Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Rafah θα γίνει ο «τάφος» του Netanyahu και του… Ισραήλ – Γιατί είναι τόσο σημαντική, τι ζητούν οι ΗΠΑ

Η Rafah θα γίνει ο «τάφος» του Netanyahu και του… Ισραήλ – Γιατί είναι τόσο σημαντική, τι ζητούν οι ΗΠΑ
Το Ισραήλ έχει εγκρίνει στρατιωτικά σχέδια για την επίθεσή του και έχει μετακινήσει στρατεύματα και άρματα μάχης στο νότιο Ισραήλ - αν και είναι ακόμα άγνωστο πότε ή αν θα συμβεί η επίθεση
Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Hamas στη Rafah, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό λόγω της πιθανότητας βλάβης σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους αμάχους που βρίσκονται εκεί.
Παρόλο που οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ πίεζαν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ελπίζουν ότι θα αποτρέψει μια επίθεση στη Rafah, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επανέλαβε την Τρίτη ότι ο στρατός θα προχωρήσει στην πόλη «με ή χωρίς συμφωνία» για να πετύχει τον στόχο του.
Την καταστροφή της μαχητικής ομάδας της Hamas.
«Θα μπούμε στη Rafah γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Θα καταστρέψουμε τα τάγματα της Hamas εκεί, θα ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας», είπε.
Το Ισραήλ έχει εγκρίνει στρατιωτικά σχέδια για την επίθεσή του και έχει μετακινήσει στρατεύματα και άρματα μάχης στο νότιο Ισραήλ - αν και είναι ακόμα άγνωστο πότε ή αν θα συμβεί η επίθεση.
Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι - περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της Γάζας - έχουν παγιδευτεί στην πόλη και στα περίχωρά της.
Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ και τώρα αντιμετωπίζουν μια άλλη καταστροφική κίνηση ή τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο βάρος μιας νέας επίθεσης.
Ζουν σε πυκνοκατοικημένες κατασκηνώσεις, καταφύγια του ΟΗΕ ή διαμερίσματα και εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια για τρόφιμα, με τα συστήματα υγιεινής και τις υποδομές ιατρικών εγκαταστάσεων να είναι ελλιπείς.

Γιατί η Rafah είναι τόσο κρίσιμη

Από τότε που το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο ως απάντηση στη θανατηφόρα διασυνοριακή επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, ο Netanyahu είπε ότι κεντρικός στόχος είναι να καταστρέψει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.
Το Ισραήλ λέει ότι η Rafah είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι επιχειρήσεις αλλού εξάρθρωσαν 18 από τα 24 τάγματα της μαχητικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον στρατό.
Αλλά ακόμη και στη βόρεια Γάζα, τον πρώτο στόχο της επίθεσης, η Hamas έχει ανασυνταχθεί σε ορισμένες περιοχές και συνέχισε να εξαπολύει επιθέσεις.
Το Ισραήλ λέει ότι η Hamas έχει τέσσερα τάγματα στη Rafah και ότι πρέπει να στείλει χερσαίες δυνάμεις για να τα ανατρέψει.
Μερικοί ανώτεροι μαχητές θα μπορούσαν επίσης να κρύβονται στην πόλη.

Γιατί υπάρχει τόσο πολλή αντίθεση στο σχέδιο του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει την επιχείρηση χωρίς ένα «αξιόπιστο» σχέδιο εκκένωσης αμάχων.
Η Αίγυπτος, στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, έχει υποστηρίξει ότι μια ισραηλινή στρατιωτική κατάληψη των συνόρων Γάζας - Αιγύπτου — που υποτίθεται ότι θα αποστρατικοποιηθεί — ή οποιαδήποτε κίνηση για ώθηση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο θα απειλούσε την ειρηνευτική συμφωνία της με το Ισραήλ, που έχει τεθεί σε ισχύ τεσσάρων δεκαετιών.
Οι προηγούμενες χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ, υποστηριζόμενες από καταστροφικούς βομβαρδισμούς από τον Οκτώβριο, ισοπέδωσαν τεράστια τμήματα της βόρειας Γάζας και της νότιας πόλης Khan Younis και προκάλεσαν θανάτους αμάχων, ακόμη και μετά την έκδοση εντολών εκκένωσης για αυτές τις περιοχές.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σχεδιάζει να κατευθύνει τους αμάχους στη Rafah σε «ανθρωπιστικά νησιά» στην κεντρική Γάζα πριν από την προγραμματισμένη επίθεση.
Λέει ότι έχει παραγγείλει χιλιάδες σκηνές για να προστατέψει τους ανθρώπους.
Αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιό του.
Δεν είναι σαφές εάν είναι εφικτό από υλικοτεχνική άποψη να μετακινηθεί ένας τόσο μεγάλος πληθυσμός ταυτόχρονα χωρίς εκτεταμένη ταλαιπωρία σε έναν πληθυσμό που έχει ήδη εξαντληθεί από πολλαπλές κινήσεις και μήνες βομβαρδισμών.
Επιπλέον, αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι μια επίθεση στη Rafah θα καταστρέψει την επιχείρηση βοήθειας που κρατά ζωντανό τον πληθυσμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και δυνητικά θα ωθήσει τους Παλαιστίνιους σε μεγαλύτερη πείνα και μαζικό θάνατο.
Ορισμένα σημεία εισόδου έχουν ανοίξει στο βορρά και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ότι ένα λιμάνι που θα φέρει προμήθειες δια θαλάσσης θα είναι έτοιμο σε εβδομάδες.
Αλλά η πλειονότητα των τροφίμων, φαρμάκων και άλλου υλικού εισέρχεται στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω της Rafah ή της κοντινής διάβασης Kerem Shalom - η κυκλοφορία που είναι πιθανό να είναι αδύνατη κατά τη διάρκεια μιας εισβολής.
Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ακριβείς επιχειρήσεις κατά της Hamas εντός της Rafah χωρίς μεγάλη χερσαία επίθεση.
Μετά τα τελευταία σχόλια του Netanyahu, ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John Kirby είπε: «Δεν θέλουμε να δούμε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Rafah.
Σίγουρα, δεν θέλουμε να δούμε επιχειρήσεις που δεν έχουν συνυπολογίσει την ασφάλεια «όσων καταφεύγουν στην πόλη.

Πολιτικοί υπολογισμοί

Το ζήτημα της επίθεσης στη Rafah έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις για τον Netanyahu.
Η κυβέρνησή του θα μπορούσε να απειληθεί με κατάρρευση, αν δεν το αντιμετωπίσει.
Ορισμένοι από τους υπερεθνικιστές και συντηρητικούς θρησκευτικούς εταίρους του θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό, εάν υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αποτρέπει μια επίθεση.
Οι επικριτές του Netanyahu λένε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να διατηρήσει την κυβέρνησή του ανέπαφη και να παραμείνει στην εξουσία παρά το εθνικό συμφέρον, μια κατηγορία που αρνείται.
Ένα από τα μέλη του συνασπισμού του, ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, δήλωσε την Τρίτη ότι η αποδοχή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και η μη πραγματοποίηση μιας επιχείρησης στη Rafah θα ισοδυναμούσε με το να «σηκώσει λευκή σημαία» το Ισραήλ και να δώσει τη νίκη στη Hamas.
Από την άλλη πλευρά, ο Netanyahu κινδυνεύει να αυξήσει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ - και να αποξενώσει τον κορυφαίο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες - εάν όντως επιτεθεί στη Rafah.
Ή θα μπορούσε να στοιχηματίσει ότι η διεθνής οργή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ρητορική αν προχωρήσει στην επίθεση.
Η κυβέρνηση Biden έχει χρησιμοποιήσει σταδιακά πιο σκληρή γλώσσα για να εκφράσει ανησυχίες για τη διεξαγωγή του πολέμου από τον Netanyahu, αλλά συνέχισε επίσης να παρέχει όπλα στη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης