Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι κερδίζουν Motor Oil, Eurobank, Αutohellas από στρατηγικές και επενδυτικές θέσεις σε Ελλάκτωρ, Eλληνική Τράπεζα και Aegean

Τι κερδίζουν Motor Oil, Eurobank, Αutohellas από στρατηγικές και επενδυτικές θέσεις σε Ελλάκτωρ, Eλληνική Τράπεζα και Aegean
Ορισμένες εισηγμένες θα επωφεληθούν το 2024 καθώς θα εισπράξουν επιστροφές κεφαλαίου και μερίσματα
Σχετικά Άρθρα
Οι εξαγορές εταιρειών ή στρατηγικών ποσοστών έχουν στόχο να μεγαλώνουν οι εισηγμένες και να συμμετέχουν στην οικονομική ευμάρεια.
Διαφορετικά, οι εισηγμένες θα αγόραζαν ομόλογα με αποδόσεις 6-7%.
Παρά ταύτα, ορισμένες εισηγμένες θα επωφεληθούν το 2024 καθώς θα εισπράξουν επιστροφές κεφαλαίου και μερίσματα.
Η Motor Oil από την συμμετοχή της στην Ελλάκτωρ αναμένει επιστροφή κεφαλαίου 57 εκατ. ευρώ εφόσον εγκριθεί η επιστροφή κεφαλαίου 0,55 ευρώ ανά μετοχή.
Από την συμμετοχή της 9% στην Optima Bank αναμένει 2,8 κατ. ευρω (0,44 ευρώ), ωστόσο εδώ οι μετοχικές υπεραξίες που καταγράφει είναι πολύ υψηλές καθώς το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχή έχει αποκτηθεί πριν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Από την περίδοδο της αύξησης κεφαλαίου η άνοδος της μετοχής έχει ξεπεράσει το 36%.
Με το 30% της Ελλάκτωρ στην Motor Oil και την αλλαγή των όρων για το δικαίωμα στην επαναγορά από το Reggeborgh (7,46% από 14,93%) η κατοχή του μετατρέπεται από την Motor Oil σε στρατηγική συμμετοχή και δεν αφορά μόνο την επιστροφή κεφαλαίου των 57 εκατ. ευρώ – ειδικά μετά την πώληση της Άκτωρ κατασκευαστικής.

Eurobank: Επένδυση άνω των 800 εκατ. ευρώ δίχως μέρισμα το 2023

Η συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα σημειώνει αποδόσεις 110% σε σύγκριση με πέρυσι καθώς η μετοχή αυξήθηκε από 1,10 ευρώ σε 2,35 ευρώ και με βάση το τωρινό ποσοστό (53%) η αξία της επένδυσης κινείται στα 510 εκατ. ευρώ. Για το 2023 , η Ελληνική Τράπεζα δεν αποφάσισε την διανομή μερίσματος καθώς ο επόπτης δεν έδωσε την έγκριση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της εξαγοράς και προτίμησε τα κεφάλαια να παραμείνουν στην τράπεζα.
Η συνολική επένδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα εφόσον ολοκληρωθεί θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα, μάλιστα η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι η εξαγορά των μετοχών πραγματοποιήθηκε σε ελκυστικές τιμές, ακόμα και στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα τιμών (2,30-2,35 ευρώ), γεγονός που υποδεικνύει και τον στρατηγικό χαρακτήρα της επένδυσης καθώς η Eurobank αφενός διαθέτει ήδη κερδοφόρα τράπεζα στην Κύπρο και αφετέρου θα χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως βάση για επέκταση σε μεγάλες αγορές όπως Ινδία, Μέση Ανατολή.

Autohellas: Το πακέτο στην Aegean αποτιμάται σε 120 εκατ. ευρώ – Μέρισμα 7,8 εκατ. ευρώ

Η τρέχουσα αξία της συμμετοχής της Autohellas (12%) στην Aegean αποτιμάται σε 120 εκατ. ευρώ κι αυτό δείχνει ότι, η άνοδος των εργασιών της προσδίδει μεγαλύτερα οφέλη. Για το 2023, η συγγενής εισηγμένη αναμένεται να εισπράξει 7,7 κατ. ευρώ (0,718 ευρώ ανά μετοχή), ωστόσο τα οφέλη για την Autohellas θα είναι υψηλότερα εάν πραγματοποιηθεί μια ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών, όπως επανελλειμένα φημολογείται όταν η μετοχή της Aegean κινείται σε υψηλότερες τιμές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης