Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρ. Μεγάλου: Οι προμήθειες καθορίζονται από αγορά, κόστος και μετόχους

Χρ. Μεγάλου: Οι προμήθειες καθορίζονται από αγορά, κόστος και μετόχους
Η Τράπεζα θα επιτύχει το 2024 31,7 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια και 1 δις. κέρδη
Στην κυβέρνηση πετάει το “μπαλάκι” για τις προμήθειες η Τράπεζα Πειραιώς.
Στην Γενική συνέλευση των μετόχων της Piraeus Financial holdings, ο επικεφαλής της Πειραιώς υπογράμμισε ότι, οι αποφάσεις λαμβάνουν υπόψιν τις συνθήκες της αγοράς, τα κόστη, αλλά και τα αποτελέσματα που πρέπει να επιτευχθούν για τους μετόχους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Χρ. Μεγάλου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα εκπληρώσει τους χρηματοοικονομικούς στόχους της καθοδήγησης που δόθηκε στους επενδυτές για κερδοφορία, εξυπηρετούμενα δάνεια και προμήθειες (Ιούνιος 2024) απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων για την κερδοφορία, την πιστωτική επέκταση, αλλά και τις πρόσφατες πιέσεις της κυβέρνησης για το θέμα των προμηθειών.

Καθαρή πιστωτική επέκταση

Συγκεκριμένα, στην Γενική συνέλευση των μετοχών η οποία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως με διαδικτυακή σύνδεση, ο CEO της Πειραιώς σημείωσε ότι, η τράπεζα θα πετύχει φέτος καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ- και όπως αναφέρθηκε στην καθοδήγηση προς τους επενδυτές στο τέλος του 2024 θα διαμορφωθεί σε 31,7 δισ. ευρώ, ενώ οι στόχοι την διετία 2025-2026 προβλέπουν αύξηση 5-6%. Στην παρουσίαση του, μάλιστα προς τους μετόχους ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι ο στόχος για τα εξυπηρετούμενα δάνεια το 2026 είναι τα 35 δισ. ευρώ.
Για δε τη κερδοφορία επανέλαβε πως τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της Τράπεζας θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.
Πεποίθηση της διοίκησης είναι ότι μέσα σε μια οικονομία που μεγαλώνει η τράπεζα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με επιτυχία, τα έξοδα έχουν ελεγχθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ καλό σημείο ενώ έχουν ληφθεί όλες οι προβλέψεις.

Συνεπώς, η τράπεζα αναμένει διψήφιες αποδόσεις για τους μετόχους.

Για το θέμα των προμηθειών, ανέφερε πως η τράπεζα εξετάζει τις πολιτικές της, τα τιμολόγια της, τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει, τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις και μ αυτό το σκεπτικό διαμορφώνει την πολιτική της.
Οι αποφάσεις, όπως συμπλήρωσε, συζητούνται συνεχώς στην εκτελεστική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες της αγοράς, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και τα αποτελέσματα που θέλουμε να επιτύχει η τράπεζα προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μετόχων της.

Πόσο αύξησαν οι τράπεζες τα έσοδα από τις προμήθειες το πρώτο τρίμηνο – Μικρότερη αύξηση η Eurobank

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε άνοδο εσόδων από προμήθειες κατά 19% καθώς ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την τράπεζα η άνοδος προήλθε από την διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών, τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και τις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής.
Ανάλογη αύξηση 19% εμφάνισε και η Alpha bank με 96,3 εκατ. ευρώ έναντι 81,6 εκατ. ευρώ.
Άνοδο 20% εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα με 100 εκατ. ευρώ έναντι 87 εκατ. ευρώ.
Η Εurobank παρουσίασε την χαμηλότερη αύξηση 5,4% καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 136 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρω του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης