Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ για Κύπρο: Σε ισχυρή θέση οι τράπεζες - Στο +2,5% η οικονομική ανάπτυξη το 2024

ΔΝΤ για Κύπρο: Σε ισχυρή θέση οι τράπεζες - Στο +2,5% η οικονομική ανάπτυξη το 2024
Το Άρθρο 4 του ΔΝΤ για την Κύπρο
Σχετικά Άρθρα
Περαιτέρω ανοδική πορεία στην κυπριακή οικονομία αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κάνοντας λόγο για ισχυρές πολιτικές, γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία και αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα στις κρίσεις.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Άρθρο 4, το ΔΝΤ σημειώνει πως η οικονομική διαφοροποίηση στήριξε την ανάπτυξη. Παρά τους αντίθετους ανέμους από τα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στους εμπορικούς εταίρους, η ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν καλύτερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2023 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,5% το 2024, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων υποστηρίζει την κατανάλωση και οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) του προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRP) υποστηρίζουν τις επενδύσεις. Η αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή.
Παράλληλα, καθοδηγούμενος από την πτώση των τιμών ενέργειας και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ο συνολικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε περίπου 2%. Ο βασικός πληθωρισμός παραμένει ελαφρώς υψηλότερος.
Η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική παραμένει βασική προϋπόθεση για τη μακροοικονομική σταθερότητα. Χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στα έσοδα, το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε το 2023 στο 4,4% του ΑΕΠ.
Ο τραπεζικός τομέας διαθέτει μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και οι κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού τομέα φαίνεται να έχουν υποχωρήσει. Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και παραμένουν ανθεκτικές στα stress tests. Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων δεν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί, υποστηριζόμενη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση.
«Οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν ύφεση σε μεγάλες τουριστικές αγορές και κλιμάκωση περιφερειακών συγκρούσεων. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπάρχουν δυσμενείς κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή.
Τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα -τα οποία στήριξαν την ανάκαμψη μετά την κρίση- πρέπει να διατηρηθούν. Βραχυπρόθεσμα, οι δημοσιονομικοί στόχοι για συνεχές μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα παραμένουν κατάλληλοι. Επιπλέον, η κυρίαρχη δημοσιονομική άγκυρα θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την αντιμετώπιση σημαντικών μακροπρόθεσμων πιέσεων στις δαπάνες, μεταξύ άλλων από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή», σχολιάζει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης