Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εναλλαγή προσήμων και ήπια πτώση στη Wall Street

Εναλλαγή προσήμων και ήπια πτώση στη Wall Street
Την άνοδο συγκρατεί η αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ
(Συνεχές update) Σε αναζήτηση προσήμου βρίσκονται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από Σεπτέμβριο 2024, αντισταθμίζονται από την ήπια αύξηση στα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Federal Reserve (Fed) «έδειξαν» πως μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2024 ειναι «πολύ πιθανή» -στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατηρηθούν τα επιτόκια αμετάβλητα για 8η συνεχόμενη φορά, στο εύρος 5,25% - 5,50%.
Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) έκαναν επίσης λόγο για μειωμένο κίνδυνο συνέχειας των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία των ΗΠΑ, διαπιστώνοντας υποχώρηση στα επίπεδα των τιμών τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία για την οικονομία

Αρνητικά στο κλίμα των αγορών λειτουργεί η αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα 22/8. Συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα αυξήθηκαν κατά 4.000, σε 232.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που εξομαλύνει μέρος της μεταβλητότητας, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα.
Οι αξιώσεις για συνέχιση καταβολής επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν σε 1,86 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Αυγούστου -όταν αυτός ο αριθμός αυξάνεται, οι άνεργοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν δουλειά.

Πίεση δημιουργεί επίσης και η δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από την άνοιξη του 2023 έως την άνοιξη του 2024 σε σύγκριση με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η αμερικανική οικονομία απέκτησε περίπου 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Αρχικά η αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου υπολογιζόταν σε 2,9 εκατομμύρια.

Σήμερα 22/8 έγινε γνωστό πως οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Ιούλιο 2024, μετά από τέσσερις μήνες πτώσης. Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν υψηλότερα τον Ιούλιο, μετά από τέσσερις μήνες με αρνητικά πρόσημα. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι υποχώρησης 5,1% τον Ιούνιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 3,95 εκατομμυρίων μονάδων, έναντι 3,90 εκατ. τον Ιούνιο και πρόβλεψης για 3,93 εκατ. σπίτια.
Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 422.600 δολάρια, 4,2% υψηλότερα σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Το απόθεμα κατοικιών προς πώληση ανέρχεται σε 1.330 εκατ. μονάδες.

Τέλος, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole, την Παρασκευή 23/8. Η πλειοψηφία αναμένει ότι ο Powell θα δώσει το σήμα για μείωση επιτοκίων, εάν η ομιλία του κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, η πρόσφατη ανάκαμψη των αγορών θα τεθεί σε κίνδυνο. Εξάλλου, το φετινό συνέδριο ακολουθεί μια περίοδο ακραίας μεταβλητότητας της αγοράς, καθώς οι traders προσάρμοσαν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκίων της Fed.

Οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στις 18:11 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

Καταγραφή_223.JPG

Να σημειωθεί πως ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 οδεύει προς τη 10η συνεδρίαση κερδών στη σειρά, πλησιάζοντας το πρόσφατο (Ιούλιος) ιστορικό υψηλό των 5.667 μονάδων.

«Βουτιά» στον μεταποιητικό κλάδο τον Αύγουστο 2024


Επιδείνωση καταγράφηκε στο ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη PMI (Purchasing Managers Index) που συντάσσει η S&P.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες τον Αύγουστο 2024 από 49,6 έναν μήνα πριν, επίδοση χαμηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επισημαίνεται ότι μία τιμή του ΡΜΙ κάτω από 50 μονάδες συνεπάγεται συρρίκνωση του εκάστοτε κλάδου, ενώ πάνω από 50 μονάδες μεταφράζεται σε μεγέθυνση.
Σε ό,τι αφορά στον ΡΜΙ Υπηρεσιών, σε αντίθετο κλίμα, επιταχύνθηκε και διαμορφώθηκε σε 55,2 μονάδες, από 55 τον Ιούλιο 2024.
Τέλος, ο σύνθετος ΡΜΙ που αφορά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, έφθασε τις 54,1 μονάδες τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από τον Ιούλιο (54,3 μονάδες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης