Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δίχως αφήγημα επιστρέφει στις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναβαθμίζεται από FTSE Russel την Τρίτη 8/4

Δίχως αφήγημα επιστρέφει στις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναβαθμίζεται από FTSE Russel την Τρίτη 8/4
Την Τρίτη 8/4 θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση ενημέρωση του FTSE Russell για την αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Για την πολυπόθητη επιστροφή του στις ανεπτυγμένες αγορές προετοιμάζεται το ελληνικό χρηματιστήριο… σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο FTSE Russel θα ανακοινώσει την Τρίτη 8/4 την ενδιάμεση ενημέρωση για την ταξινόμηση της χώρας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το ΧΑ ενδέχεται να αναβαθμιστεί από τον πάροχο δεικτών FTSE Russell — ένα καθοριστικό βήμα στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, και μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές εκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ταξινόμησης των χωρών που θα ανακοινωθεί ο FTSE Russell, λέει το Reuters, θα γίνει ο πρώτος από τους μεγάλους παρόχους χρηματιστηριακών δεικτών που θα αναβαθμίσει τις ελληνικές μετοχές από την κατηγορία «Advanced Emerging» σε «Ανεπτυγμένες Αγορές».
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε τεθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση τον Οκτώβριο, καθώς πληρούσε όλα τα κριτήρια για ανεπτυγμένη αγορά εκτός από ένα - την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας, η οποία εξακολουθούσε να θεωρείται «επενδυτικά επισφαλής».
«Το γεγονός ότι (ο FTSE Russell) έθεσε τη χώρα στη λίστα παρακολούθησης και ταυτόχρονα υπογράμμιζε πως πληροί τα κριτήρια, πλην ενός, που πλέον το καλύπτει, υποδηλώνει πως υπάρχει πολύ εύλογη πιθανότητα να δούμε αυτή την αναβάθμιση» δήλωσε ο Γεώργιος Λεονταρής, επικεφαλής επενδύσεων για την ΕΜΕΑ και την Ελβετία στην HSBC Global Private Banking.
Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια αναβάθμιση θα αποτελούσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την βαριά οικονομική κρίση και τον κλυδωνισμό χρέους που ακολούθησε την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τον Μάρτιο, αναβάθμισε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα, ακολουθώντας τις αξιολογήσεις άλλων διεθνών οίκων.
Η αναβάθμιση από τον FTSE Russell θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθαρές παθητικές εισροές περίπου 400 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την Thea Jamison, γενική διευθύντρια της CHANGE Global Investment.
Η ελληνική Hellenic Asset Management εκτιμά εισροές μεταξύ 250 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων.
Αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι είναι ζήτημα χρόνου πριν και άλλοι πάροχοι δεικτών αναβαθμίσουν τις ελληνικές μετοχές.
Η S&P Dow Jones Indices έχει θέσει τις ελληνικές μετοχές σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση το 2025, αλλά το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιολόγηση από την MSCI αργότερα εντός του έτους — διαδικασία που παρακολουθείται στενά από τους περισσότερους διαχειριστές κεφαλαίων.
Οι πάροχοι δεικτών αναμένεται να εκδώσουν τις σχετικές αναφορές σε μια ασταθή περίοδο για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανό εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Οι ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν χάσει πάνω από 10% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, αλλά εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο περίπου 0,5% από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με πτώση άνω του 2% στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600.
αδα_9.JPG
Ώριμη ή αναδυόμενη αγορά; - Στελέχη αναλύουν τα υπέρ και κατά της επερχόμενης αναβάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Με αφορμή την πιθανή αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον FTSE Russell, όπου φαίνεται ότι οι εισροές θα είναι λίγο λιγότερες από τις εκροές, χρηματιστηριακά στελέχη διατυπώνουν στο ΒΝ τη δική τους εκτίμηση.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο οίκος FTSE Russell έβαλε σε watch list για πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από emerging σε developed, και αύριο 8/4 θα επανεξετάσει τη κατηγοριοποίηση.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, οι υποθέσεις για εισροές ανάλογες ή και λίγο μικρότερες από τις εκροές είναι λογικές και αναμενόμενες.
Το ζητούμενο είναι να έχει καλή ρευστότητα εκείνη την περίοδο η αγορά, ώστε να απορροφήσει τις πωλήσεις και να μην υπάρξει αύξηση της μεταβλητότητας.
Όμως τόσο η παραμονή στις αναδυόμενες όσο και η αναβάθμιση έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.
Μεταξύ των όσων προτείνουν στελέχη της αγοράς είναι η βελτίωση του marketing του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και η διατήρηση των καλών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ώστε να υπάρχουν λόγοι τοποθέτησης στην αγορά, αλλά και μη βιαστικής φυγής.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη, «όλα τα λεφτά είναι ο συγχρονισμός.

Και αυτό γιατί οι εκροές μπορεί να έρθουν νωρίτερα και οι εισροές αργότερα και σε βάθος έως και 2 ετών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα gap στα κεφάλαια.
Χρειάζεται επομένως εντατική προώθηση της κεφαλαιαγοράς, οι κερδοφορίες των εταιρειών να είναι καλές ώστε να μη δημιουργούν διάθεση πωλήσεων και να μπορέσουν να ‘ματσάριστούν’ οι εντολές». Ο κ.Χατζηδάκης υπολογίζει πως το ύψος των εισροών είναι 2 δισ. ευρώ, όσες και οι εκροές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στο ερώτημα αν είναι καλύτερα να είναι αναδυόμενη ή ανεπτυγμένη αγορά το Χ.Α. ανέφερε πως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα είναι καλύτερο για την αγορά και πως καταλαβαίνει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Αρχικά όπως ανέφερε, οι ανεπτυγμένες αγορές είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και όσοι επενδύουν εκεί είναι πιο προσεκτικοί, αλλά και λιγότερο ανεκτικοί.
Με άλλα λόγια αν χειροτερεύσουν τα πράγματα, ρευστοποιούν πιο εύκολα και δεν δίνουν περίοδο χάριτος, όπως στις αναδυόμενες. Δεν είναι όλα θετικά και αυτό που χρειάζεται η αγορά μας είναι καλύτερο marketing, να λειτουργεί σωστά, να ασκείται σωστός έλεγχος και να υπάρχει διαφάνεια στις ανακοινώσεις των εισηγμένων.
«Η αγορά μας δυστυχώς ή ευτυχώς είναι αυτή, δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις.
Πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε το νοικοκυριό μας και μετά να περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Λουκά Παπαϊωάννου, «μακροπρόθεσμα συμφέρει να είσαι στις ανεπτυγμένες αγορές, γιατί η μεταβλητότητα σε αυτές τις αγορές είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές».
Το θέμα πάντως για τον κ.Παπαϊωάννου, δεν είναι να είσαι ανεπτυγμένη ή αναδυόμενη αγορά.
Το θέμα είναι να είσαι αγορά.
Και αυτό που δείχνει η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει αγορά με τέτοιους τζίρους, τονίζει με νόημα ο κ.Παπαϊωάννου.
«Οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές, οι τιμές- στόχοι που δίνουν οι αναλυτές είναι υψηλοί αλλά κανείς δε συγκινείται.
Το στόρι μας έχει κάποιο θέμα, δεν έχουμε κάτι να πουλήσουμε. Κάναμε ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις και από εκεί και πέρα; Χρειαζόμαστε στόρι για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι αποτιμήσεις μόνο δε φτάνουν, όπως φαίνεται.
Δείτε Αμερική και Γερμανία για σύγκριση.
Εμείς με καλή ανάπτυξη και εταιρικά κέρδη δυστυχώς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1582.59
0.01% (0.19)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
43,881,999
Τζίρος
180,681,174
Υψηλό ημέρας
1594.8199
Χαμηλό ημέρας
1557.53
Άνοιγμα ημέρας
1581.05
Προηγούμενο κλείσιμο
1582.4
Τελευταία Ενημέρωση 11/04/2025 17:19:32
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
1425.66
-0.75% (-10.78)
Σύμβολο
ΔΤΡ
Συν.Όγκος
36,388,806
Τζίρος
111,557,516
Υψηλό ημέρας
1455.0699
Χαμηλό ημέρας
1402.64
Άνοιγμα ημέρας
1431.9399
Προηγούμενο κλείσιμο
1436.4399
Τελευταία Ενημέρωση 11/04/2025 17:19:02

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης