Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη - Το μεγάλο λάθος του Ισραήλ: Χρησιμοποίησε μυστικούς πυραύλους εναντίον του Ιράν, αλλά απέτυχε - Ισχυρή έκρηξη στο Ιράκ με στόχο... Τεχεράνη

Αποκάλυψη - Το μεγάλο λάθος του Ισραήλ: Χρησιμοποίησε μυστικούς πυραύλους εναντίον του Ιράν, αλλά απέτυχε - Ισχυρή έκρηξη στο Ιράκ με στόχο... Τεχεράνη
Προσπάθησαν να καταστρέψουν τους πυραύλους ROCKS σε βάση του ιρακινού Στρατού για να μην πέσουν στα χέρια του Ιράν - Ισραήλ και ΗΠΑ αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή
Μια αποκάλυψη έρχεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα μεταξύ Ιράν - Ισραήλ ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε μυστικούς πυραύλους δύο σταδίων, με αρκετά μεγάλο βεληνεκές στην επίθεσή του σε αεροπορική βάση κοντά στην ιρανική πόλη Isfahan την νύχτα της 19ης Απριλίου, όπως δείχνουν φωτογραφίες από τα συντρίμμια των πυραύλων.
Η επίθεση ήρθε ως απάντηση στις επιδρομές ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις 13-14 Απριλίου στο Ισραήλ, που αποτελούσε αντίποινα στην ισραηλινή επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, στις αρχές του μήνα που στοίχισε τη ζωή αρκετών ανώτερων μελών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) πάνω από την αεροπορική βάση του Isfahan κατά την ισραηλινή επίθεση και δεν ανέφεραν απώλειες.
Το Ισραήλ δεν αναγνώρισε την επίθεση, ούτε κατηγορήθηκε επίσημα για αυτήν από το Ιράν, παρότι επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους αμφότερων των εμπλεκόμενων χωρών και των ΗΠΑ.
01_15.jpg
Δεν ήταν μόνο drones - Τι είδους μυστικούς πυραύλους εκτόξευσε το Ισραήλ;

Ενώ τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με χρήση drones, συντρίμμια των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εντοπίστηκαν στο κεντρικό Ιράκ, κοντά στις πόλεις Latifiya και Aziziyah.
Τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα συντρίμμια ανήκαν σε αποτυχημένους ισραηλινούς πυραύλους.
Ωστόσο, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι τα υπολείμματα που βρέθηκαν εκεί ήταν μόνο το κύριο ενισχυτικό, ή το πρώτο στάδιο, ενός βαλλιστικού πυραύλου δύο σταδίων.
Το πρώτο στάδιο έφερε ωτίδες που χρησιμοποιούνται συνήθως για φόρτωση σε πολεμικά αεροσκάφη, πράγμα που σημαίνει ότι ο εν λόγω πύραυλος εκτοξεύεται από αέρα, και γενικότερα δείχνουν να είναι παρόμοιοι με τους πυραύλους στόχων της οικογένειας Sparrow του Ισραήλ, οι οποίοι αρχικά αναπτύχθηκαν για να μιμούνται βαλλιστικούς πυραύλους και να δοκιμάζουν αντιπυραυλικά συστήματα.
Το 2013, δοκιμάστηκε η τελευταία έκδοση, που ονομάστηκε Silver Sparrow.
Αυτή η έκδοση δύο σταδίων σχεδιάστηκε για την προσομοίωση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Shahab-3 με βεληνεκές 1.500-2.000 χιλιομέτρων και μπορούν να φέρουν κεφαλή με υψηλή εκρηκτική ισχύ.
Και το 2019, αποκαλύφθηκε ένας αεροεκτοξευόμενος βαλλιστικός πύραυλος με το όνομα Rocks, ο οποίος προφανώς βασίστηκε στο Black Sparrow, την παλαιότερη έκδοση της οικογένειας πυραύλων.
03_6.jpg
Μυστική, τροποποιημένη έκδοση του Blue Sparrow

Εκείνη την εποχή, η ισραηλινή αμυντική εταιρεία δεν αποκάλυψε το εύρος των Rocks.
Ωστόσο, ανέφερε ότι ο πύραυλος έχει «πολύ σημαντικό βεληνεκές» και «τροχιά υψηλής ταχύτητας προς τον στόχο».
Η παραγωγός εταιρία των Sparrow, Rafael, παράγει επίσης την έκδοση Blue Sparrow, η οποία σε μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ του Silver Sparrow και του Black Sparrow.
Ο πύραυλος Rocks αποτελείται από ένα μόνο στάδιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Ιράν βασίστηκαν είτε στο Silver Sparrow είτε πιθανότατα σε μια μυστική, τροποποιημένη έκδοση του Blue Sparrow, του οποίου το μέγεθος είναι πιο συγκρίσιμο με τα υπολείμματα που βρέθηκαν στο Ιράκ.
Αυτοί οι δύο τύποι αναπτύσσονται συνήθως από μαχητικά αεροσκάφη F-15.

To μεγάλο λάθος του Ισραήλ!

Η αεροπορική βάση του Isfahan βρίσκεται πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ, όμως είναι απίθανο τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15 να πέταξαν από τον εναέριο χώρο της χώρας.
Μια σειρά από ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν τοποθεσίες ραντάρ και αεράμυνας στη νότια Συρία περίπου την ίδια στιγμή με την επίθεση στο Ιράν και το γεγονός ότι το πρώτο στάδιο των πυραύλων βρέθηκε στο κεντρικό Ιράκ υποδεικνύει ότι τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15 εκτόξευσαν τους πυραύλους τους από κάποια περιοχή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας, Ιορδανίας και Ιράκ.
Έτσι, το βεληνεκές του μυστικού ισραηλινού πυραύλου θα μπορούσε να είναι περίπου 800 χιλιόμετρα.
Η επίθεση στο Isfahan, όπου βρίσκονται πολλές βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν είχε προφανώς σκοπό να προκαλέσει ζημιά στην αεροπορική βάση, αλλά μάλλον να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να χτυπήσει βαθιά στο έδαφός του.
Ωστόσο, κάνοντας αυτό το Ισραήλ αποκάλυψε μια από τις άκρως απόρρητες δυνατότητές του και παρείχε στο Ιράν ένα παράδειγμα της τακτικής που θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια μιας ολικής σύγκρουσης.

Προσπάθησαν να καταστρέψουν τους πυραύλους ROCKS σε βάση του ιρακινού Στρατού για να μην πέσουν στα χέρια του Ιράν

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο διοικητήριό της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής Al-Hashd Al-Shaabi («Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης»), η οποία έχει ενταχθεί επισήμως στον ιρακινό Στρατό, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους έξι, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya.
Με αδιευκρίνιστο ακόμη το γεγονός ποιος την εξαπέλυσε, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι, εάν το χτύπημα είναι προσπάθεια να καταστραφούν οι...άθικτοι ισραηλινοί βαλλιστικοί πύραυλοι ROCKS που είχαν πέσει στα χέρια των Ιρακινών.
Οι πύραυλοι ROCKS που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση Aero India 2019 και είναι πιστοποιημένοι για μεταφορά από τα μαχητικά f-16I Sufa, διαθέτουν πολλαπλό σύστημα καθοδήγησης το οποίο τους επιτρέπει να κατευθύνονται ακόμη και χωρίς τη χρήση GPS ή παρεμβολών.

Ερωτήματα...

Η Al-Hashd Al-Shaabi ήταν εκείνη που θεωρητικά θα παραλάμβανε, ασφάλιζε και παρέδιδε τους πυραύλους στους Ιρανούς, οπότε, τα αμέσως επόμενα ερωτήματα που τίθενται είναι:
- εάν βρίσκονταν στην βάση της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής,
- εάν καταστράφηκαν από την σημερινή έκρηξη.
Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο σημερινό χτύπημα.
«Ενημερωθήκαμε για αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.
Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθείς.
Οι ΗΠΑ δεν εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ», αναφέρει ανάρτηση της CENTCOM στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Σημειώνεται, πως δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής πριν ή κατά την έκρηξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.
Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNΝ ανώνυμα, διαβεβαίωσε πως δεν ευθύνεται το Ισραήλ.
- Αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν ευθύνονται για το χτύπημα τότε ποιος ευθύνεται;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης