Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στο ίδιο έργο θεατές, ατονία σε τράπεζες και ΧΑ στις 1.430 μον., στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +4% – Το ενδιαφέρον στη Fed

Στο ίδιο έργο θεατές, ατονία σε τράπεζες και ΧΑ στις 1.430 μον., στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +4% – Το ενδιαφέρον στη Fed
Ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος, αγοράζει Ελλάκτωρ σφήνα σε άλλο εισηγμένο όμιλο, θετική η Reggeborgh – Στόχος μετοχής 4 ευρώ
(upd05) Στο ίδιο έργο θεατές είναι και σήμερα 22 Αυγούστου 2024 οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει στις 1.430 μονάδες, με τις τράπεζες να έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά τους περιθώρια και τον FTSE 25 να μην μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα την αγορά.
Το κλίμα στις αγορές παραμένει επιφυλακτικό, καθώς όλοι αναμένουν τα μηνύματα που θα δώσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole, το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού.
Η πλειοψηφία αναμένει ότι ο Powell θα δώσει το σήμα για μείωση επιτοκίων, εάν η ομιλία του κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, η πρόσφατη ανάκαμψη των αγορών θα τεθεί σε κίνδυνο.
Εξάλλου, το φετινό συνέδριο ακολουθεί μια περίοδο ακραίας μεταβλητότητας της αγοράς, καθώς οι traders προσάρμοσαν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκίων της Fed.
Αναλυτικά στις τράπεζες, άνοδο καταγράφει μόνο η Εθνική +0,1%, ενώ πιέσεις δέχονται οι Alpha Bank -0,1%, Πειραιώς -0,7% και Eurobank -0,8%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες καταγράφει η ΔΕΗ -1%, ενώ Ελλάκτωρ και Motor Oil κερδίζουν 3,7% και 1,7% αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει από την αρχή της εβδομάδας σε ένα εύρος 1.420 – 1.430 με εμφανή την κόπωση να κινηθεί προς τον επόμενο στόχο των 1.440 μονάδων.
Παρά τις αναλαμπές που σημειώνονται οι επενδυτές δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες, οι μετοχές δεν πρόκειται να τροχοδρομήσουν ανοδική πορεία, ούτε να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά.
Το πάρτι εξαντλείται στα υψηλά των 1.500 μονάδων, ενώ τον Σεπτέμβριο έρχεται μεγάλη πτώση.

Ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος, αγοράζει Ελλάκτωρ σφήνα σε άλλο εισηγμένο όμιλο, θετική η Reggeborgh – Στόχος μετοχής 4 ευρώ

Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε ενημερώσει για τις επερχόμενες μεγάλες εξελίξεις στον όμιλο Ελλάκτωρ, προκαλώντας άνοδο στην μετοχή στο 2,08 ευρώ με ημερήσια άνοδο 7,5% με τεράστιο όγκο 560 χιλιάδων τεμαχίων.
Στην συνεχεία ακλούθησε το κραχ της Μαύρης Δευτέρας που έφερε την μετοχή ξανά στο επίπεδο των 1,82 ευρώ για να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για τον αγοραστή που πλέον έχει συγκεντρώσει το πρώτο κρίσιμο μέγεθος μετοχών.
Ο αγοραστής είναι γνωστός εφοπλιστής Ηλιόπουλος που εσχάτως δραστηριοποιήθηκε και… στο ποδόσφαιρο αγοράζοντας την ΑΕΚ.

Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στον Ελλάκτωρ

Το BN συνομιλώντας με έγκυρη πηγή γνωρίζει ότι ο αγοραστής το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχτεί σε παίκτη deal maker
αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και υποχρεώνοντας σε αναδίπλωση και επαναπροσφορά μεγάλη τράπεζα....αναφερόμαστε στην περίπτωση Πειραιώς, MIG και Attica Συμμετοχών.
Η μεγάλη ανατροπή αφορά την μελλοντική πώληση κρίσιμου ποσοστού του Ελλάκτωρ από την Reggebrogh συνδυαστικά με την με την Motor Oil σε υψηλότερη τιμή και πολυ κοντά στην καθαρή θέση στα 2,40 ευρώ ανα μετοχή

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο -0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,14% στις 1.430 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.433,60 μονάδες και χαμηλό τις 1.430,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.

Δύο εισηγμένες εταιρείες με αποτίμηση χαμηλότερη από θυγατρικές τους

Δύο εισηγμένες εταιρείες διαπραγματεύονται με αποτίμηση ανάλογη ή σημαντικά χαμηλότερη από τη θυγατρική τους που είναι επίσης εισηγμένη.
Προφανώς και αποτελεί παράδοξο, αφού η συμμετοχή στη θυγατρική δεν είναι η μόνη συμμετοχή των δύο εισηγμένων, αλλά έχουν και άλλες σημαντικές δραστηριότητες.
Ο λόγος για τη Viohalco η οποία αποτιμάται χαμηλότερα από τη Cenergy, αλλά και τη Fourlis, η οποία έχει ίδια και συγκεκριμένα οριακά χαμηλότερη αποτίμηση από την Trade Estates που πριν λίγο καιρό δεν είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άνηκε όλη στον όμιλο.
Πιο αναλυτικά η Viohalco αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και η Cenergy στα 1,9 δισ. ευρώ.
Η Fourlis από την άλλη αποτιμάται στα 194 εκατ. ευρώ οριακά χαμηλότερα από την Trade Estates η οποία έχει αποτίμηση 194,5 εκατ. ευρώ.

Ιταλικό colpo grosso - Σφήνα από Μeloni - Prysmian για υποβρύχια καλώδια αξίας 1,7 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ

Ισχυρές πιέσεις φέρεται να ασκεί η Ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου η ιταλική Prysmian να αποκτήσει προβάδισμα στον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση, των Δωδεκανήσων και νησιών του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, έργο προϋπολογισμού, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, ότι, κριτήριο της ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα, από οικονομικής πλευράς, η δραστήρια ιταλική οικονομική διπλωματία, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί μέσω “αρμόδιων” καναλιών την Prysmian προκειμένουη τελευταία να αναλάβει αποκλειστικά το έργο της μελέτης, προμήθειας, εγκατάστασης των υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων.
Άλλωστε, εσχάτως, η Ιταλίδα πρωθυπουργός G. Meloni αναδεικνύεται στην πιο δραστήρια επόπτη για τα συμφέροντα ιταλικών εταιρειών εφόσον οι τελευταίες διατηρούν την παραγωγή τους στην γειτονική χώρα.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.430 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.273 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,25% - Το spread με την Ιταλία στις 32 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 22/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν το συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole αυτήν την εβδομάδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,25% και το 10ετές ιταλικό 3,57% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,79% και το 2ετές στο 3,92%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Οριακά τα κέρδη στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές όμως να τηρούν στάση αναμονής του μεγάλου γεγονότος του καλοκαιριού, το οποίο δεν είναι άλλο από το συμπόσιο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,10%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 0,4%.
Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 8.302 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,16% στις 18.478 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,15% στις 7.535 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα οι αγορές της Ασίας

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 0,24% υψηλότερα, ενώ ο ευρείας βάσης Topix υποχώρησε κατά 0,15%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με πτώση 0,34%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε μεγαλύτερη πτώση της τάξεως του 1,39%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,35%, ενώ το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 0,24%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,25%.

Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 8,0940 ευρώ, με άνοδο +0,15% με όγκο 300 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5800 ευρώ, με πτώση -0,41%, με όγκο 500 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8240 ευρώ, με πτώση -0,83% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,84 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,0600 ευρώ, με πτώση -0,96%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,31 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,06 ευρώ, με πτώση -0,33% με όγκο 0,4 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,20 ευρώ, με άνοδο +0,01% με όγκο 7 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 418 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,01% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 32,12 ευρώ, με άνοδο +0,01% και κεφαλαιοποίηση στα 11,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 15,12 ευρώ, με πτώση -0,46% και αποτίμηση 6,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 16,08 ευρώ, με πτώση -0,12% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,34 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 4,90 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,58 ευρώ, με πτώση -0,77% και αποτίμηση 4,48 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 33,40 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,62 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,82 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,12 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,25 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,17 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,18 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,64 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,57 ευρώ, με άνοδο +0,01% και κεφαλαιοποίηση 590 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,836 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 676 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,54 ευρώ, με άνοδο +3,36% και κεφαλαιοποίηση 109 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,25% - Το spread με την Γερμανία στις 106 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 22/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,25% και το 10ετές ιταλικό 3,56% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 22/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 22 Αυγούστου του 2024 στο 3,56%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 212/8/2024 στο 2,19%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,60% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,79% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,59% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,01%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης