Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EKT δεν εξετάζει παρέμβαση στα γαλλικά ομόλογα - «Οι πολιτικοί να καθησυχάσουν τις αγορές»

H EKT δεν εξετάζει παρέμβαση στα γαλλικά ομόλογα - «Οι πολιτικοί να καθησυχάσουν τις αγορές»
Οι πηγές εξέφρασαν ανησυχίες για το μέγεθος του sell off των γαλλικών κρατικών ομολόγων

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν για έκτακτες αγορές γαλλικών ομολόγων και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να καθησυχάσουν τους επενδυτές που τρομάζουν από την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Οι γαλλικές χρηματοπιστωτικές αγορές υπέστησαν ένα βίαιο sell off στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις θέσεις τους ενόψει των πρόωρων εκλογών οι οποίες ενδέχεται να δώσουν πλειοψηφία στην ακροδεξιά, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να κάνουν εικασίες για πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ.
Παρ’ όλα αυτά, πέντε αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχουν συζητήσει την ενεργοποίηση ενός προγράμματος έκτακτης αγοράς ομολόγων για τη στήριξη του γαλλικού χρέους, ούτε σχεδιάζουν επί του παρόντος να το πράξουν.

Ανησυχία για το sell off

Οι πηγές εξέφρασαν ανησυχίες για το μέγεθος του ξεπουλήματος των γαλλικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είδαν το ασφάλιστρο κινδύνου τους έναντι των γερμανικών τίτλων να αυξάνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης του 2011.
Παρά ταύτα συμφώνησαν ότι εναπόκειται στους Γάλλους πολιτικούς να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ασκήσουν μια λογική οικονομική πολιτική.
Ο μηχανισμός προστασίας μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) της ΕΚΤ της επιτρέπει να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από μια χώρα που βρίσκεται υπό πίεση από την αγορά, αλλά μόνο για όσο διάστημα συμμορφώνεται με παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ ενοχλήθηκαν από την ιδέα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που δημιουργείται στη Γαλλία, η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ο δεύτερος πυλώνας σταθερότητας της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, αλλά τώρα αντιμετωπίζει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου.

Θυμίζει... Ιταλία

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Marine Le Pen, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των τιμών της ενέργειας, αύξηση των δημόσιων δαπανών και μια προστατευτική οικονομική πολιτική με σλόγκαν «πρώτα η Γαλλία».
Ορισμένα στελέχη παρομοίασαν την κατάσταση της Γαλλίας με εκείνη που αντιμετώπισε η Ιταλία το καλοκαίρι του 2022, όταν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Georgia Meloni, όδευε προς την εξουσία.
Μετά την εκλογική της νίκη, η Meloni περιόρισε την πολεμική της προσέγγιση απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα στελέχη της ΕΚΤ ευελπιστούν ότι η Le Pen και το κόμμα της θα κάνουν το ίδιο.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία έχουν υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες της Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να υποστούν τη λεγόμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης