Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόκκινος συναγερμός στη Λευκορωσία μετά την αποκάλυψη αποτυχημένης δολοφονικής επίθεσης στο Μινσκ από χώρα του ΝΑΤΟ

Κόκκινος συναγερμός στη Λευκορωσία μετά την αποκάλυψη αποτυχημένης δολοφονικής επίθεσης στο Μινσκ από χώρα του ΝΑΤΟ
Επίθεση με drones στο Μινσκ και σε γειτονικές πόλεις απετράπη από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας
Σχετικά Άρθρα
Επίθεση με drones κατά της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, Μινσκ, απετράπη από τον στρατό της χώρας αποσοβώντας μια εθνική τραγωδία.
Τα UAV ξεκίνησαν από τη Λιθουανία –  χώρα του ΝΑΤΟ - που φιλοξενεί αρκετούς Λευκορώσους αντιπολιτευόμενους μαχητές που από το 2020 υπόσχονται να διεξάγουν εμφύλιο πόλεμο ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση του Aleksandr Lukashenko.
«Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που ενέχουν αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες και πόσο ανεύθυνες και προκλητικές είναι οι δυτικές χώρες με το να τις προστατεύουν, να τις εκπαιδεύουν και να τις χρηματοδοτούν», σημειώνει σε ανάλυσή του ο γεωπολιτικός, στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Ο Ivan Tertel, επικεφαλής της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας της Λευκορωσίας (KGB), ανακοίνωσε ότι μια επίθεση στο Μινσκ και σε γειτονικές πόλεις με drones απετράπη από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πιθανότατα στόχος της επίθεσης ήταν οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης της Λευκορωσίας μεταξύ 24 και 25 Απριλίου 2024, που είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στη χώρα.

Στόχος της επίθεσης Λευκορώσοι πολιτικοί ή ο ίδιος ο Lukashenko

Δεδομένου ότι η ακριβής ημερομηνία της επίθεσης δεν αποκαλύφθηκε – η οποία είναι συνήθης διαδικασία σε θέματα ασφαλείας – δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, εάν το σχέδιο των δραστών ήταν να ακυρώσουν τη Εθνοσυνέλευση ή να στοχοποιήσουν τις συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών, σκοτώνοντας σημαίνοντες πολιτικούς της Λευκορωσίας ακόμη και τον πρόεδρο Lukashenko.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η σημασία που αποδίδει η χώρα στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, αποτέλεσε τον κύριο λόγο για την τρομοκρατική επίθεση.
Ο Tertel προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρής κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, δεδομένης της εχθρικής και προκλητικής στάσης των χωρών του ΝΑΤΟ.
Τόνισε ότι το Μινσκ έχει ουδέτερη και ειρηνική στάση στις εν εξελίξει συγκρούσεις αλλά η Συλλογική Δύση ενεργεί με εχθρικό τρόπο επειδή δεν ανέχεται φιλικές σχέσεις και αμοιβαία συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν να ελέγξουν πλήρως τη Λευκορωσία, κατακτώντας τον πλούτο της χώρας και μετατρέποντάς την σε δορυφορικό κράτος – κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία το 2014.
Τα κράτη που συνεργάζονται περισσότερο με τις ΗΠΑ για να προκαλέσουν το Μινσκ είναι γειτονικές χώρες που έχουν εμπλακεί σε ρωσοφοβικό μίσος, όπως η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και η Ουκρανία.
Αυτές οι χώρες υποθάλπουν ακόμη και τρομοκράτες που διακηρύττουν ότι στόχος τους είναι ένας εμφύλιος πόλεμος στη Λευκορωσία.

Η έγχρωμη επανάσταση του 2020

Το 2020, το ΝΑΤΟ χρηματοδότησε μια απόπειρα έγχρωμης επανάστασης στο Μινσκ, επιλέγοντας εθνικιστές μαχητές να βγουν στους δρόμους και να ηγηθούν μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη νομιμότητα της προεδρικής εκλογικής διαδικασίας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έδρασαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να εξουδετερώσουν την προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος, η οποία οδήγησε τους πιο ριζοσπαστικούς μαχητές να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν καταφύγιο και χρηματοδότηση σε κράτη όπως η Ουκρανία και οι χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι υπερεθνικιστικές οργανώσεις περιλαμβάνουν ομάδες όπως η Bypol, μια από τις πιο επικίνδυνες νεοναζιστικές πολιτοφυλακές στην Ευρώπη.
Η Bypol έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με drones κατά της πρωτεύουσας της χώρας.

Η επικίνδυνη Bypol


Επιπλέον, οι ηγέτες της Bypol έχουν παραδεχθεί δημοσίως ότι πρόθεσή τους είναι να επιστρέψουν στο έδαφος της Λευκορωσίας και να ξεκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο, ώστε να μπορέσουν να ανατρέψουν τον Lukashenko.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν μέλη της Bypol στη Λιθουανία, είναι πολύ πιθανό η εν λόγω οργάνωση να βρίσκεται πίσω από την τελευταία απόπειρα εισβολής UAV εναντίον του Μινσκ, εκτιμά ο Leiroz.
Ο Tertel προειδοποίησε ότι οι ριζοσπαστικές ομογενείς πολιτοφυλακές έχουν μεγάλες δυνατότητες ως προς τη χρήση στρατιωτικών drones - κυρίως λόγω της συνεργασίας με τους στρατούς του ΝΑΤΟ.
Προειδοποίησε επίσης για την άμεση δράση της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών σε εγκλήματα που διαπράττονται από ομογενείς.
Σύμφωνα με τον Tertel, υπάρχουν περίπου 1.000 Λευκορώσοι αντιφρονούντες στην Ουκρανία που προετοιμάζονται για επιδρομές στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι οι αντάρτες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα παράλληλο κράτος – μαριονέτα των ΗΠΑ στα σύνορα.
Μετά την επίθεση στη Λευκορωσία, η Bypol και άλλες πολιτοφυλακές θέλουν να δημιουργήσουν «εδάφη απρόσιτα» για τις δυνάμεις του Μινσκ, δημιουργώντας ένα είδος «νέας χώρας», που αναμένεται να είναι σε θέση να συνεχίσει να πολεμά την επίσημη κυβέρνηση μακροπρόθεσμα σε έναν μόνιμο εμφύλιο πόλεμο.
Αυτό το σχέδιο θα επέτρεπε στους τρομοκράτες να αποσταθεροποιήσουν το ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης