Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσουχτερή ... επένδυση σε μια στρατηγική ήττας - Η Δύση έχει δώσει 84 δισ. δολάρια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022

Τσουχτερή ... επένδυση σε μια στρατηγική ήττας - Η Δύση έχει δώσει 84 δισ. δολάρια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022
Ο Ουκρανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός χρειάζεται «ένεση» ύψους 3 δισ. δολαρίων από τους εταίρους κάθε μήνα για να καταστεί βιώσιμος
Η Ουκρανία έχει λάβει περίπου 84 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους της από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το οποίο παράλληλα τονίζει πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο εν όψει του 2025.
«Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Sergey Marchenko ευχαρίστησε τους εταίρους για την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Ειδικότερα, για το σημαντικό ποσό οικονομικής βοήθειας που έχει λάβει - δηλαδή περί τα 83,7 δισ. δολάρια από τον Φεβρουάριο του 2022. Μάλιστα, για το 2024, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ήδη λάβει 10,2 δισ. δολάρια», ανέφερε το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.
Το υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε ότι βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη «ένας ενεργός διάλογος με διεθνείς εταίρους για την προσέλκυση οικονομικών πόρων το 2025».
Σημειώθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2024 η Ουκρανία θέλει να λάβει άλλα 27 δισ. δολάρια υπό τη μορφήν εξωτερικής χρηματοδότησης.
«Υπάρχουν ήδη διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για βοήθεια ύψους περίπου 12,5 δισ. δολαρίων, από το ΔΝΤ για 4,5 δισ. δολάρια, καθώς και συζητήσεις με άλλους εταίρους. Η έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενός πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία είναι ένα κρίσιμο ζήτημα», επεσήμανε σχετικά το υπουργείο.
Την ίδια στιγμή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, σημειώνεται σε αρκούντως ανησυχητικό τόνο.
«Η παροχή τακτικής και προβλέψιμης στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας [στην Ουκρανία] είναι ένα κρίσιμο ζήτημα», αναφέρεται για το ζήτημα στο ανακοινωθέν.
Η Ουκρανία είχε προυπολογίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 43,9 δισ. δολαρίων για το 2024.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές της χώρας αναμένουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων της.
Μάλιστα, ο Marchenko δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός χρειάζεται ένεση ύψους 3 δισ. δολαρίων από τους εταίρους κάθε μήνα για να καταστεί βιώσιμος.
Το Κίεβο είπε επανειλημμένα ότι χωρίς την οικονομική υποστήριξη των εταίρων του, δεδομένα θα αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μόνο το ένα τέταρτο της δυτικής οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ουκρανία το 2023 παρασχέθηκε δωρεάν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος του 2023, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας θα φτάσει το 80% του ΑΕΠ της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης