Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ποιες οι ευθύνες των εργολάβων στα οικοδομικά έργα και τι δεν καλύπτουν τα ασφαλιστήρια

Ποιες οι ευθύνες των εργολάβων στα οικοδομικά έργα και τι δεν καλύπτουν τα ασφαλιστήρια
Ποιες περιπτώσεις αφορούν τα δικαστήρια και μόνο
Ο εργολάβος οικοδομών – κατασκευαστής έχει ευθύνες που σχετίζονται με ατυχήματα, θανάτους, ζημιές σε τρίτους, ευθύνες για παραβίαση οικοδομικού κανονισμού, ευθύνες για ελαττώματα, ημερομηνίες παράδοσης, κ.α.  Η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει τις ευθύνες των εργολάβων για περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων που προκύπτουν από αμέλεια. Η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει και τα έξοδα των δικαστηρίων ή εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεν καλύπτει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις αφορούν τα ποινικά δικαστήρια, συγκεκριμένα η πειθαρχική ευθύνη προκύπτει από την παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος.  
Για παράδειγμα: Ο αναθέτων το έργο δικαιούται να απαιτήσει να διορθωθούν τα ελαττώματα, να απαιτήσει από τον εργολάβο να εκτελέσει ξανά το έργο αν δεν πληροί τους όρους συμφωνίας, να απαιτήσει ανάλογη μείωση της αμοιβής, να απαιτήσει αποζημίωση για μη εκτέλεση της σύμβασης, αν οι ελλείψεις του έργου οφείλονται σε υπαιτιότητα του εργολάβου. Η αποζημίωση καλύπτει τη ζημία από τις ελλείψεις και την περαιτέρω ζημία.
Στον προσδιορισμό επίσης της αστικής ευθύνης του εργολάβου από αδικοπραξία - ευθύνη από εργατικά ατυχήματα κ.τ.λ, ο εργολάβος ευθύνεται αμέσως από το νόμο και έναντι τρίτων προσώπων με μόνη την πλήρωση των όρων της αδικοπραξίας.
Συνέπεια των παραπάνω: ο εργολάβος που δεν ενεργήσει σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στη σύμβαση γεννάται κατά περίπτωση η αστική και ποινική του ευθύνη, την φύση της ευθύνης, την έκταση και την υποχρέωση για την αποζημίωση.
Στην περίπτωση μεγάλης ζημιάς και εκτεταμένων ευθυνών όπως είναι τα εργατικά ατυχήματα, τραυματισμοί θάνατος, οι εργολάβος έχει σημαντικές ευθύνες. Αν δεν έχει ασφάλιση έργου και ασφάλιση επαγγελματικών ευθυνών το πιθανότερο είναι υποστεί τεράστιες χρηματικές απώλειες. Για τον λόγο αυτό οι φορείς που προκηρύσσουν τα έργα ζητάνε από τους αναδόχους ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης.

Ασφαλιστήρια All Risks


Τα ασφαλιστήρια που υπάρχουν για εργολάβους είναι το Ασφαλιστήριο Κατά Παντός Κινδύνου Έργου και η κάλυψη Αστικής Ευθύνης προς τρίτους (All Risks)
Τα κατά παντός κινδύνου ή all risks παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές κατά την ανέγερση και τη λειτουργία των έργων, καθώς και για απαιτήσεις τρίτων που προκύπτουν από υλικές ζημιές ή σωματικούς τραυματισμούς.


Τι περιλαμβάνουν οι καλύψεις:

-  Ανέγερση εργοταξίου
-  Τον εξοπλισμό του εργοταξίου
-  Τον οικοδομικό εξοπλισμό,
-  Τον μηχανικό εξοπλισμό,
-  Τον καθαρισμό συντριμμάτων
-  Απεργίες, πολιτικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες,
-  Χρονικές περιόδους συντήρησης
-  Τα υλικά κατασκευής,
-  Εσφαλμένη μελέτη
-  Πυρκαγιά κ.α.  

Το μέρος της αστικής ευθύνης του ασφαλιστηρίου καλύπτει τυχαία απώλεια ή ζημιά σε περιουσία τρίτων, σωματικές βλάβες που επέρχονται σε σχέση με το έργο.
Σημειώνεται η ασφαλιστική αποζημιώνει για ζημιές οφείλονται σε λάθη ή παραλείψεις .

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης