Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αμερικανοί φοβούνται τους Ρώσους ακόμη και στο...διάστημα - Σφοδρή σύγκρουση στον ΟΗΕ για τα πυρηνικά

Οι Αμερικανοί φοβούνται τους Ρώσους ακόμη και στο...διάστημα - Σφοδρή σύγκρουση στον ΟΗΕ για τα πυρηνικά
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι έχει τέτοια σχέδια και ο Vladimir Putin έχει δηλώσει ότι είναι κατά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα
Η Ρωσία πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τα πυρηνικά όπλα στο διάστημα, με ψηφοφορία επί ψηφίσματος που καλεί τις χώρες να αποτρέψουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών.
Σύμφωνα με το Sky News, ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν ότι η Ρωσία θα μπλοκάρει το ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ, το οποίο έρχεται αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο που θα εκτοξευθεί στο διάστημα.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι έχει τέτοια σχέδια και ο Vladimir Putin έχει δηλώσει ότι είναι κατά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.
Το σχέδιο κειμένου επιβεβαιώνει την υποχρέωση των κρατών να συμμορφώνονται με τη Συνθήκη για το Διάστημα και καλεί τις χώρες «να συμβάλουν ενεργά στον στόχο της ειρηνικής χρήσης του διαστήματος και της αποτροπής μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα».
Η Συνθήκη του 1967 για το Διάστημα, την οποία υπέγραψαν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, απαγορεύει στις χώρες να θέτουν «σε τροχιά γύρω από τη Γη αντικείμενα που φέρουν πυρηνικά όπλα ή άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής».
Θα πάει στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και χρειάζεται εννέα κράτη να το ψηφίσουν χωρίς βέτο από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία.
Η Ρωσία και η Κίνα σκοπεύουν να θέσουν πρώτα σε ψηφοφορία τροπολογία, η οποία απηχεί μια πρόταση του 2008 για μια συνθήκη που θα απαγορεύει «κάθε όπλο στο διάστημα» και τις απειλές «ή τη χρήση βίας κατά αντικειμένων του διαστήματος».
Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Dmitry Polyanskiy δήλωσε ότι το κείμενο θα ήταν «μη ισορροπημένο, επιβλαβές και πολιτικοποιημένο» χωρίς την τροποποίησή τους.

Σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κάλεσε τον Joe Biden να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες σχετικά με «μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» τον Φεβρουάριο, εν μέσω φόβων στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα διαστημικό πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο να στοχεύει δορυφόρους.
Το όπλο δεν είναι ακόμη λειτουργικό, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ζωτικό δορυφορικό δίκτυο των ΗΠΑ, ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο NBC News.
Οι αμερικανικοί δορυφόροι μεταδίδουν δισεκατομμύρια bytes δεδομένων σε ωριαία βάση και χρησιμεύουν ως κρίσιμη ραχοκοκαλιά για τις επικοινωνίες των αμερικανικών πολιτών, την πλοήγηση, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη συλλογή πληροφοριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης