Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρό μήνυμα Κίνας: Ουκρανία και Ρωσία να αρχίσουν άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Αυστηρό μήνυμα Κίνας: Ουκρανία και Ρωσία να αρχίσουν άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ
«Η Κίνα καλεί τα μέρη στη σύγκρουση να επιδείξουν πολιτική βούληση, να ενωθούν και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό για να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες», δήλωσε ο Geng Shuang
Αυστηρό μήνυμα όσον αφορά τη στάση της στο Ουκρανικό απέστειλε η Κίνα.
Ο Geng Shuang, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου.
Οι δηλώσεις έγιναν την παραμονή της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη που θα συγκεντρώσει εκπροσώπους περισσότερων από 90 χωρών για να συζητήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία.
Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε από την Ουκρανία και η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.
Η Κίνα δεν αναμένεται να συμμετάσχει.
Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο τον Φεβρουάριο του 2023, το οποίο επαίνεσε η Ρωσία, απορρίφθηκε από τη Δύση και έλαβε μικτή απάντηση από το Κίεβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα στις 14 Ιουνίου ότι ως προϋπόθεση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιφέρειες Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών από τη Ρωσία και να εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Τα όπλα μπορεί να τερματίσουν έναν πόλεμο, αλλά δεν μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη.
Η Κίνα καλεί τα μέρη στη σύγκρουση να επιδείξουν πολιτική βούληση, να ενωθούν και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό για να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο Geng στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ουκρανία κάλεσε την Κίνα στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Ιανουάριο, αλλά το Πεκίνο δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει.
Η κινεζική κυβέρνηση είπε ότι οι απαιτούμενοι όροι συμμετοχής της δεν πληρούνταν, καθώς δεν θα συμμετείχαν και οι δύο χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο.
Αφού το Πεκίνο σηματοδότησε την άρνησή του να συμμετάσχει, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε την Κίνα ότι «εργάζεται σκληρά» για να αποτρέψει χώρες από το να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής.
Το Πεκίνο προωθεί το εναλλακτικό ειρηνευτικό του σχέδιο ενόψει της επερχόμενης εκδήλωσης στην Ελβετία, ανέφερε το Reuters στις 13 Ιουνίου, επικαλούμενο άγνωστες διπλωματικές πηγές.
Η κινεζική πρόταση διατυπώθηκε αόριστα, αλλά παρουσιάστηκε ως εναλλακτική λύση στο ειρηνευτικό σχέδιο του Zelensky, το οποίο υποστηρίζεται από τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου και θα συζητηθεί στις 15-16 Ιουνίου.
Η ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων του Zelensky, ένα σχέδιο που σκιαγραφήθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2022, απαιτεί την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, την τιμωρία των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, μεταξύ άλλων στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης