Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ray Dalio: Η κινεζική οικονομία αντιμέτωπη με πρωτοφανή καταιγίδα – Οι 5 προκλήσεις

Ray Dalio: Η κινεζική οικονομία αντιμέτωπη με πρωτοφανή καταιγίδα – Οι 5 προκλήσεις
Πέντε μεγάλες προκλήσεις οδήγησαν την Κίνα σε «καταιγίδα», σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ray Dalio
Μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις προκάλεσαν στην Κίνα μια «καταιγίδα που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια» ανέφερε ο επενδυτής θρύλος Ray Dalio.
Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Dalio απαρίθμησε πέντε μεγάλες δυνάμεις που ρίχνουν σκιές στο Πεκίνο, αναφέροντας λεπτομερώς τους αντίθετους ανέμους που, όπως λέει, έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
«Όταν υπάρχουν πολλά χρέη και μεγάλα κενά πλούτου, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες εγχώριες και διεθνείς συγκρούσεις ισχύος ή/και μεγάλες ανατρεπτικές αλλαγές στη φύση (όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πανδημίες, στις οποίες η Κίνα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής) και μεγάλες αλλαγές στην τεχνολογία, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη καταιγίδα, τέτοια που μπορεί να συμβεί μια φορά στα 100 χρόνια» έγραψε ο Dalio.
«Αυτό είναι το σημερινό περιβάλλον στην Κίνα».

Οι προκλήσεις…

Σύμφωνα με τον Dalio, οι πέντε μεγάλες προκλήσεις είναι:

α) Το πρόβλημα του χρέους. Η Κίνα υποφέρει από μια βαθιά κρίση στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει εγείρει εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας της, οδηγώντας τις τιμές των ακινήτων, τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την απασχόληση στον γκρεμό.
Επιπλέον, η χώρα έχει έναν γηράσκοντα πληθυσμό που επιβαρύνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτές οι τάσεις καταπιέζουν την οικονομική δραστηριότητα, τις τιμές και την ψυχολογία, είπε ο Dalio.

β) Όπως επεσήμανε ο Dalio, στην Κίνα διαπιστώνεται χάσμα πλούτου… που έχει ωθήσει την κυβέρνηση να πιέσει για περισσότερη «κοινή ευημερία».
Η μετατόπιση της πολιτικής εστίασης «προκαλεί φόβο», έγραψε, κάτι που έχει επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον.

γ) Οι εξωτερικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών έχει επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα, προκαλώντας εκροή κεφαλαίων από την Κίνα.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις, από την άλλη, έχουν παγιδευτεί στα πυρά, προσπαθώντας να κατευνάσουν τις ΗΠΑ.
«Στο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων, διεξάγεται ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι που οδήγησε εταιρείες και ανθρώπους να μετακομίσουν σε ουδέτερες χώρες» έγραψε ο Dalio.

δ) Επίσης, η Κίνα διεξάγει έναν τεχνολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, έγραψε ο Dalio. Και οι δύο χώρες ρίχνουν χρήματα σε τεχνολογίες, από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τους κβαντικούς υπολογιστές, προσπαθώντας η καθεμία να πάρει το προβάδισμα έναντι της άλλης.

ε) Τέλος, υπάρχουν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, που έχουν ως συνέπειες τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τις πανδημίες, οι οποίες θα κοστίσουν.
«Οι συνθήκες και η διάθεση στην Κίνα έχουν αναμφισβήτητα αλλάξει για να γίνουν πιο απειλητικές», είπε ο Dalio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης