Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάγωσε η Wall Street, μετά τον Dimon (JP Morgan) και ο Dalio (Bridgewater) προειδοποιεί για το χρέος των ΗΠΑ – Βλέπουν κραχ ή… εμφύλιο

Πάγωσε η Wall Street, μετά τον Dimon (JP Morgan) και ο Dalio (Bridgewater) προειδοποιεί για το χρέος των ΗΠΑ – Βλέπουν κραχ ή… εμφύλιο
Και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, έχει δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία»
Κι εκεί που η αμερικανική πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς, μοιράζοντας μάλιστα δισεκατομμύρια σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν και αλλού, έρχονται δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της Wall Street να την προσγειώσουν.
Ο Ray Dalio, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κολοσσού των hedge fund Bridgewater Associates, προειδοποίησε ότι τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να πλήξουν τα ομόλογα του Δημοσίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους σε ξένες αγορές.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Dalio περιέγραψε τις εκτεταμένες ανησυχίες του για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους τους, του κινδύνου αυτού που αποκαλεί «εμφύλιο» και την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε μια άλλη διεθνή σύγκρουση, η οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές από την αγορά αμερικανικών ομολόγων.
"Ανησυχώ για τα ομόλογα του Δημοσίου λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους, στα οποία προστίθενται τα υψηλά επιτόκια», είπε.
«Ανησυχώ επίσης για τη μείωση της ζήτησης για την κάλυψη της προσφοράς, ιδιαίτερα από διεθνείς αγοραστές που ανησυχούν για την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ και τις πιθανές κυρώσεις», είπε ο Dalio.
Εάν οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερες χώρες - αφού το πράξουν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία - τότε αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη διεθνή ζήτηση για ομόλογα, πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις και από το Γραφείο Προϋπολογισμού

Οι προειδοποιήσεις του Dalio έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ ορισμένων αναλυτών για το χρέος των ΗΠΑ.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από το υψηλό του 106% του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ έχει προειδοποιήσει για σοκ στην αγορά τύπου Liz Truss, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγνοήσει το έλλειμμα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία» όσον αφορά το χρέος τους σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα 60 Minutes νωρίτερα φέτος.
Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί φέτος, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να εκτινάσσονται από 3,88% σε 4,35%, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν δραστικά τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων.

Προειδοποίηση Dimon για ΗΠΑ

Αυστηρή προειδοποίηση για την ανάγκη για άμεση μείωση του δημοσιονομικού εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, τονίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «πολύ πιο δυσάρεστη» και δυσκολότερο να επιλυθεί.
«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να δανειστεί χρήματα και να οδηγήσει σε κάποια ανάπτυξη, αλλά αυτό μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε καλή ανάπτυξη. Έτσι, νομίζω ότι η Αμερική θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να επικεντρωθεί λίγο περισσότερο στα θέματα του δημοσιονομικού μας ελλείμματος και αυτό είναι σημαντικό για τον κόσμο», δήλωσε ο Dimon στο Sky News. «Δεν νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ανταπόδοση και δεν νομίζω ότι είναι τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά νομίζω ότι είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό».
Επιπλέον, ο Dimon εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα πάει καλά, όποιος και αν κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές, και ότι η χώρα μπορεί να έχει καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης