Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης για ενδοοικογενειακή βία: Μόνο χθες (24/6) το βράδυ 61 συλλήψεις – Στην Αττική τα μισά περιστατικά

Χρυσοχοΐδης για ενδοοικογενειακή βία: Μόνο χθες (24/6) το βράδυ 61 συλλήψεις – Στην Αττική τα μισά περιστατικά
Θα υπάρχει η δυνατότητα παιδιά και  ηλικιωμένοι να αποκτήσουν Panic button
Μόνο το βράδυ της Δευτέρας 24/6 έγιναν 61 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και μάλιστα, τα μισά περιστατικά έγιναν στην Αττική, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ΕΡΤΝews ανέφερε ότι καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες 550 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και προέκυψαν 350 συλλήψεις,.
Υπενθύμισε ότι υπάρχουν 63 γραφεία για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα, σχεδόν ένα ανά νομό, όπως επίσης και safe house, τη διεύθυνση του οποίου γνωρίζει μόνο η αστυνομία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και για παιδιά και για ηλικιωμένους να αποκτήσουν Panic button.

Βία ανηλίκων

Αναφορικά με τη βία των ανηλίκων, σημείωσε πως έχουν μειωθεί κατά 20% τα περιστατικά τους τελευταίους 5 μήνες, μετά από στοχευμένους ελέγχους, κατά κύριο λόγο γυναικών αστυνομικών και περιμετρικά αυτών δυνάμεις με πολιτικά, ενώ έχουν γίνει συλλήψεις γονέων που έχουν την ευθύνη.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «πάει καλά» το θέμα, «έχουμε μία καλή εξέλιξη, αλλά συνεχίζω να ανησυχώ πολύ».
Ο ίδιος απέδωσε τα φαινόμενα της βίας ανηλίκων σε παραστάσεις που έχουν από την καθημερινή τους ζωή, ενώ οι αρπαγές κινητών, οι «βεντέτες» είναι οι πιο συχνές αφορμές.

Για ΕΛ.ΑΣ. και Τροχαία

Ο υπουργός προανήγγειλε την πρόσληψη 300 ειδικών φρουρών και αναδιάταξη των δυνάμεων της αστυνομίας, ώστε να γίνει πιο λειτουργική.
Πρόσθεσε ότι στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ,  όπως στη Μύκονο όπου υπηρετούν μόνιμα 50 αστυνομικοί και ενισχύθηκαν με 120, ενώ θα προστεθούν και άλλοι.
Έκανε λόγο για εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων, αναφέροντας ότι πολλοί ασυνείδητοι νοικιάζουν οχήματα σε ανήλικους με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά τροχαία και να δυσφημείται και η χώρα.
Σημείωσε πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυνάμεις της Τροχαίας και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ για τις παραβάσεις που καταγράφονται ανέφερε την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και την ομιλία στο κινητό κατά την οδήγηση τις πιο σοβαρές.
Επιπλέον, η μέθη και η μη χρήση κράνους αποτελούν βασικές αιτίες δυστυχημάτων.
Μίλησε για τις «κόντρες» που γίνονται με μεγάλες ταχύτητες μέσα στις πόλεις, κυρίως με μηχανές μεγάλου κυβισμού, τονίζοντας ότι γίνονται διώξεις δικαστικές και κατασχέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Προανήγγειλε αυξημένη παρουσία της τροχαίας από το Σεπτέμβριο.

ΕΛ.ΑΣ: Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, την περασμένη εβδομάδα από 17 έως 23 Ιουνίου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 960 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 135 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 516 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 347 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν 9 θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και 31 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως "safe houses" για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.
Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.
Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:
· 6.270 έλεγχοι ατόμων,
· 273 προσαγωγές,
· 118 συλλήψεις, ενώ
· βεβαιώθηκαν 251 παραβάσεις.
Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.
 Κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 17 έως 23 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν 1.045 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:
· ελέγχθηκαν 107.704 άτομα,
· προσήχθησαν 4.406 και
· συνελήφθησαν 1.786.
Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν 316 κλοπές – διαρρήξεις, 39 απάτες, 34 κλοπές τροχοφόρων, 27 ληστείες, - απάτες με υπολογιστή καθώς και 545 υποθέσεις περί όπλων και -260- περί ναρκωτικών.

Τροχονομικοί έλεγχοι

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.
Διενεργήθηκαν 134.335 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 35.244 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.
Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:
· 11.001 για παράνομες σταθμεύσεις,
· 6.051 για υπερβολική ταχύτητα,
· 3.021 για μη χρήση κράνους,
· 1.948 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
· 1.262 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
· 907 για ΚΤΕΟ,
· 879 για μέθη και
· 625 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης