Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ώθηση λόγω τραπεζικών μερισμάτων και διεθνούς κλίματος – Η ΕΚΤ στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ώθηση λόγω τραπεζικών μερισμάτων και διεθνούς κλίματος – Η ΕΚΤ στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το καλό κλίμα στο εξωτερικό, οι προσδοκίες σήμερα για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και το πράσινο φως που άναψε ο SSM για τις διανομές μερισμάτων των τραπεζών δίνουν συνέχεια στη χθεσινή άνοδο. Οι τράπεζες άνοιξαν δυνατά όπως είναι αναμενόμενο, ενώ στο επίκεντρο είναι και η Τέρνα Ενεργειακή, λόγω των γνωστών φημών. Στα μικρομεσαία πάλι δε βλέπουμε κάποιο αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλες οι συστημικές ανακοίνωσαν πως έλαβαν έγκριση και τα μερίσματα είναι αυτά που περίμεναν οι αναλυτές και είχαν ανακοινώσει οι τράπεζες. Θα πούμε πως κάποια επενδυτές και αναλυτές δεν απέκλεισαν χαμηλότερες διανομές, άρα είναι θετική η εξέλιξη για τις τράπεζες. Τώρα βέβαια το ενδιαφέρον στρέφεται στις διανομές του 2025 όπου οι τράπεζες έχουν υποσχεθεί υψηλότερα μερίσματα και άρα καλύτερες αποδόσεις.

Όπως ανακοινώθηκε η Πειραιώς θα δώσει 0,063 ευρώ ανά μετοχή (1,7% μερισματική απόδοση), η Alpha Bank 0,052 ευρώ ανά μετοχή αλλά μοιράζεται σε μέρισμα και αγορά ιδίων άρα το μέρισμα είναι 0,026 ευρώ (απόδοση 1,6%), η Eurobank θα δώσει 0,0933 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 4,6% και η Εθνική 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον η Πειραιώς αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2024 και τώρα περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,85 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Όλες οι συστημικές με δυνατή άνοδο στο ξεκίνημα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΒΝ και που βλέπουμε και σήμερα σε πολλά μέσα αναφέρουν πως έκλεισε το deal. Άντε να δούμε, θα κλείσει αυτή τη φορά; Στα 18,80 ευρώ και στο +1,68% με καλό όγκο συναλλαγών. Θα απελευθερωθεί ρευστότητα όπως έχουμε ξαναγράψει και ειδικά στα αμοιβαία κεφάλαια όπου φυσικά θα πάει σε άλλες μετοχές του Χ.Α..

ΕΥΔΑΠ: Τέτοια μέρα και αυτή άνοιξε με απώλειες 1,5%.

INTRALOT: Ξεχωρίζει στο ξεκίνημα και λόγω όγκου και λόγω ανόδου κατά 1,72%. Στα 1,1840 ευρώ. Έχουμε την εντύπωση πως οι εισηγμένες του Σωκράτη Κόκκαλη, πάλι θα πρωταγωνιστήσουν στο ταμπλό.

MEZZ: Δημοσιεύτηκαν προσκλήσεις για γενική συνέλευση και από τις εταιρείες που δεν είχαν δημοσιεύσει και έχουμε πλέον όλες τις διανομές που θα κάνουν. Υπενθυμίζεται πως η Galaxy έχει ανακοινώσει ήδη επιστροφή 0,09 ευρώ ανά μετοχή από 0,1064 ευρώ πέρυσι, ενώ η Cairo που έχει σήμερα γενική συνέλευση δε θα δώσει. Η Phoenix Vega θα δώσει 0,0128 ευρώ ανά μετοχή από 0,0144 ευρώ πέρυσι και η Sunrise 0,0504 ευρώ από 0,0588 ευρώ πέρυσι. Όλες μείωσαν και συγκεκριμένα η Galaxy κατά 15%, η Phoenix κατά 11% και η Sunrise κατά 14%. Οι αποδόσεις έχουν ως εξής: Galaxy 12,2%, Phoenix 14,9% και Sunrise 14,6%. Μας κάνει εντύπωση πως ενώ για παράδειγμα Phoenix και Sunrise είχαν παραπάνω κεφάλαια στο ταμείο τους (και μένουν και αυτά που λένε πως χρειάζονται) από αυτά που έδωσαν πέρυσι, φέτος δίνουν λιγότερα. Υπάρχει κάποια εξέλιξη, ή υπάρχει συνεννόηση;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης