Πίσω από τις κλειστές πόρτες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι οι συνομιλίες Putin και Kim θα επικεντρωθούν στις συμφωνίες όπλων
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του δύο ηγετών θα επικεντρωθούν σε συμφωνίες όπλων και στρατιωτική συνεργασία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τη σχέση τους σε ένα άλλο, πιο ανησυχητικό επίπεδο.
Πριν από την άφιξη του Kim στο Vladivostok τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (12/9/2023), το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με το πού ακριβώς ή πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Putin και του Kim. «Όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης και το τι θα συζητηθεί και πότε και πού, απλά δεν έχω καμία πληροφορία να δώσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Pat Ryder και συνέχισε «θα ήθελα απλώς να επαναλάβω ότι εξακολουθούμε να ανησυχούμε πως η Βόρεια Κορέα σκέφτεται να παράσχει οποιοδήποτε είδος πυρομαχικών ή υλικής υποστήριξης στη Ρωσία, για την υποστήριξη του πολέμου της κατά της Ουκρανίας».
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να παράσχει οπλισμό στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμό της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικών για μικρά όπλα. Υπάρχουν επίσης φόβοι σχετικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει σε αντάλλαγμα η Μόσχα στην οικονομικά απομονωμένη και υπό βαριές κυρώσεις Βόρεια Κορέα.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία όπλων ή στρατιωτική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα παραβίαζε άμεσα μια σειρά από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας χωρίς δισταγμό.
Ανταλλαγή πυρηνικών πληροφοριών;
Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο δυνάμεων αναμένεται να υπερβεί τον οπλισμό, με τους εμπειρογνώμονες να σημειώνουν ότι αυτή η αναπτυσσόμενη «συναλλακτική» σχέση θα μπορούσε να δει προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και πληροφορίες να μοιράζονται με την Πιονγιάνγκ - κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέψει να προωθήσει αυτό το πυρηνικό πρόγραμμα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Στη Βόρεια Κορέα έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις λόγω της απαγορευμένης ανάπτυξης και δοκιμής πυραύλων και πυρηνικών όπλων τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η Ρωσία θα μπορούσε δυνητικά να μοιραστεί τέτοιες πληροφορίες με ένα λεγόμενο «κράτος κακοποιό» όπως η Βόρεια Κορέα - και να συμπεριφερθεί η ίδια παρόμοια καθώς απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια - θα πρέπει να ανησυχήσει τη Δύση, λένε οι ειδικοί.
«Δεν θα πρέπει να είμαστε αδιάφοροι» από αυτή τη συνάντηση, δήλωσε στο CNBC ο Edward Howell, λέκτορας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ειδικός στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Βόρειας Κορέας. «Η προσέγγιση της Πιονγκγιάνγκ με τη Μόσχα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα δίκτυο συναλλαγών ανταλλαγής πληροφοριών -εκτός από την ανταλλαγή όπλων και τεχνολογίας- συνεχίζεται, περιλαμβάνοντας και άλλους παράγοντες κακοποιών κρατών», δήλωσε και συνέχισε «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα συμμετείχε ενεργά στη μυστική διάδοση τεχνολογίας που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα και σχάσιμου υλικού με το Πακιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη».
Επιπλέον, δήλωσε ο Howell, τέτοιες ενέργειες από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα θα δυσχεράνουν την προσπάθεια των διεθνών οργανισμών να ενθαρρύνουν την εκ νέου συμμόρφωση με τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), από την οποία η Βόρεια Κορέα αποσύρθηκε το 2003. «Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταστεί ανίκανο να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, τότε η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να ξεφύγει ατιμώρητη με μια έβδομη πυρηνική δοκιμή στο μέλλον γίνεται όλο και μεγαλύτερη», πρόσθεσε.
Ρωσία και Βόρεια Κορέα απορρίπτουν τους δυτικούς ισχυρισμούς
Από την πλευρά τους, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν αμφότερες αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί υποτιθέμενης εμπορίας όπλων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε «θέματα διμερούς συνεργασίας», καθώς και σε «ευαίσθητους τομείς», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς τη Βόρεια Κορέα σχετικά με την πιθανή πώληση όπλων στη Ρωσία, ο Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ δεν ενδιαφέρονται για τις δηλώσεις των ΗΠΑ. «Τα συμφέροντα των δύο χωρών μας είναι σημαντικά για εμάς και όχι οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον. Στα συμφέροντα των δύο χωρών μας θα επικεντρωθούμε» είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει «θέματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόκληση για τη Δύση
Η επίσκεψη του Kim στο Vladivostok, όπου πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, είναι ασυνήθιστη για τον απομονωμένο ηγέτη. Είναι μόλις η δεύτερη επίσκεψή του στη σύμμαχο Ρωσία και πιστεύεται ότι δεν έχει φύγει από τη Βόρεια Κορέα μετά την πανδημία του covid-19.
Το ταξίδι του Kim στο Vladivostok, που απέχει περίπου 80 μίλια από τα βορειοκορεατικά σύνορα, έγινε με το τεθωρακισμένο τρένο του, μετέδωσαν τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ των χωρών «προχωρούσαν ενεργά» πριν από τη συνάντηση- η Βόρεια Κορέα και η Μόσχα διέψευσαν τους ισχυρισμούς αυτούς.
Οι δυτικοί σύμμαχοι -και ιδιαίτερα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα που αντιμετωπίζουν τακτικά τις σπαζοκεφαλιές και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της Βόρειας Κορέας, για να μην αναφέρουμε τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της- δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τη Σύνοδο Κορυφής Kim και Putin.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση με ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να οδηγήσει σε παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν κάθε προμήθεια όπλων και συναφών υλικών από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας σε ενημέρωση Τύπου την Τρίτη.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε σε ενημέρωση ότι, «λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un συνοδεύεται από πολλούς στρατιωτικούς αξιωματικούς, ειδικότερα, παρακολουθούμε στενά αν θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας σχετικά με το εμπόριο όπλων και τη μεταφορά τεχνολογίας».
Ένα επικίνδυνο παγόβουνο
Περιγράφοντας τη Σύνοδο Κορυφής Kim και Putin ως «μόνο την κορυφή ενός επικίνδυνου παγόβουνου», οι σύμβουλοι της Teneo Intelligence, Victor Cha και Andrius Tursa, σημείωσαν ότι «οι δεσμοί μεταξύ των δύο φάνηκε να επιταχύνονται γρήγορα τους τελευταίους δύο μήνες» με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu, στην Πιονγκγιάνγκ.
«Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική ανησυχία είναι αν η ρωσική συνεργασία θα επεκταθεί στην προμήθεια νέας τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων στη Βόρεια Κορέα, κάτι που το καθεστώς Kim επιθυμεί ακόμη και πάνω από τις εισαγωγές τροφίμων για τους πολίτες του», ανέφεραν οι αναλυτές σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.
«Η πορεία αυτής της συνεργασίας υποδηλώνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συνεχίσει να βοηθά την Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι μια άμεση ανησυχία είναι αν η Ρωσία θα προμηθεύσει πυραυλικές τεχνολογίες με αντάλλαγμα περισσότερα βορειοκορεατικά όπλα μακροπρόθεσμα.
Οποιαδήποτε «επιθετική στρατιωτική στάση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κρίση στην κορεατική χερσόνησο», πρόσθεσαν, και να κάνει «τη ζωή δύσκολη για τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, οι οποίοι έχουν λίγα αποτελεσματικά εργαλεία με τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν στον αναδυόμενο άξονα».
Στα τέλη Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα είχε παράσχει ρουκέτες και πυροβολικό στη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner «πριν από μήνες», προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνέχισε να καραδοκεί για περισσότερα πυρομαχικά.
«Καλούμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία για τα όπλα και να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει ή να μην πωλεί όπλα», δήλωσε ο Kirby. «Και φυσικά, θα αναλάβουμε άμεσα δράση αποκαλύπτοντας και επιβάλλοντας κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που εργάζονται για τη διευκόλυνση των συμφωνιών πώλησης όπλων μεταξύ αυτών των δύο χωρών».
Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν δει την Πιονγκγιάνγκ να παρέχει όπλα απευθείας στη Μόσχα. «Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Kirby, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα και ως εκ τούτου θα συνεχίσουν να εκδίδουν προειδοποιήσεις δημοσίως.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών