Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη αλαζονείας από Erdogan στην Κύπρο: «Μόνη λύση τα δύο κράτη, ανέφικτη η ομοσπονδία, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς»

Επίδειξη αλαζονείας από Erdogan στην Κύπρο: «Μόνη λύση τα δύο κράτη, ανέφικτη η ομοσπονδία, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς»
«Οι προσπάθειές μας για άρση του εμπάργκο θα αυξηθούν περαιτέρω», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος
Σε μια επίδειξη αλαζονείας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατά την ομιλία του στα Κατεχόμενα για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο νησί, επανέλαβε τη θέση του για λύση δυο κρατών στην Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδία, ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που επιθυμούν Αθήνα και Λευκωσία, εκτόξευσε νέες απειλές για μη αποδοχή απειλών και τελεσμένων από τους Τουρκοκύπριους.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή λέγοντας πως «θυμάται με ευγνωμοσύνη τους ηρωικούς μας μάρτυρες που πέθαναν για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή».
Όπως είπε, «ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των γενναίων ανδρών που έπεσαν στο χώμα για τη χώρα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας.
Φιλώ τα χέρια των βετεράνων μας που πολέμησαν γενναία για την ύπαρξη, τα δικαιώματα και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς.
Προσεύχομαι στον Θεό για μια υγιή, ωφέλιμη και γόνιμη ζωή».
«Οι προσπάθειές μας για άρση του εμπάργκο θα αυξηθούν περαιτέρω», κατέληξε

Αναλυτικά όλη η ομιλία του Erdogan:

Ζω την ευτυχία να βρίσκομαι μαζί σας στην 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης που εξασφάλισε την ελευθερία του Τουρκοκυπριακού λαού.
Θέλω ιδιαίτερα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη των 85 εκατομμυρίων.
Σας ευχαριστώ όλους ξεχωριστά που μας αγκαλιάσατε.
Οι ψυχές των γενναίων που έπεσαν για την πατρίδα, τη σημαία, την ανεξαρτησία και το μέλλον μας, ας αναπαυθούν εν ειρήνη.
Φιλώ τα χέρια και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους βετεράνους μας που πολέμησαν με θάρρος για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τουρκοκυπρίων. Μνημονεύω με σεβασμό τους αρχιτέκτονες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, τον Βulent Ecevit, τον Netzmetin Erbakan, τον Alparslan Turkec και άλλους κρατικούς και πολιτικούς μας άνδρες.
Σήμερα, όπως και πριν από μισό αιώνα, είμαστε πάλι ένα σώμα, μια ψυχή.
Ως Μητέρα Πατρίδα Τουρκία και ΤΔΒΚ, στεκόμαστε πλάτη με πλάτη. Το γεγονός ότι είμαστε εδώ σήμερα, χωρίς να ξεχωρίζουμε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου.

Η Βόρεια Κύπρος είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας, το μάτι μας.


Αυτή η γη είναι κληρονομιά του Khalif Osman, των συντρόφων του προφήτη, και των ηρωικών προγόνων μας.
Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κρατάμε αυτήν την κληρονομιά σφιχτά. Ευχαριστώ και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.
Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κοινή εικόνα αλληλεγγύης που δείχνουμε σε εθνικά ζητήματα.
Ο Τουρκοκυπριακός λαός, ενώ ήταν ιδρυτής και εταίρος του κράτους, αποκλείστηκε και υπέστη τις επιθέσεις της αιμοσταγούς ΕΟΚΑ. Ακόμα και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το κύμα της τρέλας.
Δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις σφαγές.
Μέχρι το 1974, οι απάνθρωπες επιθέσεις είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.
Ακριβώς πριν από 50 χρόνια, ο ηρωικός στρατός μας έκανε ένα ιστορικό βήμα για να αφαιρέσει το μαχαίρι που ήθελαν να καρφώσουν στην ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων. Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, κινηθήκαμε με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, καθώς και με την ευθύνη που μας έδωσε η ιστορία.
Εκείνη την ημέρα, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι και δεν θα αφεθούν ποτέ μόνοι.
Οι στρατιώτες μας που έπεσαν με αλεξίπτωτο στα καμένα σιτηρά από τους Ελληνοκύπριους, σαν να μπαίνουν σε κήπο με τριαντάφυλλα, και οι ναυτικοί μας χάραξαν για άλλη μια φορά το θάρρος τους στην ιστορία.

Τη μέρα εκείνη, όποια χαρά, ευτυχία και υπερηφάνεια κυριαρχούσε εδώ, η ίδια γιορτινή ατμόσφαιρα υπήρχε και στην Τουρκία.

Η 20ή Ιουλίου, που γιορτάζουμε σήμερα ως γιορτή, αποτελεί σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότιμης κατάστασης των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά τους για ειρήνη και σταθερότητα.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, υπάρχει μια αλαζονική νοοτροπία που θεωρεί τον εαυτό της τον μοναδικό κυρίαρχο της Κύπρου.
Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμμετέχει σε τελετές μνήμης για τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ, οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας δέχονται επιθέσεις όταν περνούν στο Νότο, και τα τζαμιά στο Νότο πυρπολούνται. Πρόσφατα, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας έκανε παράλογες δηλώσεις.
Συναντηθήκαμε με τον κύριο Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπα, "Στις 20 του μήνα θα είμαστε στην ΤΔΒΚ, άκουσα ότι θα είσαι και εσύ στο Νότο, ελπίζω να μην μας προκαλέσεις." Μου απάντησε ότι δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο.
Του είπαμε, "Αν δεν το σκέφτεσαι, δεν υπάρχει πρόβλημα," και συνεχίσαμε. Στην περιοχή γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές.

Αγνοώντας τις πραγματικότητες του νησιού, δεν θα φτάσουμε πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή.
Το να πούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που τις αφήσαμε πριν χρόνια στην Ελβετία, δεν ωφελεί κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο.
Δεν θα αφήσουμε κανένα χέρι που απλώνεται για μετέωρη λύση.
Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας είναι η μόνη διεύθυνση για τη λύση των περιουσιακών θεμάτων στο νησί.
Όσοι προσπαθούν να ακολουθήσουν άλλους δρόμους κάνουν μεγάλο λάθος.
Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο Τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές.
Η παραγνώριση των Τουρκοκυπρίων είναι αδύνατη.
Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Η συμμετοχή του κυρίου Τατάρ στη σύνοδο στο Σούσα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού.
Για την αποφασιστική ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία, ευχαριστώ ξανά από εδώ τον αδελφό μου, τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κύριο Αλίεφ.
Από τον Ιούλιο, αποφασίσαμε ότι οι φοιτητές που είναι πολίτες της ΤΔΒΚ θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους Τούρκους φοιτητές όσον αφορά το τέλος εγγραφής και τα δίδακτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης