τους.
Τι είναι τα ομόλογα AT1
Τα ομόλογα AT1 εισήχθησαν στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση για να χρησιμεύσουν ως στήριγμα όταν οι τράπεζες αρχίσουν να χρεοκοπούν.
Έχουν σχεδιαστεί για να επιβάλλουν μόνιμες ζημίες στους κατόχους ομολόγων ή να μετατρέπονται σε μετοχές εάν οι δείκτες κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσουν κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον ισολογισμό της και επιτρέποντάς της να παραμείνει στη λειτουργία.
Οι τιμές κυμαίνονταν από 20 σεντς του δολαρίου έως και 70 σεντς όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία.
Μετά την ανακοίνωση της FINMA, ορισμένα γραφεία διαπραγμάτευσης απλώς ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι είχε γίνει απομείωση.
Η ευρύτερη αγορά για αυτά τα επικίνδυνα ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα, γνωστά και ως contingent convertibles ή CoCos, έχει επίσης κατρακυλήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το μέσο AT1 να αναφέρεται σε τιμή περίπου 80% της ονομαστικής αξίας, μια από τις πιο απότομες εκπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Πάντως τη μεγαλύτερη έκθεση έχουν οι οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν άμεση χρηματοδοτική έκθεση σε τράπεζες της Ελβετίας ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. δολαρίων.
Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες απώλειες που επηρεάζονται από την εξάλειψη των ομολόγων CoCo της Credit Suisse ύψους 17 δισ. δολαρίων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έκθεση 222 εκατ. δολάρια.
Image
Καθησυχάζουν ΕΒΑ - SRB για τους τίτλους ΑΤ1

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας.
Αυτό ανέφερε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, οι οποίες χαιρέτισαν το ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων που έλαβαν οι ελβετικές αρχές μετά την ανακοίνωση του deal προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθόρισε, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας θα πρέπει να αναλάβουν τις ζημίες.
Ειδικότερα, τα μέσα κοινών μετοχών είναι τα πρώτα που πρέπει να απορροφήσουν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα πρέπει να γίνει απομείωση της Πρόσθετης Κατηγορίας 1.
Η προσέγγιση αυτή έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις, αναφέρει η ΕΒΑ.
Το Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, κατέληγε η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης