Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Politico για τη Σικελία: Οι διασυνδέσεις του Lynch με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο .. τυχαίος θάνατος συνεργάτη του

Βόμβα Politico για τη Σικελία: Οι διασυνδέσεις του Lynch με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο .. τυχαίος θάνατος συνεργάτη του
Νέα τροπή δίνει στο ναυάγιο της Σικελίας το Politico με δημοσίευμα - βόμβα
Ο τραγικός θάνατος του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας, Mike Lynch, στα ανοιχτά της Σικελίας δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ... περίεργος, δεδομένου ότι μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο συνεργάτης του Stephen Chamberlain βρέθηκε νεκρός μετά από φαινομενικά τυχαίο τροχαίο.
Και αυτό διότι, πίσω από αυτή τη φαινομενική σύμπτωση, κρύβονται ίσως πολύ πιο σκοτεινά μυστικά.
Το Politico, με ένα δημοσίευμα - βόμβα ρίχνει φως στις διασυνδέσεις του δισεκατομμυριούχου Lynch με τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στην εταιρεία του Lynch

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές απορρίπτουν κάθε υπόνοια εγκληματικής ενέργειας, επιμένοντας ότι η κακοκαιρία ήταν η αιτία του ναυαγίου, η συγκυρία των δύο θανάτων εγείρει ερωτήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Πρόκειται όντως για μια απλή σύμπτωση ή υπάρχει κάτι πιο σκοτεινό που κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες εξελίξεις;
Ο Lynch, γνωστός για την ίδρυση της Darktrace το 2013 με πρώην αξιωματούχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, φαίνεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον κόσμο των κατασκόπων πολύ πριν την ίδρυση αυτής της εταιρείας.
Στους συνιδρυτές της εταιρείας περιλαμβάνεται ο Steven Haxter, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Darktrace.
Ακολούθως, όπως τονίζει το Politico, προσέλαβε τον επί 30 χρόνια βετεράνο της μυστικής υπηρεσίας GCHQ , Andrew Franches, ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας - που αργότερα εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.
Άλλοι πρώην κατάσκοποι της εταιρείας ήταν ο διευθυντής τεχνολογίας David Palmer, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην MI5 και την GCHQ, όπως και ο διευθυντής ασφαλείας John Richardson.

Οι διασυνδέσεις του Lynch με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο ίδιος ο Lynch είχε ιδρύσει την Autonomy, εταιρεία που φέρεται να είχε πολυάριθμα συμβόλαια με τις βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός για την υποδομή πληροφοριών του Γραφείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Οι δεσμοί του με τις μυστικές υπηρεσίες ξεκινούν από την πρώτη του εταιρεία, την Cambridge Neurodynamics, η οποία επίσης είχε συνεργασίες με τις βρετανικές υπηρεσίες.
Η Autonomy, που προέκυψε από τη Neurodynamics, κέρδισε σημαντικά συμβόλαια με κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό, τη NASA, και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η περίεργη σύμπτωση

Εντωμεταξύ, ο Steven Chamberlain, ο συγκατηγορούμενος του Lynch στη δίκη που έγινε στις ΗΠΑ για την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στη Hewlett-Packard, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το Σάββατο 17/8, δύο ημέρες πριν χαθούν τα ίχνη του «Βρετανού Bill Gates» σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Chamberlain, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της εταιρείας Autonomy της οποίας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Lynch , χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο Κέμπριτζσαϊρ.
Έχει τεθεί σε μηχανική υποστήριξη, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.
Ο Chamberlain αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες με το πρώην αφεντικό του.
Δικάστηκαν και οι δύο για απάτη και συνωμοσία, αφού υποτίθεται ότι φούσκωσαν τεχνητά την αξία της εταιρείας πριν από την πώλησή της το 2011.
Και οι δύο απαλλάχθηκαν τον Ιούνιο και από τις 15 κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.
Αποχώρησε από την Autonomy το 2012 και εργάστηκε στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace και, εθελοντικά, ως οικονομικός διευθυντής για την ποδοσφαιρική ομάδα Κέμπριτζ Γιουνάιτεντ.

Μπλεγμένος σε υπόθεση απάτης ο Lynch

Επίσης, ο Mike Lynch ενεπλάκη σε μια υπόθεση απάτης, μετά από μια συμφωνία από την οποία εισέπραξε 647 εκατ. δολάρια.
H εξαγορά σύντομα τινάχτηκε στον αέρα, καθώς τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το τεράστιο τίμημα.
Μόλις έναν χρόνο αργότερα, η HP μείωσε την αξία της Autonomy στα 8,8 δισ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι ο Mike Lynch είχε υπερεκτιμήσει την αξία της.
Ακολούθησαν πολυετείς νομικές μάχες, οι οποίες κατέληξαν στο ότι οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Mike Lynch το 2018.
Ακολούθως, οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι διόγκωσε την αξία της εταιρείας χρησιμοποιώντας αναδρομικές συμφωνίες για να παραπλανήσει σχετικά με τις πωλήσεις της εταιρείας και είπαν ότι είχε αποκρύψει τη ζημιογόνο επιχείρηση μεταπώλησης υλικού της εταιρείας.
Παράλληλα, οι αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές τον κατηγόρησαν, επίσης, ότι εκφόβιζε ή πλήρωνε ανθρώπους που εξέφραζαν ανησυχίες.
Εν τέλει, ο Mike Lynch τελικά εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022 για να δικαστεί - μια διαδικασία που κορυφώθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, με την αθώωσή του.
Αν και το όνομα του Lynch συνδέθηκε με την εν λόγω υπόθεση απάτης , απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες από αμερικανικό δικαστήριο τον Ιούνιο του 2023.
Εντούτοις, ο θάνατος του συνεταίρου του, Chamberlain, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αναζωπυρώνει τις υποψίες.
Είμαστε άραγε μπροστά σε ένα απλό ατύχημα ή μήπως υπάρχει κάτι πολύ πιο ανησυχητικό που δεν έχει έρθει ακόμα στην επιφάνεια;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης