Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan και Goldman Sachs συμφωνούν - Τέλος οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, έρχεται άνοδος

JP Morgan και Goldman Sachs συμφωνούν - Τέλος οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, έρχεται άνοδος
Μέρος της αισιοδοξίας προέρχεται από τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σχεδόν 40% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, εξαιτίας της υπερπροσφοράς και του ηπιότερου από το αναμενόμενο χειμώνα.
Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν μια ανοδική τάση για το εμπόρευμα μέχρι το τέλος του έτους - εν μέρει λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Natasha Kaneva της JPMorgan γράφει ότι το φυσικό αέριο έχει θέσει τις βάσεις να έχει τη Νο. 1 απόδοση μεταξύ των εμπορευμάτων φέτος, μπροστά από τον χρυσό.
"Αν και μας αρέσει ακόμη πολύ ο χρυσός ως μια δομική πολυετή ανοδική επένδυση με στόχο 2.600 δολάρια/oz, το αμερικανικό φυσικό αέριο Henry Hub έχει περάσει στην κορυφή της λίστας μας.
Πιστεύουμε ότι κανένα άλλο εμπόρευμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δυνατότητες απόδοσης του φέτος», έγραψε ο Kaneva.
Το Henry Hub της Λουιζιάνας θεωρείται το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, καθώς είναι το μεγαλύτερο σημείο εμπορίας φυσικού αερίου στη χώρα.

Ο ρόλος της ΑΙ

Μέρος της αισιοδοξίας προέρχεται από τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Η ταχεία άνοδος στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα όφελος για την κατανάλωση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπός της θα πρέπει να φανεί ήδη αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Kaneva.
Η αναλύτρια σημείωσε ότι οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών είναι απίθανο να ικανοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απομακρυνθεί από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
«Το γεγονός παραμένει ότι υπάρχουν διάφορες αποσυνδέσεις εντός του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ που πιθανότατα θα δυσκολέψουν — συγκεκριμένα μέσω της μεταφοράς — την ικανοποίηση της πλειονότητας αυτής της αύξησης της ζήτησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Kaneva.
«Εδώ είναι που το φυσικό αέριο γεμίζει ήδη το κενό καθώς συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του ως μεταβατικό καύσιμο», πρόσθεσε.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν επίσης αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, δεδομένων των αυξανόμενων απαιτήσεων ισχύος που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη.
«Καθοδηγούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη, την ευρύτερη ζήτηση και την επιβράδυνση του ρυθμού των κερδών ενεργειακής απόδοσης, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030, αφού ισοπεδώθηκε το 2015-20», έγραψε η Goldman Sachs.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν ότι οι τιμές θα ανέλθουν στα 4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες τους επόμενους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης