Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σφαγή» στην Κομισιόν - Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του «εκλεκτού» της von der Leyen για τις ΜμΕ

«Σφαγή» στην Κομισιόν - Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του «εκλεκτού» της von der Leyen για τις ΜμΕ
Η von der Leyen βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά από τρικλοποδιές τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των ευρωεκλογών
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, καθώς παραιτήθηκε ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της σε μια επικερδή θέση, λίγες ώρες πριν από την πρώτη του ημέρα ως εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Markus Pieper στο ρόλο αυτό προκάλεσε καταγγελίες για ευνοιοκρατία από τους Επιτρόπους και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Pieper, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο γερμανικό πολιτικό κόμμα με τη von der Leyen, επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα την Τρίτη.
"Η πρόεδρος σέβεται και λυπάται για την απόφαση του Markus Pieper να μην αναλάβει τη θέση του ως απεσταλμένος της ΜΜΕ στις 16 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί", ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eric Mamer, αφού η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε πρώτη την είδηση, όπως σημειώνει το Politico.

Η αμφιλεγόμενη επιλογή

Η διαμάχη γύρω από την επιλογή του απεσταλμένου της έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δυνητικών προβλημάτων, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η von der Leyen βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά από τρικλοποδιές τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των εκλογών της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου και της έναρξης της προεκλογικής της εκστρατείας: η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη χρήση γραπτών μηνυμάτων για τη διαπραγμάτευση μεγάλων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό του ταξιδιού της στο Ισραήλ λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόφαση να αποδεσμεύσει κονδύλια δισεκατομμυρίων για την Ουγγαρία στα τέλη του περασμένου έτους.
Περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας την περασμένη εβδομάδα, η οποία έλεγε στη von der Leyen, να επαναλάβει τη διαδικασία διορισμού.
Ο Pieper υπέγραψε τη σύμβαση στις 31 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν επιλεγεί για τη θέση, και οι δύο γυναίκες, φέρονται να είχαν λάβει υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής.

Η... σφαγή

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell και οι Επίτροποι Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni και Thierry Breton, οι οποίοι όλοι εργάζονται υπό την von der Leyen, επέκριναν τον διορισμό του Pieper, σε μια ένδειξη ότι η ενότητα της Επιτροπής φθίνει καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.
Ο κ. Pieper ανέφερε σε ανακοίνωσή του: "Υπέστην με επιτυχία μια πολύ απαιτητική διαδικασία επιλογής.
Αλλά το γεγονός ότι ο Επίτροπος Breton, από όλους τους ανθρώπους, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα υπεύθυνος για τις ΜΜΕ και την μείωση της γραφειοκρατίας, θέτει τώρα υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία, είναι κακή συμπεριφορά και υποκινείται αποκλειστικά από κομματική πολιτική".
Ο Pieper, δήλωσε ότι δεν βλέπει τρόπο να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις προσδοκίες του αξιώματος μετά τη δημόσια κατακραυγή.
"Ακριβώς όπως ο Breton μποϊκοτάρισε εκ των προτέρων την ανάληψη των καθηκόντων μου εντός της Επιτροπής, δεν βλέπω προς το παρόν καμία δυνατότητα να εκπληρώσω τις νόμιμες προσδοκίες που συνδέονται με το αξίωμα. Τα πράγματα θα φανούν διαφορετικά μετά τις ευρωεκλογές με τις αναμενόμενες νέες πλειοψηφίες", δήλωσε.
Αξιωματούχος προσκείμενος στον Breton απέρριψε τους ισχυρισμούς.
"Οι κατηγορίες για μποϊκοτάζ ή κομματική πολιτική εκ μέρους του Επιτρόπου Breton είναι γελοίες", δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης