Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες
Το Ευρωβαρόμετρο είναι μια έρευνα σε επίπεδο ΕΕ που παρακολουθεί τακτικά την κοινή γνώμη σε 27 κράτη μέλη από το 1973
Οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές, έχουν την καλύτερη άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ποτέ, ενώ μιλούν θετικά για την ενισχυμένη αμυντική πολιτική της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (17 Απριλίου).
Περίπου το 41% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έχουν «θετική» άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε μονάδες σε σύγκριση με έξι μήνες πριν. Το 56% θα ήθελε επίσης να δει το Κοινοβούλιο να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στη ζωή του, ποσοστό αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το Ευρωβαρόμετρο είναι μια έρευνα σε επίπεδο ΕΕ που παρακολουθεί τακτικά την κοινή γνώμη σε 27 κράτη μέλη από το 1973.
Στο πλαίσιο αυτού του νέου κύματος δεδομένων, περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι ερωτήθηκαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Τα αποτελέσματα της εαρινής έρευνας «αποκαλύπτουν έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελική έκθεση. Το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις επόμενες εκλογές – ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή πριν από πέντε χρόνια, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το γενικότερο αυξημένο ενδιαφέρον για την Ευρώπη συνδέεται στενά με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις.
«Οι πολίτες κατανοούν τι διακυβεύεται για το μέλλον της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Jaume Duch.
Αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος είναι ακόμη πιο σημαντική στις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία: Η πιθανότητα να ψηφίσει κανείς στην Τσεχική Δημοκρατία αυξήθηκε κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, φτάνοντας το 58%. Το ίδιο ποσοστό διαμορφώνεται στο 74% στη Ρουμανία (+19 ποσοστιαίες μονάδες), στο 79% στη Φινλανδία (+18 ποσοστιαίες μονάδες) και στο 70% στην Πολωνία (+18 ποσοστιαίες μονάδες).

Η άμυνα γίνεται βασικό πρόβλημα

Ακόμη και το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate», που συγκλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023, φαίνεται να μην έχει αφήσει σημαντικά ίχνη στα συνολικά επίπεδα γνώμης.
Αυτό, δήλωσε ο Duch, συνδέεται με δύο πράγματα: «Δεν υπήρξε τίποτα καινούργιο [σχετικά με το σκάνδαλο αυτό] τους τελευταίους μήνες και δεν επρόκειτο για ένα συστημικό ζήτημα, αλλά αντίθετα για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ατόμων».
Είναι επίσης η πρώτη φορά που η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ καταφέρνουν να μπουν στην πρώτη τριάδα των βασικών ανησυχιών των Ευρωπαίων – προηγούνται μόνο η καταπολέμηση της φτώχειας και η στήριξη της δημόσιας υγείας.
«Η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία θεωρούνται ως βασικοί τομείς για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο, ρόλος που θεωρείται ισχυρότερος τώρα απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια από σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων», σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τα ευρήματα.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 37% των Ευρωπαίων επιθυμεί την ανάπτυξη της αμυντικής πολιτικής, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι το θέμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, ακολουθούμενο από την ενέργεια (30%) και την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (30%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης