Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Μεγάλο πλήγμα για τους καταναλωτές ο υψηλός πληθωρισμός - Δεν αποκλείεται... αύξηση επιτοκίων

Πρακτικά Fed: Μεγάλο πλήγμα για τους καταναλωτές ο υψηλός πληθωρισμός - Δεν αποκλείεται... αύξηση επιτοκίων
Τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης (30/4-1/5) της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Ο ετήσιος πληθωρισμός της εγχώριας οικονομίας παραμένει σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), συμπέραναν οι αξιωματούχοι της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), σύμφωνα με τα πρακτικά από την πρόσφατη συνεδρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση 30/4-1/5, η FOMC διατήρησε αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων σε 5,25% με 5,50%.
Τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είχαν δείξει σημαντικές αυξήσεις στις συνιστώσες του πληθωρισμού των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός για τις βασικές υπηρεσίες εκτός της στέγασης, είχε αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών σημείωσαν άνοδο στο πρώτο τρίμηνο σε αρκετούς μήνες.
«Οι συμμετέχοντες (μέλης της FOMC) παρέμειναν ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους πληθωρισμού. Εξακολουθούσαν να ανησυχούν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός συνέχισε να βλάπτει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ειδικά εκείνων που είναι λιγότερο ικανά να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών όπως η διατροφή, η στέγαση και οι μεταφορές», αναμένοντας ωστόσο να επανέλθει στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Μάλιστα, «ορισμένοι» δεν απέκλεισαν ακόμη και αύξηση επιτοκίων!
Επιπλέον, «πολλοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην παραγωγικότητα θα υποστήριζαν τον αποπληθωρισμό, αν και οι προοπτικές για την αύξηση της παραγωγικότητας θεωρήθηκαν αβέβαιες» .
Επισημάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις στις αμερικανικές Περιφέρειες που βρίσκονται οι Fed, ανέφεραν αυξημένη δυσκολία στο κόστος παραγωγής τους, ενώ ορισμένες μετακύλησαν τα υψηλότερα κόστη στους καταναλωτές.
«Οι πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες κατά τη συνάντηση της 30ης Απριλίου–1ης Μαΐου έδειξαν ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του 2024 από τον ισχυρό ρυθμό που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρέμειναν ισχυρές.
Η ζήτηση και η προσφορά εργασίας συνέχισαν να κινούνται σε καλύτερη ισορροπία, αν και η ταχύτητα αυτής της αναπροσαρμογής φάνηκε να έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες».
«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», αναφέρεται στα πρακτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης