Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κατάσταση πανικού o Biden – Λόγω εκλογών αφαίμαξε τα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ

Σε κατάσταση πανικού o Biden – Λόγω εκλογών αφαίμαξε τα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ
Μαύρη τρύπα στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ…
Αρκετές εβδομάδες αφότου αναφέραμε ότι -δεν αποτελεί έκπληξη- ο διαχειριστής του Biden έχει σταματήσει τις γελοίες προσπάθειές του να ξαναγεμίσει τα SPR (στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ) δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη (έχοντας χάσει ολόκληρο το παράθυρο να το κάνει όταν το WTI τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 70 δολ.), υποθέσαμε ότι είναι θέμα χρόνου πριν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να αρχίσει να αποστραγγίζει ξανά το στρατηγικό αποθεματικό για να διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα πριν από τις εκλογές.
Και τώρα ήρθε η ώρα της επιβεβαίωσης: «Ο Πρόεδρος Biden θα χρησιμοποιήσει αργό από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ εάν παραστεί ανάγκη» είπε ο σύμβουλος ενέργειας Amos Hochstein, σημειώνοντας ότι υπήρχε αρκετό πετρέλαιο στο απόθεμα, κάτι που φυσικά είναι αλήθεια, αλλά Αυτό που δεν αναφέρει είναι ότι υπό τον Biden το SPR έχει αποστραγγιστεί κατά το ήμισυ.
«Έχουμε αναπληρώσει τα SPR τους τελευταίους μήνες. Νομίζω ότι έχουμε επαρκή ποσότητα για να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους ανησυχία εάν χρειαστεί» δήλωσε ο Hochstein, μιλώντας στο Milken Institute Global Conference.
Βέβαια, με τον όρο «αναπλήρωση» εννοούσε την αναπλήρωση 15 εκατομμυρίων βαρελιών μετά την αποστράγγιση σχεδόν 300 εκατομμυρίων για καθαρά πολιτικούς σκοπούς.
Οι ΗΠΑ είδαν τα αποθέματα αργού τους να μειώνονται από 638 εκατομμύρια βαρέλια στην ορκωμοσία του προέδρου Joe Biden σε μόλις 347 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το καλοκαίρι του 2023, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές της βενζίνης για τους καταναλωτές απελευθερώνοντας πάνω από 180 εκατομμύρια βαρέλια από το SPR.

Άρχισε ξανά η συζήτηση

Πρόσφατα άρχισε ξανά η συζήτηση για τη δυνατότητα χρήσης των SPR, με στόχο τη μείωση των τιμών στα καύσιμα, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas, προκαλώντας αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και, κατά συνέπεια, υψηλότερες τιμές βενζίνης και ντίζελ.
Δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας υποψήφιος πρόεδρος, η «αξιοποίηση» των SPR θεωρήθηκε από πολλούς ως η πιο πιθανή επιλογή.
Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στις δημόσιες δεξαμενές, καθώς οι προσπάθειες αναπλήρωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν σποραδικές λόγω τιμών.
Αρκετές προσφορές για αγορά 3 εκατομμυρίων βαρελιών έχουν ήδη ακυρωθεί επειδή οι τιμές ήταν πολύ υψηλές για το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο είχε ορίσει ως ανώτατο όριο τα 79 δολ. ανά βαρέλι.
Από τον Ιανουάριο, το DoE είχε αγοράσει περίπου 32,3 εκατομμύρια βαρέλια από τα περισσότερα από 180 εκατομμύρια βαρέλια που κυκλοφόρησαν το 2022.
Εκτός από αυτούς τους όγκους, το υπουργείο Ενέργειας λαμβάνει πίσω περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια που δόθηκαν σε ενεργειακές εταιρείες.
Ο όγκος των SPR τον Ιανουάριο ήταν περίπου 364 εκατομμύρια βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης